NO REGRETS NOW...

APROPOS ! ! !

En læser delte dette tidligere på sin Facebook-profil. Jeg anede ikke at det rent faktisk VAR blevet vedtaget.

I kan læse det åbne brev til Manu Sareen herunder. Det er venligst udlånt fra denne side.

Kære Manu,

Ligebehandlingsnævnet har lige besluttet, at det er i orden, at café-ejere afviser mødre, som ammer deres børn. Argumentet er, at det kan krænke andres blufærdighed, at mødre ammer deres sultne barn. Og at afvisningen er i orden, da den er både hensigtsmæssig og nødvendig af hensyn til blufærdigheden. Samtidig kæmper dine kolleger i Sundhedsministeriet for, at så mange som muligt skal amme. For det er videnskabeligt bevist, at amning er sundt, for såvel barnet som moderen.

Grundlæggende er det kvindens ret til at opholde sig i det offentlige rum, når hun opfylder en biologisk funktion. Det er den ret, som nu anfægtes. I andre kulturer har det været normen at kvinder, som var gravide, eller havde menstruation, ligeledes blev bortvist fra den offentlige sfære. Ligebehandlingsrådets afgørelse er altså en del af en uskøn tradition for at bortvise kvinder med henvisning til deres kropsfunktioner.

Såvel USA som Australien har vedtaget love, der klart tager afstand fra muligheden for at kriminalisere amning. Således har 45 stater i USA vedtaget love, som specifikt tillader, at kvinder ammer deres barn på ethvert offentligt, som privat sted. 28 stater har undtaget amning fra deres blufærdighedslovgivning. Australien har allerede i deres ”Sex Discrimination Act” fra 1984 gjort det ulovligt at diskriminere kvinder på grund af, at de ammer. Og de præciserer, at det er kønsdiskrimination, for det er jo som bekendt kun kvinder, der kan amme. Deres holdning er meget enkel – et lille barns behov (baby) er anderledes end en voksens, og alle mødre har ret til at imødekomme deres barns behov. En sulten baby skal ikke vente, og ingen mor skal tvinges til at ignorere sit barns behov.

Tidligere ansvarlig for den australske Sex Discrimination Commission (ligestillingsstyrelse), Susan Halliday, har understreget det meget specifikt: ”Sund fornuft siger, at sultne babyer skal have mad, og australske forældre skal kunne vælge at amme deres børn. Det har i mange år været ulovligt at diskriminere ammende kvinder, herunder også på restauranter, cafeer, biografer og i offentlig transport. Det vil være en trist dag for Australien, den dag en kvinde bliver straffet, fordi hun tager sig ordentlig af sit barn på et offentligt sted.”

Også i Danmark har et barn ret til at få mad, når det er sulten. Et lille barn har dermed også ret til at blive ammet. Det er ikke kun under de berømte café ture, at babyer bliver sultne. Det kan også være hos lægen, i supermarkedet, i toget, til et politisk møde eller til uformel sammenkomst med kollegaer fra arbejdet. Med denne afgørelse er det potentielt muligt at tvinge kvinder til at blive derhjemme i 6-9 måneder, fordi de ammer.

Dansk Kvindesamfund, Dansk Sygeplejeråd og Jordemoderforeningen håber derfor, at du vil sætte en stopper for denne åbenlyse diskrimination, hvor kvinder tilmed risikerer at blive kriminaliseret som blufærdighedskrænkere. Og at du i stedet vil erklære, at kvinder har ret til at færdes overalt i vores samfund- også som ammende mor.

Med venlig hilsen,

Lisa Holmfjord, forkvinde Dansk Kvindesamfund

Grete Christensen, formand Dansk Sygeplejeråd

Lillian Bondo, formand Jordemoderforeningen

Hvad siger I så? Man får da næsten lyst til at arrangere en KÆMPE fællesamning foran Christiansborg, hva?

Skriv en kommentar

 • Jeg er simpelthen paf! Jeg havde rystet på hovedet og tænkt mit, hvis det var i USA, amning var blevet forbudt på offentlige steder, men i Danmark! Aj, hvor det ærger mig, at min dreng ikke længere bliver ammet, for så havde transportomkostningerne til København for at sidde på slotspladsen og amme været det hele værd!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er så grotesk. Det brev der gør mig for en gang skyld stolt af at være sygeplejerske.

  Jeg er med på fællesamning 😉 bare sig hvornår og hvor. For det er bare så pinligt for Danmark, at vi netop har sagt at det ikke er i orden at give sit barn mad offentligt. Medmindre du lige vælger flasken.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ja jeg havde også gerne taget turen hvis der blev arrangeret en happening… men lige præcis i disse dage er amningen ved at lakke mod enden, fordi jeg vil det, og fordi min dreng nu er 8 mdr og i de sidste to nætter ikke har ønsket at spise.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • eskyum

  Arhmen, det er jo så fandens langt ude. Jeg har sgu lyst til at tude. Og sige virkelig grimme ting. Føj.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Hørt!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvis jeg stadig ammede tog jeg gerne den lange tur fra Odense til københavn bare for at amme Oline foran alle. Jeg er SÅ fandens enig med dig. Og kommer med et indlæg på min blog en af de nærmeste dage.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er simpelthen så langt ude. Blev også dybt frustreret, da jeg læste det i går. Helt ærligt altså. Hvor er det lige, at Danmark er på vej hen?
  Jeg skrev faktisk også lidt om det: http://hvadforenbarsel.dk/kaere-ligestillingsnaevn/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrina

   Gir dem ret i det hele! Undtagen de 6-9 mdr. For det er endnu længere moren skal indespærres… Langt de fleste ammer længere end 9 mdr.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

NO REGRETS NOW...