Seneste bøf-indkøb.

Lidt om hvordan tandlægen fik os til at føle os som verdens dårligste forældre.

I går var Alfred’s første gang ved tandlægen. Og jeg er den person i verden, der er aller mest bange for sådan nogle. Jeg H:A:D:E:R dem. Ikke personerne, men det de laver. Roder én i munden, mens man ligger der, helt forsvarsløs og med hele det indvendige af hovedet blottet. Nej, jeg kan slet ikke lide det. Jeg vil, ærligt talt, hellere springe ud foran en bus end gå til tandlæge.

Jeg kan stadig huske lyden af det gamle samtaleanlæg der var i folkeren, hvor der blev kaldt hvis nogen skulle til tandlæge. Og jeg sad og svedte de sekunder det varede, inden navnet blev nævnt.

I min voksentid har jeg haft helt vildt meget pres over at man endda selv skulle betale for lortet. Så altså. Det er en katastrofe indeni min mund. Ingen gider da betale for at udsætte sig selv for tortur. Og det er DYRT! Det er jo ikke bare 100 kr vi taler om, vel. Nej – vi taler en måneds madbudget, hvis man blot skal have taget et billede og fikset en fyldning. For fucks sake.

Vi er nået til det punkt, min tandlæge (som jeg ikke har besøgt i over to år) og jeg, at jeg lige får en omgang beroligende piller inden min tid – det er lækkert. Beroligende piller er lækre. Man bliver helt døsig og kan faktisk ikke huske hvad der er sket bagefter. De samme tager jeg når jeg skal ud og flyve. For jeg har det på samme måde med fly. Man dør af det skidt.

Nå, men det var Alfred det skulle handle om. Han har nu 8-10 tænder i sin lille mund, og de skal jo børstes. Pænt svært, når han er utrolig sparsom med uddeling af lidt kig ind til dem. Vi er ikke nået til der hvor vi har lyst til at fiksere ham. Men det skal vi til.

Det mener hans nye tandlæge i hvert fald. Hun var smadder dygtig til at håndtere ham, og fik også lov at kigge lidt ind. Vi måtte dog holde ham fast da hun skulle børste. Og vi kan nu konkludere, at vi er verdens dårligste børste tænder-forældre. Vi har kun børstet dem én gang om dagen. Og altid om aftenen, inden hans sove-flaske. Og det skal være slut nu. Det er røv at lave om i vores rutiner, men damen har jo ret i, at der er sukker i modermælkserstatning og mælk. Derfor nytter det jo ikke noget, at vi børster først og giver flaske bagefter. Men han bruger jo flasken til at sove på, og han får også en enkelt flaske om natten.

Vi KAN jo ikke fiksere ham efter hans nattemåltid for at børste hans tænder, men vi er jo ikke interesserede i at han får huller i tænderne. Ergo må det snart være slut med modermælkserstatning om natten. PIIIIIIIIV. Vi er ellers inde i en god rutine for tiden. Han sover godt og spiser kun én gang mellem 3-5. Det er holdbart.

Vi tager lige et langt tilløb, inden vi igen må ændre på vanerne…… Pis. Vi er lige begyndt at sove godt igen.

Nå, men i dag står den på gåtur med en veninde og hendes datter. Smadder dejligt at komme ud og få lidt frisk luft. Lige nu, der skal jeg i tøjet og have lidt mælk i den alt for sorte kaffe.foto-42foto-42

Skriv en kommentar

 • Christina Steffansen

  Hos vores tandlæge (Aalborg kommune) fik vi det stik modsatte at vide. At det var okay at børste tænder, og så give en flaske bagefter. For så har man lige børstet det væk, som modermælkserstatningen kan sætte sig fast i og give huller. Dog skulle tænderne børstes både morgen og aften. Så vi kunne heldigvis fortsatte vores rutine med aftenflaske med god samvittighed 🙂
  Det er ikke til at finde ud, hvad man skal gøre, for at gøre det rigtige? 🙂

  Hilsen Christina – Mor til at barn, der også skulle fikseres hver gang der skulle børstes tænder (fra han var 6 måneder til 15 månerder)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tie

  Har også netop fået ovenstående af vide – så lad vær med at slå jer selv alt for hårdt i hovedet:=)
  Flasken kommer også langt ind i munden, så minimalt hvad der rører tænderne.

  Vores søn er ikke helt vild med alm tandbørste men den elektriske er et hit!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Ingen kost er er forkert – så længe man børster. Så børst om morgenen også og behold flasken:) hilsen en Tandplejer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Vi havde det samme dilemma.. men vi børster tænder og giver godnat flaske bagefter.. Albert elsker sin godnat flaske og sover godt igennem på den.. Ville være ked af at han skulle undvære den som 9 mdr. når nu sundhedsplejersken siger det er okay at fortsætte til han er et år – han får også han jern gennem dette og så er vi fri for at skulle supplere med jern dråber..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine Borup

  Ja tak, det mener vores tandlæge også. Altså at barnet skal fikseres. Hun viste os stolt en video af et lille barn der grædende blev holdt fast, ved at moderen sad ovenpå barnets arme. Derefter synes hun selv at det var en klog sammenligning at “Hvis nu det var en ble der skulle skiftes fik barnet jo ikke selv lov til at bestemme” Den sætning har jeg siden brugt mange gange. Når han ikke vil have flyverdragt på, eller vanter, eller sko etc. Men aldrig om tandbørstning. Jeg fikserer ham ikke, han er 2,5 nu, tandbørstningen går fint. Det er overgreb i mine øjne og jeg vil ikke være med til det. Jeg sagde ikke noget til tandlægen.

  Hvis du ikke vil holde ham fast, så lad være. Hellere et hul i tanden end ar på sjælen!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Susanne

   I mine øjne er en kærlig fastholdelse ved tandbørstning, hvis nødvendig, langt at foretrække end et hul i tanden. Jeg arbejder selv i børnetandplejen, og ved af erfaring at tandpine hos børn ofte bliver opdaget ret sent, da det umiddelbart ikke er det første man tænker på som forældre, hvis ens barn giver udtryk for ubehag/smerte og i længden mistrivsel. Dertil kommer, at en tandbehandlig i form af en fyldningen eller endnu værre en rodbehandling, kan ende ud i langt større overgreb og ar på sjælen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Jeg ville springe op og falde ned! Vi fik at vide, at nej det var sølvfølgelig bedst at lade være, men så længe vi børstede inden putteflasken og om morgenen, så var det ok. Jeg havde ikke lyst til at ødelægge noget, der fungerede – det er sgu også vigtigt man får noget søvn! Og når I har været så udfordret på det punkt, så vent, når det endelig fungerede.
  Hvis det får dig til at føle bedre, så fortsatte med natflasken til hun var 16-17 mdr – og pludselig sov hun igennem af sig selv, så det blev intet issue at fjerne den.
  Så ingen dårlig mor i mine øjne ;-)?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Vores datter gad da heller ikke tandbørstning da hun var lille (er 4 år nu og børster stolt selv – dog med en efterbørstning af mor eller far).

  Her var løsningen op at stå på skammel eller sidde på håndvasken så man var helt tæt på spejlet, styre børsten selv med en hjælpende hånd til og var det helt galt så fik hun lov at børste med el tandbørsten (den styrede hun så absolut ikke selv). Og så sang vi “jeg har en rokketand” eller “du skal børste dine tænder, hver gang du vasker hænder” eller andre sange. Blev hun utålmodig talte vi til 10 først i overmunden, så i undermunden og til sidst når hun bed sammen.

  Har kun én gang prøvet fikserings metoden med at have hende låst på gulvet og det gør jeg aldrig mere. Følte det var meget overgreb, men man bliver jo desperat til sidst når tandbørstning ender i skrig.

  Mht. tandbørstning og aftenflaske så børstede vi også før flasken hvis hun var mega træt. Da hun begyndte at rykke sin sengetid ændrede vi rutine så det hed nattøj, flaske, børste tænder, godnatsang og putning.
  Og altid børste morgen og aften 🙂

  Håber Alfred snart synes det er hyggeligt at få børstet bisserne ellers må du fortælle historien om Karius og Baktus 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • pialouise

  Vi har holdt armene på alle vores børn, når der skulle børstes tænder. Det var ikke spor rart, men tænderne skulle børstes og det er ikke noget jeg vil diskutere i timevis morgen og aften. At man holder armene og samtidig taler beroligende og forklarer hvad man gør og i øvrigt ikke trækker tiden ud, gør ikke en til et uhyre. Der er mange kedelige ting børn skal lære; at falde i søvn, at smide sutten, at få børstet tænder, at få et nej, at have flyverdragt på om vinteren (hvem har ikke prøvet at stoppe et skrigende genstridigt barn ned i en flyverdragt? Og er det ikke lidt det samme?), etc.
  Det gør hverken en til dårlig forælder eller skader barnets sjæl at den voksne ind i mellem sætter dagsordenen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • pialouise

   Mærkeligt – sidste del af min kommentar blev væk.
   Nå, men jeg havde skrevet at det iø altid et sværere med den første, da man Ingen referenceramme. Og det gælder iø også, når de bliver ældre.
   Med 3 selvstændige, egenrådige og harmoniske børn (med virkelig pæne tænder), har det været vigtigt ikke at skulle diskutere alting. De lærer i øvrigt utroligt hurtigt at få børstet tænder. Vi har primært siddet med dem på skødet foran spejlet, holdt armene og beroligende talt/sunget/forklaret.
   Vi er alle de bedste mødre for netop vores børn

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vi råber, når vi skal børste tænder:
  AAAAAAAHHHHHHHHH. Nogengange råber vi MOOOOOORMOOOOOORR eller FAAAAAARRRR og så børster vi mens munden er åben. Den store på tre øver sig i at råbe højest (og det er seriøst højt) og den lille på 1 råber per automatik, når tandbørsten kommer. For det meste går det godt. Hvis det ender med at den store nægter så udnytter jeg hans gråd til at få børstet. Men jeg undgår fikseringer og undrer mig over, at tandlæger ikke kommer med bedre bud, for vores synes også klart fikseringer er totalt godt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise Jensen

  Åh min søn kom først af med flasken som 1, 5 årig vi gjorde som du og bam – 2 huller…. min frygt for søvnen eller rettere mangel på samme gjorde jeg holdt fast i flasken, selvom jeg udemærkede godt vidste og læste alle steder at de sagtens kan undvære og at det ikke er nødvendigt . Men hullerne var det værste – her kan man tale om lortemor og massiv ddårlig samvittighed/ stempling af ut som dårlig mor…. Det er hårdt – det er lidt ligesom når man vokser ben -man hader at sskulle rive voksen af men nåt man er færdig og igennem er man sej for i kan godt – det kan endda være at A sover bedre bagefter og du er fri for flaskerengørinh, rense sutttehoveder og udgifter til mme.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Øv at tandlægen skulle børste tænder… Her kunne vores tandlæge godt se det ikke ville give et positivt resultat, så jeg lege-børstede deres tænder mens hun sneg sig til at kigge om tænderne var fine. Hun ville ikke have vi skulle fastholde, mens de var ved tandlægen. Og hun fik set det hun skulle.
  Hilsen hende der havde begge tvillinger med på samme tid

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Altså jeg tænker lidt: det forhold du selv har til tandlægen, skal A helst ikke have. Så det der med om det er et overgreb at fiksere for at børste tænder, kan jo stilles op overfor det og så må de arme holdes og tænderne børstes, så huller o.lign og deraf dårlige oplevelser kan undgås – hvis det er det, der skal til.
  Vi har prøvet alt muligt: synge sang, sige ahhh, ladet ham børste mine tænder imens jeg børster hans. Og fiksering nogle enkelte gange

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Der smuttede de sidste ord – måske sådan en slags censur overfor alt for mange gode råd?!;-) Anyways – behold flasken og børst morgen og aften, så bør det gå lige op. Hvad end der virker for nattesøvn og overskud!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Fortryder så lige mit sidste indlæg. Ingen gode eller dårlige råd herfra – flaske eller ikke-flaske; jeg ved det sgu ikke. Men sukker selv efter nattesøvn og forstår jeres lange tilløb!! Huller er også bare træls…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lena

  Vil give pialouise ret – der bliver mange ting her i livet, som bliver trælse for vores unger…og hvor de ikke selv kan bestemme fordi vi ved bedre. Og så synes jeg også nogle gange diskussionen tager en underlig drejning… for i min verden er der bestemt forskel på fiksering og et fast, bestemt med kærligt greb omkring barnet for at få overstået en ikke altid fantastisk situation. Vi har prøvet at sidde med lille A her, ligge ham ned på puslebordet mm. Lige nu fungerer det ved at han sidder op på puslebordet og selv kan følge med i spejlet. Og så har vi en arm omkring ham, så han ikke smutter eller falder nogle steder under sceancen. Og det virker. Evt også at han selv holder tandpasta tuben.
  Vi giver grød efter tandbørstning som natmad. Gad vide om det så også er dårligt. Men ærlig talt…det fungerer og så længe der bliver børstet to gange om dagen, så er det vel det bedste?
  Et råd fra vores tandlæge ved de trælse situationer og indtil de har vænnet sig mere til det er, at børste overmunden om morgenen og undermunden om aftenen. Er selvfølgelig ikke en langsigtet løsning…men en start, som hun sagde ;o)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katharina

  Her hjemme hjælper det først at lade ham børste tænder selv og så sige at vi gerne lige vil børste efter. Det er lige som om, at han bliver lidt mere samarbejdsvillig, når han selv lige får lov til at prøve først. At få ham i tøjet, det er så en anden historie:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Herhjemme – hvis der går hårdknude i børstningen – har vi 3 strategier før fikseringen.
  1 – at tælle, juble og klappe. Altså: tælle 1-2-3 mens der børstes og så juble og klappe – om og om, indtil vi når raden af tænder rundt
  2 – at fange mus (klart den mest effektive!) Vi fortæller, at der gemmer sig en lille mus i munden, som vi skal fange. Dén er Bean med på – og hun peger selv, hvor musen er! Så kan man få lov at børste rundt og rundt på musejagt. Til sidst ‘fanger’ jeg musen i hånden, men når vi åbner min hånd er musen pist væk – og så må vi jo lede lidt under sofaen og bag stolene for at finde den. Det er faktisk ret sjovt at se hende undersøge muse-gemmesteder og udbryde ‘NÆH!’ når den heller ikke var dér, hvor hun kiggede lige nu.
  3 – synge børste-tænder sang. På ‘ÅH-buggiwuggivuggi’-melodien. Altså ‘ÅH-børste-børste-tænder-HEY’ etc. Det funger også ret godt.
  Kram

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie Hvillum Haag

  Åh Gud! Skal de små allerede til tandlægen nu? Som 1 årlige. Shiiiit! Jeg må bestille en tid til vores Viggo med otte tænder der lige er fyldt 1 år i fredags. Men han jo haft de otte tænder siden han var 7 måneder! Han fik de to første tænder da han var tre måneder, så vi har børstet siden dag. Men Jøses, har ikke overvejet tandlæge. Føler mig godt nok som en skidt mor!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Seneste bøf-indkøb.