The power of Christ compels you! The power of Christ compels you!

Lidt om mit kommentarfelt.

Vil lige skrive et hurtigt indlæg omkring kommentarer her på bloggen. På intet tidspunkt er nogen gået over stregen – og hverken mine eller andres (håber jeg ikke) grænser er blevet overskredet.

Ikke endnu, i hvert fald.

På det seneste er jeg begyndt at skrive en del om Alfred’s udvikling. Og det er klart at der kommer en del respons på disse indlæg, fordi langt de fleste af os alle er i samme båd. Vi har alle forholdsvis små børn, andre ældre – og kan derfor være belejlige med gode råd og meninger. Råd er gode – meninger er en anden sag. Uanset om jeg skriver om søvn, tandbørstning, fiksering eller Alfred’s manglende evne til at godtage et nej (det er bare en fase, det er bare en fase) så læser jeg alle kommentarer igennem og det kan jeg fornemme at rigtigt mange andre også gør.

Jeg elsker at der er aktivitet i feltet, og at vi kan hjælpe hinanden. MEN.

Nogle gange så har jeg det altså lidt som om, at meninger eller råd kommer forklædt som en løftet pegefinger i stedet. Ja, jeg er en følsom mor og jeg tager ALT kritik til mig når det kommer til mit barn – jeg aner ikke hvordan jeg skal undgå den følelse. Måske fordi man som førstegangs-mor favner i blinde. Kort sagt, så aner jeg jo ikke om man kan tillade sig at fiksere sit barn eller ej. Eller om man kan, og så bare vælge at kalde fikseringen for et fast greb i stedet.

Jeg vælger at skrive om disse ting fordi jeg er i tvivl om hvorvidt vi gør det rigtige eller forkerte i de forskellige situationer – og jeg bliver skrup forvirret, når 50 % af jer synes det er fint at holde børn fast og tvinge en tandbørste ind i munden på dem. Den anden halvdel af jer synes det er forkasteligt overhovedet at udsætte dem for sådanne ‘overgreb’.

Mit ønske til jer der kommenterer på disse indlæg fulde af tvivl er, at I godt må huske på at Alfred kun er 13 måneder gammel. Han ved ikke engang at han har en næse og han ved SLET ikke at han ikke må vælte vores fjernsyn. Han har ikke nogen logisk sans. Kort sagt, husk på at råd er dejlige – men at jeg f.eks ikke kan overbevise ham ved hjælp af ord eller sange (endnu i hvert fald) om at han skal åbne munden hvis ikke han vil. Det er meget svært at kommunikere sig frem til at få ham til at gøre noget han ikke vil.

Når det så er sagt, så er jeg yderst lykkelig for at I gider tage jer tid til at kommentere. Jeres viden og erfaringer er guld værd – men husk på, at hvis du har en to-årig, som kan forstå og måske endda tale lidt – så forstår din to-årige en del mere, end hvad min djævelske 1-årige gør lige pt. Af samme årsag kan jeg jo ikke bruge samme princip eller råd til min situation med Alfred.

Jeg har gennem min tid på bloggen erfaret, at gode råd hænger utrolig løst på os mødre. Og somme tider deler vi ud, selvom vores råd og erfaringer måske slet ikke passer til den pågældendes problem. Og det er dér det føles som en løftet pegefinger! Så giver vi i virkeligheden råd for blot at fortælle om vores egne problemer fremfor at forholde os til det konkrete eksempel.

Hvad vi gør mht tandbørstningen tager vi dag for dag. Jeg er vant til at fiksere ham, da han har astmatisk bronkitis, og nej – det er no way in hell, at en hyggelig sang eller en demonstration på en bamse hjælper her. Han er vant til, at når masken skal på, så bliver han holdt fast. Det er så tydeligt at se det på ham. Han begynder at græde så snart han kommer ned at ligge mellem mine ben.

Og sådan et forhold skal han IKKE have til tandbørstningen.

Det jeg ville med indlægget her, tror jeg, var at give udtryk for et ønske jeg her fra jer allesammen:

Kommenter på livet løs – men husk at det der måske er forkert for jer, er det rigtige for andre. Og omvendt. Og husk at intentionen om at hjælpe meget hurtigt kan lugte af løftet pegefinger, som egentlig ikke hjælper modtageren (mig og andre der læser med) særlig meget, men i stedet kan give følelsen af at man gør alt forkert.

31 kommentarer

 • Sidse

  Hej lortemor
  Min datter der lige er blevet et år har astmatisk bronkitis og ja vi holde hende… Vi holder hende også når hun skal have børstet tænder, for jeg synes det er et langt større svigt hvis hun får huller og skal bores og i bedøvelse! Vi øver meget for at begge dele skal blive en bedre oplevelse, men nogle gange er det bare skidt.
  Jeg synes du skal tro på at du gør det aller bedste for Alfred som hans mor!
  Tak for en god blog, nogle gange er det bare pisse hårdt at være nogens mor…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Hej lortemor.
  Jeg kan godt forstå, at du opfatter nogle af indlæggene som forklædte løftede pegefingre. Jeg vil bare lige sige, at vi også fik samme besked om at fiksere vores søn, når han skulle have børstet tænder, da han var omkring 1 år. Samtidig skulle han i den periode også have maske for astmatisk bronkitis. Det var fisme ikke fedt!
  Nu er han halvandet år, og det er så småt blevet bedre. Han har accepteret det, især hvis han får noget legetøj at pille ved.
  Men det rører jo ved det der dilemma om, at man som forældre nogen gange må gøre noget barnet ikke vil, fordi sådan er det bare. Og man kan som du siger, jo ikke tale en 1-årig til fornuft, altså. Ellers i det her tilfælde får de jo huller i tænderne…! Jeg synes faktisk at det er et større overgreb at lade være. Men det kræver sgu noget overvindelse.
  Tak for en fantastisk blog!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sådan!
  Super vigtigt 🙂
  Vi mødre skal vist liiige tage en slapper med de “gode råd”.

  Mvh Cecilie
  http://blog.fashionmom.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marlene Høj

  Mine børn ligges mellem benene, når de skal holdes fast. Jeg går ud fra at det er samme stilling, som når dit barn skal have maske. Armene kommer under mine knæ og over- eller underlæben krænges op/ned med min pegefinger. Det giver mig et godt overblik over tænderne og tandbørstningen bliver hurtigt overstået.
  Drengen på 3 år har vænnet sig til det og protesterer ikke. Pigen på 2 år kæmper stadig lidt imod. Det kan godt se voldsomt ud, men det er skisme heller ikke sjovt at få huller en masse eller at have blødende tandkød. Ja, det er kun mælketænder indtil videre, men hvad så med den dag, hvor de blivende tænder kommer. Personligt synes jeg at det er lettere at tage kampene nu frem for senere.
  Ingen løftede pegefingre herfra – Blot min egen mening 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katharina

   Jeg håber, at det her en joke! Jeg stiller mig totalt uforstående over for, at du bruger fiksering som en fast procedure, når der skal børstes tænder og jeg er forstår overhovedet ikke, at du endda er stolt over det. En ting er at bruge fiksering, hvis ens barn har astmatisk bronkitis og man måske kan argumentere med, at det nærmest er et spørgsmål og liv og død, men det er ikke det der er tilfældet når der skal børstes tænder. En hver som mener, at jeg løfter en pegefinger burde overveje, hvordan de ville have det, hvis f.eks. deres mand holdt dem fast på den måde. Forestil Jer den afmagt og frustration Jeres barn føler. Der var ingen grund til at afskaffe revselsesretten, hvis det bliver erstattet med sådanne metoder. At sætte sig oven på et barn på den måde er et overgreb! Jeg skal nok afholde mig fra at komme med såkaldte gode råd, da det aldrig har været meningen, at det skulle opfattes som et løftet pegefinger. Men når jeg læser, at der er mødre der argumenterer for at bruge fysisks magt på den måde, så tillader jeg mig alligevel at stille spørgsmålstegn ved det.
   Jeg kan godt forstå, at man som mor ikke orker at høre på alle mulige råd om opdragelse, men kommentarerne er efterhånden blevet til en debat om hvem der har det værst som mor. En skam, da jeg heller ikke tror, at det er meningen med bloggen. Fortsat god dag til Jer alle.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes, du har helt ret i, at det der er det rigtige at gøre er en individuel ting. Det er dig selv, der skal leve med de valg, du træffer, så derfor er det også vigtigt, at man gør det, man selv finder rigtigt og ikke det alle andre mener, man skal.
  En meget klog mand sagde engang til mig, at det man vælger at gøre, ER det rigtige. Men jeg kan så godt forstå din tvivl – jeg har det selv på samme måde, og jeg bliver også ofte i tvivl om de valg, jeg tager for min datter.

  Det er så dejligt, at du formulerer din tvivl, fordi det er så ærligt. Og fordi det i hvert fald ikke får mig til at føle mig mere forkert. Jeg ville nogle gange ønske, at jeg havde en “stol-på-dig-selv”-pille, som jeg kunne tage, når jeg følte mig forkert. Jeg tror ikke, jeg kender en mor, der ikke er følsom omkring sit eget barn og tager tingene (for) meget ind, selvom det er velmente kommentarer og råd osv. For det eneste, man som mor ønsker sig, er at gøre det allerbedste for sit barn HELE tiden.

  kh Maibrit
  http://www.lilleløg.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise Jensen

  Du har så evig ret. Hvordan man er mor er lige så forskelligt som barnet og ikke to børn er ens. Man glemmer bare som mor og smider om sig med råd – velmenende men mor er mor værst. Æidt ala den reklame der siger at der findes et særligt sted i helvede til kvinder der ikke støtter hinanden. Tro på du netop gør det bedste du kan og du er jo den bedste mor for A.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette.

  Her får min datter også maske for astmatisk bronchitis, og det klarer vi ved at hun ligger mellem benene på en af os, med armene under vores knæ, og så holder den anden en Ipad med en gang “Dora the Explorer” hen over hovedet på hende, så hun bliver distraheret imens hun får medicin og børstet tænder. Kan man mon gøre noget lignenede med Alfred? Det er ganske upædagogisk, og der er ingen bamsedemonstrationer involveret, men sådan er der jo så meget.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bare lige et råd til det der tandbørstning.. kender alt til, at det kan være et helvede, hvis barnet bare nægter. Jeg HADER de dage, hvor jeg er nødt til at holde ham.. Men de fleste dage, kan jeg undgå det ved at aflede ham lidt imens… Det hjælper fx her, hvis han selv får en tandbørste imens.. Når han får det, stikker han den automatisk selv i munden, og når han alligevel åbner, kan jeg som regel snige den tandbørste jeg har, med ind… Noget andet jeg har haft held med, er at tælle højt imens jeg børster. Så kigger han på mit ansigt imens og er optaget af, at lytte til min stemme istedet for at være vred over tandbørsten. Det sidste tal inden vi er færdige siger jeg meget højt og begejstret efterfulgt af et “færdig!” Så griner han og det er den lyd han undervejs har været opmærksom på at lytte efter, istedet for at være opmærksom på, hvor træls det er…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Til Henriette.
   Jeg tænker lidt her Henriette, at du skal være glad for hvad der hjælper for dig, men også læse teksten igen og så være opmærksom på, at hver gang vi kommer med forslag, som virker for os: Så er der risiko for at påfører endnu mere skuffelse for dem som læser det, når det ikke lige hjælper for dem og derved skade mere med gode råd, end det hjælper.
   Dog må det være super med gode råd, hvis det er det en person ønsker, men som jeg læser dette indlæg, er det ikke det der ønskes, måske tvært imod, mere at man bliver hørt og forstået for at det er svært.

   Til Lortemor.
   Det er en normalt følelse og en proses som menneske, at føle sig usikker. Derved får ens refleksioner lov til, at udvikle på det man gør.

   Camille MILK

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Tak 🙂 kraaaaaam

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tilde

  Kære Trine

  Din blog er super fin, og med et indlæg som dette understreges det, hvad det er, der gør din blog til en af dem man følger i tykt og tyndt. Du tager dine læsere seriøst. Du er en fantastisk fortæller, og samtidig tænker du over, hvad dine læsere skriver. Meget flot, og ikke noget man ofte ser i blogland. You go girl!!! Alfred er for lækker. Kh

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • pialouise

  Point taken. Det hænder ofte at jeg ville ønske, at jeg havde haft al den erfaring med Nr. 1, som jeg har med Nr. 3. Hold op, hvor havde det været så meget nemmere. Men det der gør 1’eren så helt speciel er jo også at alt skal læres, mærkes, fornemmes. At man er på bar bund, at man har fået det der kæmpe ansvar for det der lillebitte væsen. At man får den der følelse af sindssyg ubetinget kærlighed.

  Som jeg skrev, så er vi alle de bedste mødre for netop vores børn

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Solveig

  Jeg er læge. Jeg ved hvad der er bedst for børn. Punktum. Jeg er bare også førstegangsmor og totalt usikker hvad angår min lille pige. Jeg tager alt til mig. Tåbelige husgeråd og enhver kommentar fra sundshedsplejersken. Græder fordi jeg ikke gør alt rigtigt.
  Min kæreste skreg forleden af mig, at nu måtte jeg kraftstejlme huske min lægefaglighed. Men jeg er førstegangsmor. Og derefter læge.
  Jeg prøver at være åben om min usikkerhed. Om alt, der er kikset. Men jeg giver også min pige ekstra pænt tøj på, når vi skal i mødregruppe…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hold da op sikke en højrøvethed, som jeg håber er en joke…

   Camille MILK

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Jeg tror bestemt ikke det er meningen med denne kommentar 🙂 jeg læste den som værende meget i samme båd som mig; usikker på hele det at være mor, trods uddannelsen som læge 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hen

   Læser det på INGEN måde som et højrøvet svar. Men præcist sådan som der står; man har sin sunde sans og logik, som er så pisse nem at proppe ned over andre. Men når det så kommer til ens eget barn, så bliver man bare så pisse usikker, for man vil jo bare det bedste. Og når man elsker så inderligt, som man gør med sine børn, så bliver man usikker og nervøs for om det, man tror og ved er det bedste, mon også er det bedste lige i denne her situation. -fordi en tandbørstning f.eks. føles som tvang. Og fordi alle andre altid har en milliard million gode råd og ideer til, hvordan man BARE LIGE skal gøre… Følelser og logik hænger bare ikke altid sammen. Og lad os nu for pokker støtte hinanden lidt i stedet for altid at vide bedre…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Solveig

   Kære Camille
   Jeg tror, at Trine og Hen bedre forstår min pointe.
   Der er ikke sammenhæng mellem sund fornuft og en mors usikkerhed.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nu har jeg tre drenge fra hhv. 2009, 2011 og 2013, og jeg kan konkludere, at børn bare ER meget forskellige – surprise, surprise 😉

  Min førstefødte har altid HADET at få børstet tænder. Det var et drama uden lige, da han havde Alfreds alder og lidt ældre, og nu, hvor han er 4 1/2, er han faktisk stadig ret irriterende at børste tænder på… men det er ingenting i forhold til engang 😉

  Min mellemste på 2 er helt ligeglad med det, og åbner bare munden – og det gjorde han også som baby.

  Min mindste er 10 måneder, og virker umiddelbart til at være en god blanding mellem sine to storebrødre – indimellem er han okay med tandbørsten, og andre gange gider han den ikke 😉

  Jeg er i øvrigt ret ny læser – stødte tilfældigt på dig via et link på facebook, som en ven havde syntes godt om. Det er jeg ret glad for 😉 Synes sgu du er sej og meget forfriskende – så ingen løftede pegefingre (heller ikke skjulte 😉 herfra!

  Nu, hvor jeg har tre relativt små børn, og tingene virkelig skal koordineres, også selvom jeg er på barsel, tænker jeg ofte over, hvor nemt det var med et barn… indtil det slår mig, at det var det bare IKKE, for der var man ny i ALT!

  Alt det bedste jeres vej – jeg kommer tilbage <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • majbritt

  Vores kunne heller ikke lide det og fastholdelse/fiksering var en daglig ting. Indtil vi lod hende se tablet imens, det virkede. Så måske det er et forsøg værd. Hvis fjernsyn er noget i ser.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Du har så evigt ret i det med kommentarene. Uden at have læst dine tidligere indlæg omkring tandbørstning og maske så vil jeg give er til som måske kan hjælpe. Da min søn skulle have maske (han var 10-11 mdr gammel), startede vi med at måtte holde ham fast. Men en dag valgte jeg at forsøge en anden metode. Han blev også ked af det når jeg tog masken frem. Men jeg bevarede roen og sagde til ham at nu skulle vi tælle til ti. Han fik masken på og jeg talte stille og roligt til ti. I starten måtte jeg stadig holde ham fast som tidligere, men efterhånden som vi gjorde det flere gange, faldt han faktisk hurtigt til to og sad helt stille og ventede på at jeg sagde ti. Måske det kan hjælpe

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Argh forbandede stavekontrol. Håber du kan tyde min kommentar

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Manja

  (Noget af) det allersværeste ved at være mor har for mig været at skille andres skæg fra snot.

  Folk siger jo alt muligt, hvad enten man beder dem om det eller ej, og de siger det helt sikkert ikke for at være onde eller for at forvirre, men de har bare forskellige erfaringer og meninger. Det er så op til en selv at sortere det, man kan bruge, fra det, man overhovedet ikke kan bruge. Det er bare pissesvært, når man er vildt usikker.
  Der er ikke andet at gøre end at give tid og blive klogere. Og så huske at rose sig selv en gang imellem, når ens barn viser sig at blive helt fantastisk – på trods af alle de fucked op ting, man udsætter dem for. 😛

  Til det med tandbørstningen har vi tidligere været der hvor I er – og endt med at holde ham fast. Han er nu snart to og har vænnet sig 99% til det. Forleden GRINEDE han sig gennem en tandbørste-session. Bare lige for at sige, at det altså også kan gå den rigtige vej, selvom man har siddet i bryderposition med en tandbørste og tudet om kap med barnet.

  (Og jeg måtte lige rette, for det er ikke det allersværeste. Det allersværeste er ikke at sove i hvad der snart seriøst er årevis!)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lena

  Well said Trine. Og skal ikke spille hellig her, for jeg har sikkert også kloget mig og siddet med en løftet pengefinger uden for alvor selv at opdage det. MEN omvendt har jeg virkelig mange gange følt mig ramt i hjertet over kommentarer til, hvordan vi håndterer givne situationer her hjemme. Og pga min sarkastiske tilgang til tingene og måden at sige ting på, så er jeg blevet sablet ned, når jeg har kaldt mit barn en hysterisk unge mm. Der er sågar nogle som har sagt, at sådan nogle findes ikke!!!! (skulle da lige prøve at flytte ind hjemme hos os så i et par dage). Derfor har jeg også taget mig selv i at ville omformulere forklaringen af hvordan vi griber det an hos os – sådan for ikke at fremprovokere vilde diskussioner – og det er sgu da ik’ ok! Så i stedet er jeg nået frem til, at JEG ved bedst omkring mit barn. Og JA jeg er usikker, og JA vi tager forkerte beslutninger. Men så lærer vi af det og retter til undervejs. Det er vel også en læringsproces for forældrene. Min sundhedsplejerske sagde til mig, at vi som mennesker skal uddanne os til dit og dat her i livet, tage kørekort for at køre bil mm – men at blive forældre, som er noget af det sværeste overhovedet…der må man klare sig selv og der findes ingen “uddannelse” til det. Det er da tankevækkende på en eller anden måde.
  Tror vi skal lære at glæde os over de små sejre med børnene. Måske et lidt underligt eksempel, men vi går igennem noget øre-halløj pt. og havde virkelig på fornemmelse det var det, selvom lægen sendte os hjem med endnu en gang antibiotika. Nu har vi været ved ørelæge og sørme om jeg ikke havde ret – der er formentligt udsigt til dræn nu. Så bizart nok glæder jeg mig over, at JEG kender mit barn SÅ godt, at jeg kan afkode forskellige situationer nu.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • kristine

  jeg har haft samme oplevelse når jeg har læst nogle af kommentarerne til dine indlæg, at nogle læsere både er bedrevidende og en smule moralske…og har faktisk af samme grund valgt oftest kun at læse indlægget og ikke kommentarerne, selvom mange er helt relevante da jeg har en søvntyran af en søn på 11 mnd 🙂 men måske er pointen at alle børn er vidt forskellige og det samme er deres forældre

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mona

  Kære Trine, du er så sjov og cool og ærlig – og er helt oppe og køre over at du også har lortemor på Instagram, jeg følger dig i tykt og tyndt og alle de ting du bakser med, bakser jeg også med.

  Held og lykke med tandbørstningen, det skal nok live godt!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] kvinder generelt har altså mærkelige måder at sige/skrive tingene på (ligesom Trine er inde på her), og er ekstremt gode til at konkludere ud fra få sætninger, hvad budskabet med et udsagn er […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Børn er forskellige, forældre er forskellige, og ingen vil have huller i tænderne!

  Som mor må man nogle gange slå koldt vand i blodet både som afsender og modtager af gode råd…!

  Tak for en god blog.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Let’s face it – mødre er røvirriterende og fyldt med gode råd, og det er umuligt at ændre. Det viser flere af kommentarerne i denne tråd også. Jeg forstår din frustration over de velmenende råd, og hvor ville det være dejligt, hvis man bare kunne sortere og ignorere – det er mit råd, for ja, jeg er også en slags mor. Tak for den dejligste og ærligste blog – gid jeg selv var ligeså modig og god til at udstille MIN usikkerhed.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kimmie

  Ingen børn er ens. Ingen opdrager på samme måde.. Det kan ik’ undgåes at så mange mennesker blir’ uenig om hvad der er rigtig og hvad der er forkert.
  Min den store pige på 6 vil gerne ha’ børstet tænder.
  Den bette på 4 .. Åhh et mareridt altså. Jeg vil selvf allerhelst hun bare ville af sig selv. Hun forstår ik’ konsekvensen af hvis hun får et hul. Det er min opgave at passe på hendes tænder. Her gøres der alt. Hun får lov selv at prøve. Vi tager den tid det tager, så det blir’ sjovere og få børstet de tænder.
  DOG er det overgreb når hun hver aften skal ha’ sin pille. Hun har en dårlig nyre. Og det er så vigtigt at hun får den pille hver evig enste dag.
  Jeg syntes på ingen måde det er sjovt. Jeg græder indvendig over det skal være sådan. Alle de sygehus besøg os og blodprøver der skal tages. Jeg ved det er vigtig og ja hun blir’ holdt for at de kan stikke hende. Det er nødvendigt. Men det gør av i hjertet.
  Ting der er så nødvendige kan jeg ik’ gå på kompromis.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • LP

  Åååh, vi har de samme problemer med vores lillemand på 10 mdr. Suk! (og nu må politisk-korrekte venligst stoppe læsningen) Vi har længe (føles som altid?!) vist youtube-film for den store på 4 år imens, men det preller altså af på lillebror.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

The power of Christ compels you! The power of Christ compels you!