Well said, synes jeg!

Påske og det der…

Vi har også haft Påske-fri herhjemme, Alfred og jeg.

Alfreds far, dog – han har været på arbejde alle dagene. Først lagde Alfred lige ud med at få børnesår, og som jeg skrev tidligere, så måtte han ikke komme i vuggestue. Pænt strengt, når jeg jo lige er startet på arbejde og når hans far også skulle være på DR hele ugen. Heldigvis har han skulle være der eftermiddag og aften, da de skulle sende fra 21-24. Derfor kunne jeg tage på job, SKYNDE mig hjem og sende farmand afsted. Lidt stressende og også meget hårdt, lige midt i en job opstart.

Det er dog gået over alt forventning. Alfred havde et par hårde dage, hvor hans sår irriterede ham rigtig meget og hvor han ikke ville spise eller drikke ret meget. Heldigvis er Alfred en tyk Bøf, så han har aldrig været mærket af et par dage uden mad.

Langsomt begyndte medicinen at virke, og når alt kommer til alt, så tror jeg altså at Tykke Bøf har nydt at være hjemme i over en uge, sammen med sine forældre – trods skiftehold og ekstrem træthed.

Jeg har så været alene alle eftermiddage (tak til ulvetimen på Ramasjang. You rock!) aftener og noget af natten, men torsdag kom farmor – og så havde vi flere hænder og en ekstra legekammerat.

Det har ikke været den traditionelle familie-hygge helligdagsferie, men vi har mestret at gøre den så hyggelig som muligt. For selvom vi ikke har været samlet, så har den været brugt på samvær og et kæmpe indskud i farmands kommende radio-karrierre. Det er vist bare sådan det er, når man får muligheden, ikke?

De har, ham og en med-praktikant, arbejdet sindssygt hårdt på at stable et ganske glimrende (eller okay, mega genialt) program på benene. Og min stolthed har opnået nye højder. Ikke blot fordi han har været vært på eget program, men også fordi vi har klaret det til UG, trods sygdom, nyt job, skæve arbejdstider og minimal søvn.

Nu er vi snart på den anden side, og jeg glæder mig til hverdagen sætter ind i morgen. Bøf tilbage i vuggestue, mor på arbejde, far har fri resten af ugen og igen er vi samlet. Yay!

Jeg har det stadig som om, at når jeg vågner om morgenen, så venter der mig en enorm bjergbestigning. Dagene går, én efter én, med de samme rutiner og de samme udfordringer. Kronisk træthed – og jeg er lidt i en døs hver morgen, hvor jeg først rigtigt er mig selv op ad formiddagen. Det tror jeg hænger lidt sammen med stress/depression/søvn-forstyrrelser/voksenliv/boligsøgning/etc.

Jeg tror på, at de valg vi har truffet, med at jeg kun arbejder deltid, og om at flytte til en billigere lejlighed, bliver en rigtig god investering i fremtiden. Jeg har stadig svært ved at overskue ret meget og jeg håber og tror på, at når vi har fået overstået nogle af de praktiske ting vi mangler, så bliver jeg gradvist gladere, mindre træt og generelt bare en bedre mig!

Hvad angår Alfred, så er han bare den sejeste, smukkeste, gladeste, dygtigste, mest kærlige, sjoveste og mest irriterende unge! Han udvikler sig HVER dag, og den tid vi har sammen er bare så fantastisk. Selvfølglig er det stadig enormt hårdt, men det faktum at han er blevet større og forstår meget mere (dog stadig ikke ordet ‘NEJ’) gør vores hverdag meget lettere. Det er stadig hårdt at være alene med ham i mange timer ad gangen, men det er INTET i forhold til for et år siden.

Jo ældre han bliver, des større bliver min kærlighed til ham. Det er som om, der bliver mere og mere at elske? Hans ordforråd tæller nu diverse dyrelyde, og han kan sige JA, HEJ, ØØØØØØØØØJ, AAAAAAAAAJ og sige som en brandbil. Det er genialt.

Hver dag er vi enige om, at vi har det bedste barn i hele verden. Og selvom alle I andre også mener det om jeres (og det ved jeg I gør) så er det altså et faktum her i vores hjem. Alfred er den sejeste Bøf i verden. Og i dag har han lært at drible med en bold! Og Alfred har indviet hans nye vandtætte flyverdragt. Er glad for det blev den, der slipper hverken sand eller vand gennem sådan en satan.

Jeg et spørgsmål til jer;

Ved ikke om I har fulgt debatten på Politiken i disse dage, omkring stressede børnefamilier?

Jeg kunne godt tænke mig at høre jer derude, hvordan i får hamsterhjulet til at køre rundt? Arbejder I for meget? Er I stressede? Er der tale om enkelte tilfælde, som ikke formår at tilpasse egne ambitioner og ønsket om at stifte familie? Har vi for mange bolde i luften?

foto-46

 

 

20 kommentarer

 • Christina

  Med ingrn bedsteforældre til at hjælpe er vi nød til selv at få hamsterhjulet til at køre. Jeg arbejder 35 timer ( gid det var 30) men det betyder at jeg kan hente pigerne 15.30 3 dage om ugen. Men ellers forsøger vi at vi ikke har aftaler i hverdagene og begrænset i weekenden. Vi har to børn som er bedst til hverdag, så ikke alt for mange afvigelser. Det gør selvfølgelig at vi nedprioriterer det sociale, og når vi så endelig har lidt katra tid eller pigerne får en weekend hos momse og moffe) ydnytter vi det – både til 2somhed og vedligeholdelse af venskaber.
  Men vi går sku også kolde indimellem, og når man først har været ramt af stress, og været nede med flaget, så passer man altså ekstra på sig selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • betina pelc

  Vi cooper. Vi har bolde, bedsteforældre og kaffe i luften og vi overlever, vi er trætte, lykkelige, fyldte og nyder at have fri sammen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janni

  Uhh… At være den perfekte mor, den perfekte hustru, den perfekte husmor, den perfekte veninde, den perfekte kollega, den perfekte medarbejder, der konstant skal udvikle sig, Jow det giver stres og følelsen af utilstrækkelighed, kunne lige få det hele til at køre rundt med et barn. Er pt. På barsel, og gruer for den dag, jeg skal starte på arbejde, nu vi har to børn og hvad der deraf følger af sygdomme mm…. Man bliver simpelthen nødt til at lære at prioriterer, man kan ikke det hele. Starter op deltid, da jeg bevidst har valgt at prioriterer familien pt. Mens børnene er små!!! Så fire arbejdsdage og tre fridage. Og så er jeg bevidst begyndt at styre uden om alle bøger og artikler om børneopdragelse, som kun øger den dårlige samvittighed, der lurer i baghovedet konstant!!! Er sikker på, at mine børn ikke lider nød, på trods af at de ser tv eller spiller iPad hver dag!!!. Samfundets forventninger til småbørnsfamilier er fuldstændig vanvittige, så man bliver nødt til at kigge ind af, og mærke efter hvad man i bund og grund selv mener er vigtigt! Det tror jeg i alt fald;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Jeg er rimelig ny læser hos dig, og nyder at følge med. Jeg synes du er sej! Jeg har hverken familie eller børn, men er alligevel gået ned med stress, og kæmper nu hårdt for at komme ordentligt tilbage på mit srbejde( og til mit gamle liv generelt). Jeg kan slet ikke forstille mig hvordan jeg skulle være kommet igennem stress/ depri hvis jeg også havde et lille barn. Stor kadeau til dig!!! Jeg synes det er hårdt nok at være på nippet til de 30, med det pres at jeg gerne vil have børn, men ikke har en mand, og skal samtidig have gang i en karriere.. Vi burde alle være bedre til at skrue ned for ambitionsniveuaet for ingen er supermennesker. Men jeg elsker at læse din ærlige blog og det lyder fuldstændig perfekt med noget deltidsjob så du har tid til din skønne unge og lille familie..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er heldigvis studerende, så det betyder en ganske afslappet hverdag – men det kan fremdeles være stress at få til at henge sammen, specielt når det fx er sygdom på gang… Det er mere end en gang jeg har fri fra skole klokken tolv, løber ned til første bus og afløser kæresten – som så først kommer hjem ved en 9-10 tiden om aftenen. Ikke særlig fedt! Vi har heller ikke bedsteforeldre i umiddelbar nærhed, så det er ikke så meget at hente der!
  Men vi klarer os da – men vil ikke tænke på hvordan det bliver når jeg er ferdig som studerende….

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg starter job om en måneds tid – så hedder det en far, der arbejder 37 timer om ugen, en mor der arbejder 42 timer om ugen, og ingen bedsteforældre i nærheden. Jeg er så pisse bange for, at det der hamsterhjul kommer til at dreje så hurtigt, at det selvantænder og hele buret futter af!!!! Oh crap!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Skal vi ikke bare sige, at vi hos os er glade for, at vi begge er statsansatte. Far i forsvaret med flekstid og mig som phd-studerende, hvor jeg (næsten) selv kan tilrettelægge mit arbejde fuldstændigt. Bliver sgu ærlig talt lidt stramt i betrækket ved tanken om, at jeg en dag skal ud i det private erhvervsliv og måske arbejde 50+ timer. Tror ikke lige, at det er muligt at være freelance jurist.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Uha ja, hvordan jonglerer man med alle de bolde man skal have i luften??
  Min mand er chauffør, og han er derfor kun hjemme i weekenderne, jeg selv arbejder 37 + timer! hvilket betyder at jeg er på job fra 7-15:30 hver dag, dog med fast fri hveranden weekend og hver onsdag, resten er arbejde..
  Vi har ingen bedsteforældre i nærheden og klarer alt selv, hvilket kan være ret krævende når barnet er syg og manden holder 400km væk og ikke lige kan komme hjem..
  Oveni det, så har vi delebørn og derfor skal jeg hver fredag jonglere med at skulle aflevere barn eller hente barn, jeg har også selv interesser, men dem må jeg tage børnene med til, de har deres fritidsinteresser der skal passes.. Jeg synes det er rocker hårdt og pisse svært nogengange, men jeg klarer mig altid igennem dagen på en eller anden måde..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne

  Heldige Alfred at han har jer to som forældre

  Vi er herhjemme blevet enige om at havergryn smager meget bedre når man er glad og har overskud end røde bøffer gør når man er træt og udkørt.

  Derfor arbejder jeg kun 30 timer i et job jeg elsker ( skod løn men glad Hanne ) da min mand er selvstændig med mange timer. Så her har vi valgt lige som i har.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ansa Strøm

  Nød lærer nøgen kvinde at spinde 🙂
  Jeg er alene mor til to skønne unger: en bandit på 5 og en teen tøs på 12, arbejder 40 timer om ugen på kommunal løn :/ bor i en alt for lille lejlighed, sover på en briks i stuen, har ikke tv, men en lille computer.
  Når man ikke har et valg bliver det man har, fint nok 🙂
  Vil dog lige nævne, at min mor bor 10 meter herfra… Hun giver en hånd og aftensmad en gang imellem.
  Synes min kommentar er præget af 4 dejlige fridage – plejer ikke at være så positiv 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ansa Strøm

   Vil lige nævne, at jeg elsker at læse din blog. Så nede på jorden og realistisk 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg tager mig selv i dagligt at gennemtænke hele det her familieliv. Til tider gør jeg det sværere oppe i mit hoved, end det i virkeligheden er. Andre gange (og for det meste) er det pisse nemt og dejligt. Og indimellem ER det bare hårdt. Men der er altid et eller andet skjult overskuds-depot at hente fra, selv når jeg føler, at alt er brugt op (følger det ikke med i mor-pakken?). Jeg er studerende og pt. sygemeldt med min diskusprolaps, så jeg har masser af tid, men kan stadig føle mig ufatteligt low på overskudskontoen. Måske fordi jeg har et gi-fucking-gantisk søvnbehov og et overtænkende kaos-hoved til tider… Heldigvis er min kæreste (som det lyder til, din også er) min gode sparringspartner med gode arbejdstider, som har et minimalt søvnbehov, og som lader mig sove længe og tage mig en lur, når det er nødvendigt og jeg er på randen af meltdown. Og så er det bare fedt at have en 3-årig, som nu både er ble- og sutfri (YES!) og en fandens sød og nem dreng. Det hjælper sgu på det hele.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg tror, det ville klæde de fleste hamsterhjul, hvis det kunne lade sig gøre at skrue ned for ambitionerne om at være alting på samme tid. Det er for de flestes vedkommende en ganske kort årrække, man har små børn. Mon ikke karrieren godt kan vente til de når skolealderen (eller i al fald er godt igang med børnehaven) – specielt, hvis vi skal arbejde til vi er 70? Så måske er det ok at være forældre som hovedbeskæftigelse i en overgang og så droppe ræset med at have alle de nyeste og dyreste ting, de vildeste ferier og alt det andet lir. Vi når det nok, men små mennesker er jo som regel gladest bare de har forældrenes opmærksomhed og kan fornemme, at der er tid og overskud til dem. Tænker jeg.
  Jow, det ville da være skønt med en masse penge til alting, men det ville også betyde et anderledes arbejdsliv for os. Arbejdstider der er relativt fleksible og en kæreste med gode ferier er også en virkelig god ting.

  PS: Seeejt med S! Og med dig, fordi du holder hovedet oven vande.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Manja

  Jeg er i praktik, noget i stil med din kæreste, og min kæreste arbejder fuld tid. Og det er sateme hårdt… det er øv at være den, der altid er nødt til at hente 16.30, og det er øv at hive hver sin computer frem, når barnet (endelig) sover.

  Omvendt er det, som du selv er inde på, en investering. Og det er fedt at mærke, når man er stolt af sin kæreste og sig selv, fordi man rent faktisk får det til at fungere (ind imellem) og laver noget, man brænder for. Og det er dejligt at se, at barnet faktisk overlever og udvikler sig til at være et sødt og dejligt lille menneske, selvom det går i vuggestue og kan alle Cirkeline-sangene som 1-årig.

  I forhold til hele debatten i Politiken synes jeg i øvrigt, det er bemærkelsesværdigt, så lidt mændene fylder. Hvor er de henne i alt det her? Jeg er mildest talt pissetræt af, at det altid er kvinderne, der ender med dilemmaet. Os, der skal balancere karriere og familieliv. Hvad med kæresterne?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sanne

   Lige min tanke! Hvor er mændene? Er det fordi, det i de fleste familier fortsat er kvinderne, der har hovedansvaret for trivsel (og alt det andet) + job/karriere? Er det fordi mænd er bedre til at “lukke ned” for familien på job og omvendt og derfor ikke føler det her dilemma? Fordi kvinder er mere modtagelige for forskning, undersøgelser ang familie og børn? Eller fordi der stadig er en kulturel forventning om, at mor er primær caretaker? Måske en blanding…

   I øvrigt har jeg svært ved at genkende det billede, der bliver tegnet. Ikke af hamsterhjulet, travlhed osv – men af, at travlheden skyldes, at vi vil gøre karriere, tjene mange penge og bruge dem igen. Min omgangskreds er generelt set sådan middellønnet. Lærere, sygeplejersker osv. For dem/os handler det om at få en løn til faste udgifter (og vi taler ikke millionbeløb) Ferie i lånt sommerhus, bilfrie, teltferie. Mærkevaretøj på udsalg blandet med tøj fra Bilka. Tæring efter næring (eller omvendt?), fuldtidsjob, men ikke karriere. Men vi har stadig travlt og lange dage og mange ender, der skal mødes.
   Det her handler altså ikke om en forkælet generation, som vil det hele på een gang. Ikke udelukkende i hvert fald.
   Til gengæld tror jeg, at det til dels handler om en (forkælet)generation, som indtil nu har haft det for let (overordnet set) og derfor er helt på røven over, at (familie)livet er hårdt arbejde også i 2014. Det var måske lettere at acceptere i bedstemors tid, hvor forventningerne overordnet set var lavere. Både ift sig selv, livet etc. Måske jeg tager fejl…

   I øvrigt Trine – fornuftig og god prioritering du/I har taget ift dit job. Godt for dig, Alfred, jeres familie og mon ikke økonomien klarer sig i det lange løb.
   Jeg har forlænget barsel og været på deltid en periode – vanedannende! Desværre kan det ikke fortsætte, der er ikke mulighed for det på mit job. Øv. Men gevinst så længe det varede pg så kan jeg prise mig lykkelig for flekstid både for min mand og jeg.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marlene Høj

  Jeg arbejder deltid og er glad for det – Selvfølgelig giver det mindre i løn om måneden. Men jeg får tid til at hente børnene tidligere, klare indkøb, støvsugning osv. inden de hentes.
  Jeg arbejder hver anden weekend, så i mine friweekender laver jeg ofte ingen aftaler for at vi bare kan være sammen og lave ingenting. Det må børn (og voksne) gerne opleve 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er en rigtig spændende debat og hvor er det fedt at du tager den op herinde også. Jeg har fulgt med på din blog længe og jeg elsker den! Jeg har en søn på samme alder som din og kender til utroligt mange af de problemstillinger og lykkestunder du beskriver 🙂

  At få hamsterhjulet til at køre rundt kan til tider være mere eller mindre overskueligt/uoverskueligt og jeg har også haft en periode i mit liv, hvor jeg måtte sygemelde mig fordi det bare var gået helt i stå. Min kæreste og jeg er begge studerende og havde begge to job ved siden af. Jeg har dog nu sagt mit op så jeg kan koncentrere mig udelukkende om familieliv og min kandidat. Det fungerer super godt på den måde. Det som fik mit hjul til at gå i stå var mine egne ambitioner, forventninger og dårlige samvittighed over ikke at kunne det hele på en gang. Derfor måtte der også laves et par småjusteringer både praktisk og tankemæssigt og nu kører det igen med lidt lavere hastighed – lige som jeg kan lide det 🙂

  I forhold til dine spørgsmål kører vores hamsterhjul langsommere efter at have fået barn, hvilket jeg har indset er lige som det skal være. Alting behøver åbenbart ikke at foregå med 100 km i timen. Vi arbejder ikke for meget fordi vi har prioriteret anderledes ved at flytte til noget billigere og at sommerferierne godt må holdes i DK. Jeg har været stresset, men er heldigvis på den anden side igen. Og til det sidste, Ja jeg havde for mange bolde i luften og jeg tror at der findes flere der har det på samme måde.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sisse

  Vi lever højt på 2xfleksible arbejdspladser, et hold bedsteforældre på efterløn der bor tæt nok på til at komme en hverdag hvor dagplejen er lukket.. Vi har (7-9-13) været forskånet for al for megen sygdom og har verdens sødeste dagplejer hvor der ikke en eneste gang har været tårer ved aflevering… Hør lige mig helt lyserød… Vi spiser desuden tit rugbrød til aftensmad eller lasagne 3 dage i træk, drikker meget kaffe og der er ikke noget socialt liv i hverdagene.. Og går i seng kl 21 og er HELT færdige..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne

  Jeg synes ikke vores liv er et hamsterhjul. Vi er en familie, hvor mor tjener gode penge i et fuldtidsjob og en far, der laver det han brænder for som freelancer i en branche, man ikke bliver rig af. Han supplerer jobbet med skodjob hver anden weekend som nattevagt.

  Jeg tager som regel hjemmefra 7.30-8.00, og min mand og vores datter spiser morgenmad, tager det roligt, og hun bliver afleveret ved 8.30 tiden. Han henter hende igen omkring kl. 16.00, og jeg er hjemme ved 17 tiden. Vi laver mad, slapper af og hygger resten af aftenen. Hverdagene går ikke med rengøring, der bliver allerhøjst sat en vask over. En gang i mellem arbejder jeg om aftenen, men forsøger at holde det på et minimum. Hver anden weekend er jeg alene med vores datter i dagtimerne, da min mand arbejder om natten, og det er lidt kedeligt, men godt for mig, da jeg ikke er nummer 1 herhjemme fordi min mand er mere sammen med hende end mig.

  Vi bruger ikke meget tid på finere madlavning, laver som regel store portioner i weekenderne. Vi laver madplan for en uge ad gangen, og handler søndag aften efter aftensmaden alle 3 eller min mand gør det i hverdagene. Vi har ikke bil, bor i byen, og har derfor ikke langt til nogetsomhelst. Vi bor i lejlighed, og har ikke dyre vaner, men mangler intet.

  Vi har ikke overskud til det helt store sociale i hverdagene, og i weekenderne ser vi af og til venner, de fleste af dem har også børn. Vi gik ikke meget ud inden vi fik børn, og savner det ikke. Da vi ikke har familie tæt på, har vi anskaffet en barnepige, som kan passe de dage, det ikke hænger sammen, og så har vi en god ven, der også gerne passer. Vi går også ud hver for sig, men helst ikke hver uge. Vi kan også finde på at holde en fridag sammen, hvor vores datter er i vuggestue, hvor vi spiser frokost og går i biografen.

  Jeg synes debatten om børnefamilier er præget af, at vores generation vil for meget. Vi vil karriere OG børn OG rejser OG fritidsinteresser OG venner OG stort hus OG generelt bare alting. Jeg ved godt, at man ikke altid kan vælge at arbejde deltid (jeg ville ikke kunne få lov), men jeg har stor respekt for dem, der river nogle år ud af kalenderen og nedprioriterer deres arbejde mens børnene er små. Det behøver ikke at være mor, der gør det, og i vores lille familie er det farmand, der trækker det daglige læs.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mona

  Jeg har to børn (4 og 2 år) og de bliver afleveret som de første og hentet som de sidste, og alligevel er de super harmoniske og vi nyder vores eftermiddage og weekender. Jeg siger det gerne uden at blinke fordi vi står på venteliste i vores nye kommune og har ikke fået plads endnu efter 13 måneder, så jeg pendler den helt forkerte vej gennem KBH for at aflevere og afhente – hvis jeg kunne ville jeg have været gået på deltid efter endt barsel.
  Lang historie om fyringsrunde på mit arbejde og at jeg valgt at tage en uddannelse på ny, så er væk en dag om ugen.
  Jeg ELSKER din blog og følger dig også på Instagram, det kunne være du skulle lave et oplæg om pladsanvisning, de forskellige kommuner imellem, jeg er dybt rystet over at pladshenvisningerne stadig har virke som i 1980’erne.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Well said, synes jeg!