Vind en 'gyng-gang' til udendørs leg!

Post-barsel – der var et ensomt erhverv.

Tror næsten at indlægget her er et af de mest læste nogen sinde. Flere og flere mødre sidder derude og Googler ‘ensomhed’, ‘ensom mor’ og andre sætninger der omhandler livet på barsel eller tilværelsen med helt små børn. Og når de trykker ‘søg’ så lander de bl.a her. Det kan jeg se på mine statestikker.

Det er både godt og skidt – godt fordi man her kan læse sig til, at vi er rigtig mange i samme båd, jeg var og er stadig ret ensom. Ikke så meget som før, fordi friheden er blevet større, og fordi jeg besluttede mig for at forsøge at udvide min omgangskreds. Endda med stor succes. Har fået et par ekstra gode veninder med børn, og en pæn håndfuld kaffeklare bekendte, som jeg har lært at kende via bloggen eller Instagram.

Men man skal beslutte sig for det – og også turde. For det er godt nok svært at udvide sin omgangskreds, når man er lænket til en baby. Men sandheden er, at det trods alt var skide komisk, at jeg gik rundt i timevis på Assistens Kirkegård – alene – men omkring mig gik der 50 andre ensomme kvinder med deres barnevogn. Hvorfor gik man ikke sammen?

Det er skidt at der sidder folk og Googler ensomhed, men noget jeg har lært af min egen ensomhed, er at man sjældent kommer ud af den følelse. Og det er egentlig sjovt at man kan være ensom, når man bruger 99 % af sin tid sammen med et andet menneske. Problemet er bare, at man før i tiden fyldte sin tid op med FORSKELLIGE mennesker, med hver deres kvaliteter. Alt efter hvilket behov man nu havde for social samvær.

Pludselig sidder man og siger dyrelyde, klapper kage, laver dumme ansigter til et tandløst, motorisk udfordret lille menneske, som skal passes og plejes. That is it.

Man kan jo næsten ikke undre sig over ensomheden, vel?

De små smil. Latteren og den unikke kærlighed er der hele vejen. Men kærlighed udligner desværre ikke behovet for samvær med andre mennesker.

Hvad siger I? Hvornår føler I jer ensomme?

10 kommentarer

 • Anne H

  Jeg havde en klar overbevisning om, at jeg som mor ikke kunne blive ensom qua at jeg ville være sammen med Nor 24/7. Oh boy I had it wrong. Jeg synes ensomheden kunne blive helt paralyserende, og jeg har her efter han er blevet større og jeg er startet på job svært ved at bryde ud af cirklen. Jeg har stadig behov for at blive stimuleret af andre mennesker, og bliver det til dels via mit arbejde, men jeg har svært ved at tage mig sammen. Jeg er ligesom kørt fast, og synes det er både hårdt og skræmmende at sadle op til socialtsamvær, men det er vigtigt og nødvendigt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh, så befriende. Endnu engang gør du det. I talesætter det svære.

  Jeg er selv ny i barsel-land, da min førstefødte kom i Marts. Jeg kan dog godt nikke genkendende til ensomheds-følelsen og det underlige, når min kæreste kommer hjem og jeg ikke har snakket med nogen en hel dag. Jeg er et meget socialt menneske og er vant til at snakke enormt meget, så alene det, er en kæmpe omvæltning for mig.

  Dog har jeg taget noget min søster sagde til mig, da jeg gik på barsel.
  Hun sagde: “Det er enormt overvældende, at blive mor, det kan være enormt ensomt og det kan føles som om man aldrig får et liv igen – men prøv at kast dig ud i ting så hurtigt som muligt. Husk det værste der kan ske er at den lille mand græder og du må gå hjem igen”

  Jeg har derfor kastet mig ud i, at gå ture, besøge venner, besøge gamle arbejdsplads, handle ind osv. Det er angstprovokerende som en i helvede, men bagefter er det lidt ligesom sport. Man orker det næsten ikke inden, men bagefter føles det så tilfredsstillende. Man gjorde det. Stille og roligt udvider det ens horisont og man bliver glad i låget over alle de ting der faktisk er mulige, hvis man tør kaste sig ud i det. Så hver gang ensomheden kommer trillende, beslutter jeg at finde på noget, som gør at jeg møder andre mennesker – det giver mig energi og minder mig om, at jeg er mere end “bare” en mor. Nu er der heller ikke gået længe, lad os se hvordan jeg føler mig om 3 måneder…

  Tak fordi du altid sætter fokus på sådan nogle fine og meget ømtålelige emner!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Tusind tak for indlæg som dette. De rammer bare plet. Håber jeg ligesom dig en dag får modet til ar bryde bare lidt ud af ensomheden. Det hjælper ihvertfald at høre, at jeg ikke er den eneste med de følelser. Det kan man godt nogle gange tro, når er man er på facebook, instagram og blogs, hvor man bombarderes med perfekte liv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er spændt på, hvordan det bliver at være på barsel. Som studerende er jeg vant til at tilbringe det meste af dagen alene med næsen i bøgerne – det håber jeg bliver en styrke, når det bliver min tur til efteråret. Heldigvis har min kæreste også barsel de første 4 måneder – så har jeg i hvert fald ham at snakke med 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg elsker, når du skriver de her indlæg! Så banker mit lille hjerte virkelig et slag eller to ekstra, for det er bare så dejligt, at nogen kan finde ud af at tale om, hvordan det sådan rigtigt er at være mor. Lidt skørt at jeg reagerer sådan, for i virkeligheden er min mor-ensomhed mere en, hvor jeg føler mig totalt isoleret, når ingen kan forstå, at det jeg trænger til ikke er selskab men alenehed og at være i fred fra de små terrorister en stund i ny og næ (to hell with it, hver dag, that is). Men tak alligevel!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Er helt klart også ensom her på barsel.. Har også skrevet indlæg om, hvor skuffende det har været at se min omgangskreds falde fra, bare fordi jeg blev mor.
  Men jeg har en god familie og et par veninder der er der, og selvfølgelig min lille guldklump 🙂
  Men glæder mig til studiestart i september!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh, den følelse kender jeg alt for godt. Selv om jeg knuselsker begge mine børn, var jeg enormt ensom første gang og er også enormt ensom nu, hvor jeg er på barsel anden gang. Faktisk mere. Første gang gik meget tid med at lære det hele og jeg havde ingen, der skulle hentes og bringes. Der var tid til kaffe og sludder i mødregruppen, hvor vi alle mente, at have fuldt styr på det hele (og gik hjem med en helt anden følelse. Havde jeg nu stimuleret hende nok? Kunne jeg gøre mere? Hvorfor havde jeg ikke kogt den økologiske grød selv, men havde blandet den fra Semper? Hvordan kunne de andre få det til at se så legende let ud, når jeg syntes, det var benhårdt?)

  Denne gang kender jeg gamet og hænger i en klokkestreng i forhold til at bringe og hente den store. Denne gang havde jeg lovet mig selv, at det hele skulle blive bedre – men endte hurtigt i barselssumpen af ensomhed.

  Jeg savner rigtig meget at komme på job igen – at komme ud og være mere end mor. Også være Mette. For det er der ikke meget tid til at være, når børnene og manden og flaskevask, vasketøj og søvnmangel tager sin del også. Jeg savner inputs, jeg savner at bidrage med noget i form af mit erhverv. Jeg savner tid uden børn – og nogle gange også uden mand. Og ja, jeg savner sgu også at få lidt anerkendelse for det jeg skaber og det jeg gør. Den anerkendelse ligger ikke i tøjvask og dikke dik og dyrelyde. Heller ikke selv om man virkelig knokler for at nå det hele.

  Jeg savner også at være alene i huset og ikke hver gang at skulle forlade huset for at være mig selv et kort øjeblik. At være ensom af egen fri vilje. Jeg savner at have min krop for mig selv en gang imellem. Jeg savner at sove igennem. Og en hel del andet!

  Sammenlagt giver det et savn og det savn skaber ensomheden for mig. Jeg er på benene fra 5 til 23 og er oppe mindst én gang om natten også. Og alligevel er jeg håbløst bagud i hamsterhjulet.
  Så derfor er jeg hver eneste morgen misundelig på min mand, når han kan tage på job og jeg gentager “successen” fra dagen før og dagen før igen og…og…og….

  Kh, Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg mindes ikke at jeg følte mig ensom, men nu har jeg heller aldrig haft et kæmpe socialt behov. Alene, ja. Alene med ansvar, alene med byrden af et barn der græd og græd, alene om natten hvor Kæreste godt kunne sove trods øffen og grynt og klynk fra baby. Men decideret ensom? Nej. Men du ved, at jeg til fulde tilslutter mig at der skal være plads til at tale om alle aspekter af moderlivet og at mange stemmer og erfaringer skal høres så vi tilsammen udvider ‘det normale’ der immervæk er et vidt begreb når det handler om børn og følelser!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hmm… jeg kan faktisk godt huske min tid på barsel – selvom det er snart 6 år siden. Jeg var også ensom til tider. Nu skal jeg snart på barsel igen og havde faktisk ik rigtig skænket det en tanke før end nu efter at have læst dette… puhh.,. får helt ondt i maven for hvem søren skal underholde mig?
  Dengang boede jeg på Frb og mødtes ofte med en sød pige fra min mødregruppe. Vi lavede alt muligt sammen (inkl ungerne naturligvis) som ex gåture, svømmehal, cafe (ik særlig ofte), hjemme hos hver især, aktivitetsgruppe i kirken (fordi de små har godt af at se andre børn i samme størrelse) og nogle andre ting i samme duer.
  Derudover havde jeg min egen hest som jeg så kunne tage ud i stalden til og være sammen med mennesker der, plus ride når der var mulighed for det.

  NU… nu har jeg ik egen hest (jeg vile kunne tage ud i den stald jeg red i inden jeg blev gravid, men sørme ik helt det samme), jeg er flyttet og kender ik rigtig nogen i den nye by.
  Forhåbentligt ender jeg i en god mødregruppe, men der er jo ingen sikkerhed.
  Jeg havde planer om at tage til Pushymoms træning. Både for at komme ud, træne og møde andre mennesker. Måske finder man nogle søde nogen der i mellem??
  Det kunne da være hyggeligt, men jeg må nok hellere indstille mig på at det kan være det ikke bliver tilfældet.
  Omvendt så var det da en god tanke at lave en samling for mødre – det kunne være en gå tur rundt i nærheden af hvor man bor…
  Jeg har dog ingen ide om hvor man poster sådanne ting/forslag henne. Måske man kunne skrive det på netbaby / min mave eller hvad de nu hedder de forums.
  Jeg har en blog selv, men tror ik pt at størstedelen af mine læsere har børn (altså nyfødte) så der ville jeg nok ikke ramme helt så mange….

  Jeg slet ik skænket det en tanke… det med at gå hjemme alene.. endnu… pyhhh… kunne være man skulle begynde så småt at tænke på hvad man kunne lave.
  Min søster er heldigvis på barsel pt, men det optager jo trods alt ik al min fritid. Derudover lægger man slet slet ik mærke til hvor meget kontakt man får med andre mennesker ved at gå på arbejde hver dag..

  Det Mette skriver kan faktisk gøre mig lidt nervøs for jeg går også rundt i min lille bobbel og tænker at her anden gang bliver det så meget anderledes og måske endda bedre fordi jeg har prøvet det hele en gang før.. shit..
  Godt at jeg skal bruge noget tid på træning og komme i form igen efter fødsel.. om ik andet så går tiden jo med det 😛 (selvom man jo ik lige kan træne 5-7 timer om dagen og selv til træning er det vel begrænset med snak med andre voksne mennesker… )

  Nå men hvis der er nogen som har gode ideer, så giv dem endelig til kende – jeg er frisk på at være primus motor på at få startet noget op (givet at det er i nærheden af hvor jeg bor) som kan være til fordel for mig men også givende og til fordel for andre.

  Sjovt som man i en yngre alder (for mit eget vedkommende) ikke turde stille sig sådan frem, men nu hvor jeg er blevet ældre, og har min egen blog så lærer man hurtigt at det føles rart at komme “ud til andre” og at de altså ikke æder en med hud og hår.. Svært at forklare -pointen er bar at jeg for 10 år siden aldrig havde foreslået som her at være primus motor for at starte et eller andet… Det havde jeg slet ik turde.. er du gal – så ville jeg jo dø.. ha ha ha ha LOL.

  Mødre kram fra Julie

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Jeg har efterhånden læst med på din blog længe, men har faktisk aldrig kommenteret – før nu. Denne post var en jeg kunne nikke utroligt genkendende til, også selvom at jeg ikke har nogen børn (Jeg er meeega skruk, så jeg elsker de gode mor-blogs, som denne her). Da jeg fandt ud af at det dersens universitet ikke lige var mig, flyttede jeg til Glostrup med min kæreste. Jeg arbejder hjemmefra, og sidder foran computeren hele dagen. Det nærmeste jeg kommer ud blandt andre mennesker, er når jeg går ned og handler i Netto. Mine barndomsveninder bor allesammen frygteligt langt væk, og det eneste menneske jeg ser, er faktisk min kæreste. Og jeg kan godt mærke det stikker lidt i mig, når han kommer hjem efter en arbejdsdag vor han har været sammen med kolleger og omgået andre mennesker. Jeg hader at indrømme det, men jeg er sygt ensom, og samtidig så aner jeg ikke hvad jeg skal gøre for at blive mindre ensom. Jeg er simpelthen den største klovn til at lære nye mennesker at kende, fordi jeg bliver så nervøs så jeg kommer til at snakke uafbrudt. Og så har jeg ærlig talt ikke mødt nogen i Glostrup endnu, som virker til at have tilnærmelsesvist samme interesser eller lignende som mig. Og midt i alt det her, sidder jeg så bare og kommer til at genoverveje min skrukhed, for hvor ensom bliver jeg så ikke lige??? Suk med suk på.
  /Caroline

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vind en 'gyng-gang' til udendørs leg!