Jobbis!

Well said, synes jeg!

Læs lige dette indlæg.

Til de dovne kopierer jeg her teksten ind!

‘Man behøver ikke at abonnere på Politiken, for at blive ramt af skyld med skyld på med jævne mellemrum. Det er rigeligt at have +100 venner på Facebook, der er småbørnsforældre, for de trawler gladelig avisen igennem for os andre, og deler dagens dummeflad, til os forældre, der tydeligvis ikke har fattet, at det at få børn ikke bare er en del af livet. Det ER livet. Vi skal ikke bare gøre os umage hver dag, med at sørge for at vores børn får kys, kram, kritik og ros i tilpasse mængder. Vi skal helst skamme os dagligt over samtlige valg i træffer, fordi vi implicit (uanset hvad vi gør) skader vores børn.

Sender vi dem i institution, svigter vi dem. Det kan godt være, de ikke er kede af det, når vi går og faktisk iler hen til deres favorit pædagog eller bedste ven. Men tror mig, de er ved at dø indeni og kommer måske aldrig til at stole på nogen, sådan for alvor igen, når du vælger at gå fra dem flere gange om ugen, for at passe dit arbejde.

Sender du dem ikke i institution er det lige så slemt. Børn, der ikke lærer at dele og indgå venskaber, bliver asociale, dovne, arrogante. De bliver ikke udrustet med de mest basale skolefærdigheder og akademikere bliver de næppe. Spørg bare Politiken.

Den senest organiserede skyldnerkampagne går på børns brug af smartphones og iPads. Ja! Du ved du giver dit barn din telefon, når køen i supermarkedet er lang eller maden i svømmehallens cafeteria tager over 10 minutter om at blive serveret. Men vidste du også, at du dermed er lortemor nr.1? Hvorfor synger du ikke i stedet? Laver en blomst af dit tørklæde? Danser en historie fra biblen? Dit barn har brug for at du stimulerer det. Hører du?

Jeg er ret træt af de mange historier om, hvordan nutidens forældre, er ved at underkaste deres børn et socialt eksperiment, som ingen ved hvilken udgang vil få. Jeg bliver (næsten) ikke en gang ramt mere, når jeg læser endnu en artikel, der viser fire cases, der illustrerer hvor dårlig en forældre, jeg er.

Der er ikke en eneste generation i historien, der har dedikeret deres fulde liv til at bygge Legotårne eller hænge i sansegyngen med deres børn. Alligevel har verden set langt flere velfungerende mennesker end psykopater, langt flere skolelærere end massemordere, langt flere velmenende forældre end det modsatte.

Advokerer jeg så for, at min børn skal passes af Angry Birds og Alfons Åberg app’en? Overhovedet ikke. Tillader jeg mine børn at lege med den teknologi, der er til rådighed? Helt sikkert. Jeg er komplet modstander af totale forbud. ’Nul sukker’, ’ingen elektronik’ og urokkelige spise- og sengetider. Hvad med at vi som forældre, i stedet for at forbyde tegnefilm, vingummier og en hotdog på færgen, lærte vores børn moderation? At visse ting hører ferie, fredag eller fritid til, mens havregryn, sengetid og tandbørstning hører hver dag til.

Personligt er jeg ret vild med rødvin, fed ost og nybagt brød. Men det betyder jo ikke, at jeg spiser og drikker som Gerard Depardieu til alle måltider. Og ligesom jeg godt kan lide at afslutte en lang dag med et afsnit House of Cards eller Breaking Bad, så er mine børn ret lykkelige for at få lov til at stene lidt, når de kommer hjem fra en dag i skovbørnhave og vuggestue. Så ja, de ser Dora the Explorer og Kai Lan. De er hverken begyndt at udstøde dyrelyde eller afvise al menneskekontakt endnu. Og når børnene rejser sig fem minutter efter, en større sushianretning er serveret lørdag aften, og vi har sat os til det veldækkede bord med gæster omkring, så afviser jeg ikke, at hyggeonklen ofte hedder Disney. Og jeg har ikke tænkt mig at sige undskyld for det.’

Skrevet af Sine, som har bloggen Sinessider.dk

Jeg kunne ikke være mere enig!

18 kommentarer

 • Mette

  Jeg har så meget skyldfølelse over, at jeg ikke danser flere historier fra biblen for mit barn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Også mig. Tror jeg ved hvad vi skal lave i påsken, så. Danse the shit ud af Bibelen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg mangler SÅ meget en “like” knap 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Jeg bliver så træt – af at jeg hele tiden skal skydes i skoene, hvor ringe en forældre jeg er.

  Jeg blev selv afleveret i dagpleje da jeg var 3 mdr – der blev mine forældre sku da ikke bombarderet med de her lorte artikler.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria H

  Tænkte faktisk på dig i går Trine, da jeg læste artiklen. Synes det er så genialt skrevet og en vigtig opmærksomhed til samfundet, der fortjenee fokus inden det tager overhånd.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • jeg er som sagt mor til 5 unger og jeg hader forbud som jeg har lagt øre til i 27 år og tror mig, de forbud har skiftede sig gennem tiden og jeg har helt normale børn, der har fået sukker ,set tv til de havde 4 kantet øjne ,spist hvidt brød ,spillede pc ,som det passer dem ,kørt uden cykelhjem, været i vuggestue,børnehave og jeg har haft dem med til fester ,hvor jeg har været lidt små snalret og i godt humør og de har hygget sig STORT … ok så nu er jeg en “LORTEMOR” … 3 af mine børn er voksne og helt normale … de passer deres job eller uddannelse og siger ikke dyre lyde eller drikker eller tager stoffer …

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte

  Åh er så enig!!!! Vidste slet ikke hvad jeg skulle sige da en i min mødregruppe sagde “jamen, det er da i orden, at du vælger at sende dit barn i institution fra han er 10 (!!!) mdr og at du vælger (!!!) at have et fuldtidsarbejde, så han skal passes mellem 8 og 16.30. Det er jo helt i orden – du vælger bare at prioritere dig selv først, sådan er vi jo bare så forskellige (!!!!!! Wtf??!)” Armen for fanden altså – jeg var ikke klar over at det betød at jeg satte mig selv foran mit barn og hans velbefindende…!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Det er jo bare sådan samfundet er indrettet… På Alfreds stue er der flere unger der har været der siden de var 6 måder. Sådan ER det bare for nogen 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er fint skrevet. Og det er sjovt som den sunde fornuft og all in moderation-tanken må vige for dogmer af forskellig art. Det skaber jo ikke just mere, men snarere mindre fælles ånd og fællesskabsfølelse. Hvornår blev det SÅ vigtigt at hævde sig selv og sine mere eller mindre selvopfundne al-hellige principper på bekostning af andre, hvis livsvilkår, overbevisninger og holdninger er andre? (Altså; man kan jo godt MENE noget sådan helt privat om andre UDEN at skulle bræge det ud over hustagene. Det tror jeg ikke nogen af os kan sige sig fri fra. Jeg kan i al fald ikke altid.)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne

  Hvor ville jeg bare ønske, at debatten kunne være anderledes. At vi i stedet for at bekræfte hinanden i, at det er uretfærdigt at Politiken tillader sig at publicere forskning/undersøgelser/kritik, etc. der påpeger ulemper ved fx overdreven Ipad-brug eller, måske særligt institutionalisering, og gå i forsvarsposition og forsvare os som gode forældre, og i det hele taget snakke om at være ”på det ene eller det andet hold”, – at vi så i stedet tog udgangspunkt i den fakta, de undersøgelser, osv. artiklerne rent faktisk peger på, og stod sammen i stedet for.
  Stod sammen som forældre om at kræve anderledes forhold på området fra politisk hold. Stod sammen om at skabe opmærksomhed på, hvor ufleksibel den nuværende lovgivning er, og at de mange penge, det koster kommunen at køre en institutionsplads i stedet for fulgte barnet, så man frit kunne vælge, om det i stedet skulle passes af en privat dagplejer eller, Oh ve!, af en af forældrene selv til måske bare 1 ½ eller 2-års alderen, hvis det er det, man ønsker (det er det småbørsforældreforeningen SAMFO arbejder for).
  Stod sammen om at kræve flere pædagoger i vuggestuer og børnehaver, fordi det alt andet lige må være i samfundets interesse at få robuste børn, åbne op for muligheden for længere barsel (som i adskillige andre lande), at opfordre virksomheder til at indføre mere fleksibilitet og mulighed for deltid så længe, man har helt små børn, og simpelthen skabe bedre betingelser for at få børn-job-familielivs-balancen til at gå bedre op, end den gør i dag.
  Alt tyder jo på, at vi forældre virkelig gør vores bedste ud fra de rammer, vi har. Men selvom det “jo bare er sådan, samfundet er indrettet”, betyder det jo ikke, at man skal acceptere det og give Politiken mundkurv på for ikke at blive mindet om det 🙂
  kh Susanne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Men det ER jo sådan vores samfund de indrettet? Man kan jo, som jeg gør, arbejde 15 timer om ugen og tage en lang barsel. Men jeg skyder jo mig selv i foden, for det er jo rigtig længe jeg har gået f.eks uden at indbetale til min pension – synes der er tog mulighed for at gå hjemme længe. Men det er godt nok mange ting jeg må vinke farvel til. Jeg får heller ikke løn under sygdom, det vil sige det koster mig, hvis Alfred er syg – eller hvis jeg selv er..

   Jeg er personligt træt af alle de ting der bliver forsket i. I realiteten kan man finde ulemper ved alt fra sutter til højstole – det er bare som om det er meget for tiden. Man gør galt, ikke?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Susanne

   Jo, samfundet ER indrettet sådan, men det kan der jo ændres på. Det er vel det, vi har politikere til blandt andet, og selvom det sikkert er en laaaange, trættende proces at påvirke dem, så kan man vel kun ændre på tingene ved at gøre opmærksom på dem?
   Der sker jo ingenting, hvis vi bare lukker øjnene, skælder ud på Politiken og sværger til den lykkelige uvidenhed.

   Men jo, du har ret i, at det til tider føles som om, man ikke kan gøre noget rigtigt/godt nok 🙂 Og jeg kan også blive helt forpustet og opgivende over alt det, man hele tiden finder ud af, der er galt med det ene og det andet, men jeg vil alligevel ikke være det foruden.
   Oplysning er vel noget af det vigtigste i min optik, og jeg synes faktisk ikke, at artiklernes fokus har været på alt det med skyld og skam. Det er ofte folk selv, som bagefter selv fortolker det sådan og vælger at læse det så radikalt og negativt.

   mht det valg, du har truffet: Ja, der er fordele og ulemper ved det hele, men det lyder som en fantastisk investering du gør ved at vælge at arbejde mindre og være mere sammen med dit barn for eksempel, end at tænke i økonomi og pension. Det er jo sikkert kun en periode, og der er forhåbentlig masser af år til at få indbetalt til sin pension, når ens børn er blevet en smule ældre:)
   Det håber jeg i hvert fald personligt på 🙂 Jeg forsøger også at indrette mig sådan, og vi vinker også farvel til lidt af hvert i en periode og vender hver eneste krone, men det føles fandme godt alligevel, – det med at få frihed og tid (de dyrebareste ting!) til bla. børnene og til selv at have lidt mere indflydelse på tingene:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Jeg er SÅ enig med dig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej Trine
  Der er noget med ophavsret… Må du godt sakse teksten fra Politiken? Min forelæser på uni tog en artikel (om sig selv) fra en avis og lagde på sin blog. Så fik han en bøde på 6.000 kr, da han offentliggjorde deres “ejendom”, hvis du forstår? Ikke for at overreagere, men nu ved du det…
  Et link er nok mere sikkert, :-/
  Anyways, god artikel, tak for deling!
  God påske!
  Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hov, den er ikke fra Politiken, men fra en blog. Sorry for alarm, bare slet mit indlæg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Man skal ignorere alt det fis, og opdrage sine børn, som man selv synes er bedst! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • I every time emailed this website post page to all my
  friends, for the reason that if like to read it
  then my links will too.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hello everyone, it’s my first pay a quick visit at this website, and piece of writing is truly
  fruitful in support of me, keep up posting these types of content.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jobbis!