It takes a lot of money to make a person look this cheap!

Skrøner om livet med børn – fra folk uden børn!

Jeg sad ved en fancy fest for ikke så længe siden. Smukke mennesker, lange ben (ikke mine, desværre), smarte solbriller (heller ikke mine, desværre), og alt der ellers hører til, i sådan et selskab. Folk var rigtig søde til at mingle med mig, og selvom jeg følte mig såen lidt starstruck, så eeeeer de virkelig smukke mennesker jo også bare mennesker. På den smukke måde.

Festen startede kl. 18, og egentlig ville vi rigtig gerne have haft Alfred med, da han har brugt størstedelen af sit liv ude på P3, når ikke vi har været på Coffee Collective eller fedet den på Assistens Kirkegård.

Uden at være sådan en name-dropping type, så har han altså haft sin daglige gang/kravlen ude på den store redaktion, og især i timerne 16-17 på hverdage, og lørdage kl. 12. Kort sagt, når jeg har været rigtig utålmodig derhjemme under min barsel, så tog vi altid ud og hentede far. Tror nogle gange, at Alfred har været i tvivl, om hvorvidt Mads Steffensen var en form for onkel, og imens Svenne var på Monte Carlo (RIP), var vi endda med dem på tur til Samsø, hvor vi ofte trillede forbi Peters mors hyggelige butik i Ballen. Åh, Samsø. Ville gerne en tur dertil i august. Mon jeg kender nogen der har et lækkert lille hus derovre? Med plads til 3?

Nå, men tilbage til festen, for vi blev enige om, at det var for sent til hans selskabs-gen, så han blev hjemme hos farmor. Blev dog flere gange spurgt om jeg havde et barn, og når man siger ja til den slags, så sker der en ud af to ting:

Enten har spørgeren selv børn, og dermed er al samtale hele aftenen lissom under det tema.

Hvis ikke, så vil de gerne høre lidt mere, men ikke såååååå meget mere. Men de vil dermed utrolig gerne tale om hvornår DE vil have børn, og hvilken slags mor de bliver og ikke mindst hvordan deres børn bliver. For det kan man jo selv bestemme sig for, på forhånd, right?

Og her kommer de så:

MIT barn skal da bare med mig rundt ALLE STEDER! Roskilde Festival, fester, middage og på kaffedates med veninderne. Og så forstår de da ikke, hvorfor alle forældre lægger deres børn så tidligt i seng? Så er det da KLART at de står så tidligt op?? Hallååååå, læg dem da i seng klokken 23, så sover de da også til kl. 9, RIGHT?

Og så det der med at gå i bad, dyrke sex, barbere ben og style hår? Hvor svært kan det være? Babyer kan da bare ligge i deres seng og lege med bamser eller have sådan en af de der uroer de kan ligge og kigge på? Wupti, så er der da fin tid til det hele?

Og det med, at det simpelhen ikke kan passe, at man er nødt til at spise aftensmad så tidligt? Det er jo mega uhøfligt at være inviteret til middag hos venner (uden børn) og så gå inden desserten, bare fordi klokken nærmer sig 21? Så har man bare stået der og lavet mad hele dagen, og så går de bare tidligt? Læg da barnet til at sove i en (fremmed) seng og drik noget vin sammen med os? Glem for en gangs skyld, at man skal tidligt op dagen efter, for børn sover da herre meget til middag, så der kan man jo bare sove hvis man er træt?

Det er klart at nogle er mere realistiske end andre i deres udtalelser, men nu er det ovenstående bygget på eksempler eller måske også sat på spidsen. Realiteten er dog, at folk gør sig mange tanker om det at have børn. Og det gør man jo også selv. Fik en gang en mail fra en nybagt mor, der synes det hele var lidt svært. Og hun skrev, at hun gerne ville trylle barnet tilbage ind i maven, fordi hun savnede følelsen af forventningens glæde. Men at realiteten slet ikke var som hun havde troet. Hun var rigtig skuffet og ked af det.

Jeg synes bestemt ikke, at man skal lade realismen hagle ned over kommende forældre eller piger der ungt og naivt har en forventning om, at livet går videre i samme dur, uden at man må opgive særlig meget. Men jeg kan også mærke, at jeg har svært ved at rumme de tanker de har omkring det. For jeg havde dem jo også selv – og selvom jeg umuligt kan sige noget, der vil få dem til at begribe hvilken forandring det er at få børn, så skal jeg være bedre til ikke blot at messe ‘bare vent, bare vent, bare vent’ indvendigt når de lukker op for deres tanker omkring børn.

Men hvad skal man sige?

Og hvilke skrøner har I  lagt øre til gennem tiden?

82 kommentarer

 • Mie

  Jeg synes det er sjældent, at folk direkte siger til mig, hvad de vil gøre og ikke gøre. Det kommer mere til udtryk gennem sidebemærkninger eller blikke. Da jeg f.eks. var til pigebrunch, hvor vi fem stykker afsted. Det skal siges, at kun en af dem er min veninde, resten er bekendte. Jeg havde valgt at tage min 10 mdr. gamle søn med, fordi jeg gerne vil foretage ting sammen med ham og han må også godt opleve andet end at være i dagpleje. Det samme have en anden gjort. Resten er singler uden børn. Men denne fine café ved åen i Århus havde ingen højstole til børn! Min søn begyndte at være morsyg, vred sig rundt på den glatte læderbænk, hev i alting på bordet, tabte sutten ind under bænken osv. Det var tydeligt, at de andre tænkte “møgunge”. Og mens de snakkede om patentdomstol, forsøgte jeg at få ham optaget af legetøj, trække ham af lidt tøj, sætte ham på gulvet osv. Da der var gået en lille time, og jeg overhovedet ikke havde fået en bid af min mad, gik vi. Først tænkte jeg, at det var sidste gang jeg gad tage ham med på café, når han skulle være i det humør. Men helt ærligt, så er det sidste gang jeg gider tage på en cafe uden højstol. Iøvrigt fik han mellemørebetændelse dagen efter, så det har nok været det, der gjorde det.

  Men jeg havde bare sådan lyst til at sige til de andre, at han ER altså en rigtig sød dreng, der plejer at elske at være ude blandt andre. I stedet fremstod vi (jeg) som den tåbelige mor, der havde valgt at slæbe ungen med på en café, hvor der skulle hygges (og det kan man jo som bekendt kun uden børn).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Åh, det med højstolen er også en komplet umulig ting. Alfred er snart halvandet, og vi kan stadig ikke spise steder uden en højstol. Det er ganske enkelt umuligt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Betina

   Til en anden gang kan jeg anbefale cafe faust hvis du har hang til hyggelige cafebesøg hvor der er plads til børn, men som ikke er en decideret børnecafe! De er simpelthen så søde dernede og børn er meget velkomne, det er så skønt et sted når man har små børn med.

   Jeg kender ikke dem der har cafeen, så der er ingen skjult reklame her, bare flere super gode oplevelser dernede med min datter! Både da hun var omkring 5 måneder og nu hvor hun er lige godt et år 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mie

   Tak for anbefalingen 🙂 Det må jeg prøve næste gang jeg tør bevæge mig ud i cafélivet med banditten. FYI, så er det Römers, der ikke har højstole.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karina

   Det har Grappa heller ikke 🙂
   – but WHY???
   De kunne ligeså godt sætte et skilt i døren, hvor der står: børn 0-3 år må ikke medbringes 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Betina

   Jeg har for nogle år siden efterhånden været på röhmer med en venindes barn, som var sød og veloplagt og ikke var i vejen og sådan set bare sad stille og roligt og legede. Vi havde sat os i et hjørne hvor vi bestemt ikke forstyrrede nogle og alligevel gik en hønserøv af en medarbejder forbi og gav tydeligt udtryk af at børn ikke var velkomne! Jeg gider personligt ikke komme der mere, jeg synes det er så langt ude, at man ikke kan få god service, fordi man har børn med! Og grappa er samme ejer som rōhmer så det er nok derfor de er børnefjendske begge steder 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Og nå jo, det der med at man altid skal opdrage på sine børn og sætte grænser og bla bla bla. Altså på et tidspunkt når man er på barsel, kommer der et tidspunkt, hvor man er så træt og venter på far kommer hjem, at man tænker “Lad dog ungen slå med grydeskeen på fladskærmen” for så kan jeg måske liiige sidde lidt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Hahahha!!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ditte

   Haha Mie -det er mig… ALL THE TIME!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Ha ha!!! Lige i øjet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lærke

   Hahaha… Årh det er så fantastisk at høre at andre også kan have det sådan.
   Jeg har et billede af min datter som har splittet en avis ud over hele stuen.
   Jeg prioriterede den første varme kop kaffe i flere dage, og hun hyggede sig jo ;).

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh ja… Jeg vælger ikke at sige noget, men i mit stille sind griner og tænker: Åh ja du bliver klogere, søde ven! Men det er så nemt at rådgive andre. Da jeg var gravid med min første HADEDE jeg, når folk sagde: bare vent! Ahr!!!! Jeg tænkte da også mit før jeg selv fik barn, og det gør jeg sommetider stadig. For der er SÅ forskellige forventninger og måder at gøre det der forældreskab på. Vi er fx ikke nogen der dyrker det der med tidlig aftensmad, mens andre jeg kender har dagen indrettet efter maden kl 17. Så kan stadig tænke: hallo?? Og de gør garanteret det samme. Men jeg siger ingenting for det er så farligt et emne det med børn 🙂 I øvrigt er det det samme med forældre til et vs forældre til flere børn!
  Kh Henriette // blondinemor.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Sådan var jeg også inden jeg fik børn 😀 Men så fik jeg selv børn, og nu er jeg den der må lægge øre til den slags. Ingen af mine børn har været specielt nemme spædbørn. Og mine veninder uden børn har tydeligvis ikke kunne forstå, at jeg da ikke bare har taget dem med ud på café og til andre sociale arrangementer. Men min virkelighed var bare en helt anden end de kunne forstå.

  Jeg vil så også sige, at det ikke gør det bedre, at nogle blogs osv. jo fremstiller livet med baby som fuldstændig ukompliceret og heeeeelt det samme som før børn. Folk der ikke har børn (mig selv inklusiv før jeg blev mor!) glemmer lidt at der er forskel på børn. Det gør dem med de “nemme” børn (arghhh, hader det udtryk) også nogle gange. Selvom jeg har to børn, kan jeg stadig blive lige dele såret og provokeret, når nogen ytrer, at det at have børn er hvad man gør det til. Det kan man sgu da sagtens sige, hvis man ikke har prøvet hvordan det er at gå rundt med en baby i vikle 12 timer i døgnet, så lige 3-4 timers dødsskrigen, et par timer hoppende på en yogabold med selvsamme skrigende baby i armene, der så også bruger natten i ens arme, så man selv må sidde op og sove i sofaen. Og så dertil lige ammer hver anden time døgnet rundt. Så er der bare ikke skide meget overskud til at socialisere. Og da SLET ikke med babyen på slæb. Nå, surt opstød slut! 😉 Men man bliver fandme lidt træt af folks kommentarer nogle gange.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Åh hvor kan jeg nikke genkendende til det hele, også det med forventningens glæde som er så sød og tillokkende, og ikke bittersød som livet med sådan en lille skabelse rent faktisk er. Dog tror jeg, at jeg har været klog nok til at holde min mund med alt for skråsikre udsagn 😉 Men jeg har tænkt dem og håbet, at det kunne blive sådan. Noget af det har jeg stadig ikke givet slip på, fx. håber jeg stadig på, at alle middagsselskaber ikke skal slutte kl 20 herfra og i al evighed.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • … må jeg godt være hende den irriterende type, der siger, at vi er begyndt at putte i en fremmed seng en sjælden gang imellem? Og at det er gået ret fint so far (schyy, Nemesis!) Fordi det altså ikke altid er lige fedt at være nødt til at smutte hjem kl. 19. Inden der var en fast rytme, synes jeg det var lettere at være afsted på alle mulige tidspunkter (altså, efter vi havde lært at leve med kolik!), men så kommer der til gengæld et ret langt stræk, hvor det fedeste bare er de faste rutiner. For alle. Jeg tror, at her med knap 26 måneder er vi efterhånden der, hvor vi kan begynde at være mere fleksible igen, og hvor vi holder fast i rutiner det meste af tiden, men også kan justere i spise- og sovetider (og steder), når det giver mening.

  Jeg troede, mens jeg var gravid, at jeg ville være den ondeste speltmor, og holde Bean væk fra ALT sukker. I dag? Not so much. Ikke mindst fordi faren slet ikke er i samme båd.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er en stående joke hjemme hos os, at der om nogle år sandsynligvis kommer et par undskyldninger fra enkelte venner, når de selv engang får børn. Når man er de første i begge vennekredse, der får børn, er man altså temmelig alene om at være realistisk, og vi har lidt for mange gange prøvet at gøre alle andre glade med det resultat at ingen var glade, fordi ungen sgu da er skideligeglad med om vores venner synes det er på tide vi drikker vin. Så nu planlægger vi efter børnenes mulighed for at have det rart i de situationer, vi sætter dem i. Ellers er det no go. Det har desværre kostet et venskab, og det gør fandme nas.

  Jeg synes nogen gange at der er en romantiserende tendens til at proklamere, at en barselsorlov helst skal kombineres med surferferie på bali. Ellers tæller det ikke rigtigt. Og så er det jeg går rundt herhjemme og føler mig som en gammel, reaktionær og snerpet DF’er.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg vil ikke være sådan en type “baaaare vent”, men det er lige før at det tider kommer ud, for shiiiit hvor er der mange “gode ideer” derude ;-). Ved sgu ikke om jeg selv har været en af dem faktisk. Det har jeg jo nok! Kan særligt huske da Aya var 14 dage gammel, hvor vi tog hele den lange køretur i bil til Løkken for at være afsted med min bror, svigerinde, fætter og dennes kæreste, samt nogle venner – alle uden børn. De kunne ikke helt forstå at vi “kun” blev 4 dage og valgte at tage hjem bare fordi sundhedsplejersken kom, for hun kunne vel bare komme en anden dag? Og at vi ikke lige sad med op til kl. 4 og drak sjusser.. men når Aya vågnede kl. 5 og vi gik ud i klitterne fordi vi ikke ville vække hele hytten med vores meget lille baby, så var vi ret glade for at vi i det mindste havde fået 3 timers (usammenhængende søvn). Vi selv følte os som de mest overskudsagtige nybagte førstegangsforældre sådan at tage hende så meget med rundt, men det tror jeg ikke lige de skønne mennesker i hytten tænkte. Det gør de så nu…. efter de selv har fået børn og de ikke kom uden for en dør de første 2 måneder;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nadja

   Sorry Sebrina, faldt altså lige over din kommentar. Jeg må altså lige påpege at jeg havde en helt anden opfattelse af jer, end hvad du får det til at fremstå som. Jeg tænkte at i var sygt overskudsagtige og havde fuldstændig styr på det med babyer. Jeg var helt skræmt af tanken om en lille baby, og turde slet ikke holde Aya fordi jeg var bange for hun ville gå i stykker. Jeg synes nu jeg havde forståelse for, at man som nybagt mor ikke kan sidde og drikke, og måske ikke synes at det er det fedeste i verden, at være i sommerhus med andre unge mennesker som gerne vil feste lidt.
   Ved godt at dit indlæg er sat en smule på spidsen, men jeg synes det er ærgerligt at I har haft den opfattelse af os, for jeg tror på ingen måde, at det var vores intenderede mening at i skulle føle sådan.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Nadja, ved godt du læser med her, så tænkte godt du ville læse kommentaren 😀 Den er ikke møntet på dig, men min kære bror, som jeg også har snakket om det efterfølgende ;-). Og vi tog det jo ikke så tungt, for hvordan skulle nogen som helst vide hvordan det er, når man ikke selv har prøvet det. Og jeg husker særligt at du har påpeget, hvordan vi dog kunne overskue det. Men jeg kom bare til at tænkte på det særligt efter jeg fik min dejlige niece, og min bror fik et heeeelt andet syn på det at blive forældre, end han nok havde forestillet sig. og så måtte jeg jo lige…. ” kan du huske dengang der i Løkken..”. Så den er ikke møntet på dig eller André for den sags skyld!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Haha, godt indlæg.
  Man ved ikke hvordan barnet er, før det kommer. BUM.
  Jeg ville ikke have Alma skulle bruge sut, have grød før 6 måneder og hun skulle i hvertfald ikke have en gå stol! Skal nok selv aktivere hende!
  Ork, intet af overstående holdt stik 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bettina

  Før vi alle i vennekredsen fik børn sad vi og var så sikre på, at vi da bare kunne tage børnene med til vores fester og den slags. Altså helt ærligt, det gjorde vi da også selv, da vi var børn! Hvor svært kunne det være?
  Nu 7 år og efterhånden en masse børn efter ser jeg det ikke rigtigt ske. Ha ha ha 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Min kæreste og jeg, på henholdsvis 24 og 23 år, har længe gået med tanken om at få et barn (og ja, til trods for vores unge alder). Vi kommer begge fra kernefamilier med fire børn, volvo, villa og vovse, så vi har nok fået det lidt en med modermælken. Jeg er selv den ældste, og har altid drømt om børn, arbejdet med dem, og er ved at uddanne mig som børnepsykolog.. Når det så er sagt!

  Hvor er det lækkert, med sådan et indlæg som dette, hvor man får nogle udsagn om hvordan, lige præcis den boblende følelse, og forventningsglæde man har til et barn, i realiteten bliver til så meget mere end man lige havde forventet (og ønsket kunne jeg forestille mig). På godt og ondt selvfølgelig.
  Synes du er sej! – I er seje! Hey five til alle mødre derude, der gør et skide godt arbejde. Håber selv, jeg bliver en af jer engang 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sophie

  Jeg har aldrig kommenteret før, men det her indlæg fortjener simpelthen et par ord, især et: TAK! Jeg er mor til Storm på 9 mdr. og han har virkelig giver os kamp til stregen. Min kæreste og jeg er hhv. 24 og 23, så det der med at være omkring venner uden børn er i den grad noget vi kan nikke genkendende til. Der er bare nogle ting man først rigtig forstår når man får børn selv.
  Jeg tænkte på om du havde set programmet: ‘Sådan er det bare’ på DR? Grunden til jeg nævner det er, at det omhandlede vuggestuer for noget tid siden (http://www.dr.dk/tv/se/sadan-er-det-bare/sadan-er-det-bare-5-9#!/) og var meget mod vuggestue/dagpleje eksplosionen. Kunne det være noget du ville skrive om? I udsendelsen kom der kun eksperter fra imod-vuggestue-siden og ingen for. Det synes jeg var meget trist for programmet. Det gav kun os mødre dårlig samvittighed..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fie Thaysen

   Det er jeg så enig i! Programmet var meget ensporet og mistede troværdighed netop ved kun at have eksperter på den ene side. Ligemeget hvordan børnene reagerede på at blive afleveret, så var det forkert!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Lige lidt en Rasmus modsat her.. Jeg synes egentlig den værste skrøne, er den der med, at livet er slut, når man får børn.. at man ikke kan gøre noget længere, at det er slut med fester, slut med at rejse, slut med at leve, og at man faktisk helst bare skal gemme sig bag en ligusterhæk. Ja, der er færre fester og det bliver måske en anden slags rejser, og ja, man går måske nogle gange fra et middagsselskab før 21. Men det er ikke enten eller. TIl gengæld prioriteres der lidt mere ift, hvad man ønsker at tage med til..
  Dertil kommer fordomme om, at man som mor ikke gider at høre om (single)venindernes nedlagte bytte fra weekendens vilde fester: GU FANDEN VIL JEG DA HØRE OM DET! Min verden indeholder nok en masse lortebleer, men det er altså ikke det jeg har behov for at snakke om. Jeg fyldte jo ikke 60 og blev nonne den dag mit barn blev født.

  🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • I hear ya! ; )

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • haha jeg lever også engang imellem singleveninder og kollegers fortællinger om kiksede dates, gode engangsknald osv. ELSKER det, og er en god pendant til det til tider lidt kedelige familieliv, som jeg jo elsker.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla Andersen

  Super godt indlæg (igen)
  Jeg er endnu ikke mor, og har derfor naturligvis 1000 ideer og garenteret 990 umulige!
  Dog vil jeg sige – ligesom man ikke kan generalisere mødre, så kan man hvertfald heller ikke generalisere kvinder uden børn.
  Har mødt mødre som er så ekstremt overbeskyttende, mødre som er kæmpe egoister. Og sådan nægter jeg at blive.
  Mødre er så forskellige og gudskelov for det:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Alice Cravach

  ha ha jeg mindes med STOR glæde da jeg fremstod som supermor med overskud – en tur i zoo med nylavede og lune frikadeller … men det var jo bare fordi sønnike var vågnet enormt tidlig og derfor tog en lur, hvor jeg nåede at stege deller… lever stadig højt på de beundrende blikke, her 11 år efter 😀 😀
  Når jeg hører om kommende forældres forventninger, nikker jeg bare og tænker mit, for jeg ved jo bedre muh ha ha ha 😀 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ja ja, det er nok godt nok alt sammen.

  Jeg vil lige ytre mig om noget lidt andet….og så ikke helt alligevel.

  Hvorfor er det sådan, at når man får sit yngel, så er det så svært at forstå, at ikke alle synes det er det bedste i verden, at man slæber det med alle steder og til hver tid.

  Hvorfor skal de små absolut fylde så meget, i lyd og bevægelse, når de er på cafe? Eller hvorfor er det i orden at lave en morgenmads restaurant på hotellet, om til en tidlig “Legolandstur” ?

  Jeg synes at småbørnsforældre skulle have deres egne cafeer og nettoer 😉

  Sagt af pædagogen som elsker at være sammen med børn i min hverdag, men hader når forældrene ikke holder dem i kort snor, når jeg har fri. Jeg lader jo heller ikke min hund løbe uden snor…

  Kh Camille Milk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Ok – jamen så laver vi jo bare en regel om, at børn OG deres forældre, bliver spærret inde udenfor institutionernes lukketid.

   Så er alle vel glade? Eller noget.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Eva

   At dømme ud fra de forargede kommentarer der kommer fra mødrerne så rammer Camille jo spot on. Lige så irriterede i er over alle de single folk der “ikke forstår noget”, lige så irriterende er det med mødre som tror at hele verden drejer sig om dem og deres unge.
   Når vi andre sidder på en cafe så skulle i måske prøve at udvise lidt respekt for at ikke alle synes det er det fedeste når ungen har skreget i 2 stive timer så vi andre dårligt kan snakke sammen.

   Der skal være plads til singler såvel som forældre og deres børn, men jeg oplever ofte en stor mangel på forståelse og respekt fra mødre. De(i?) lever så meget i jeres egen verden med jeres barn at i fuldstændig glemmer almindelig respekt for andre og at der faktisk findes andet i livet end børn.
   Og jeg ved udemærket godt at mit indlæg vil blive mødt med en hær af flere fortørnede reaktioner, netop fordi mødre tilsyneladende har mistet deres forståelse for andre der ikke har børn.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Næh, det er ganske fair at synes ungerne er røv irriterende. For de er de jo! Det er smadder ærgerligt at mange familier ikke tager hensyn til andre mennesker.

   Vi vælger dog altid at gå steder hen, hvor børn er velkomne og hvor der er plads til dem. Jeg har heldigvis stadig øje for, hvornår det ikke er en succes at have Alfred med ud. Og hvis han larmer og skriger, så er vi dem der smutter!

   Jeg er heldigvis ikke blevet helt dement, og kan udemærket huske hvordan jeg selv havde det med det du beskriver 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Ps. Folk der sætter børn i samme bås som hunde, ik? Personligt mener jeg at de har et specielt sted i helvede, kun reserveret til dem.

   Måske jeg har drukket en øl her til aften, men sandheden skal man jo høre fra børn og fulde folk.

   Du ved jeg elsker at følge dig på IG, men i dag falder dine kommentarer virkelig ikke i god lortemor-jord.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det klæder dig ikke at blive personlig Trine Maria…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Men helt ærligt? Hvad havde du forventet af svar til den kommentar? Der er ikke en snert af humor i den, tværtimod.

   Det kan godt være at jeg øser ud af sarkasme og går tæt på mine egne følelser på min blog. Men jeg svarer altså også igen, når der bliver kommenteret på den her måde. Jeg er ikke et lille forkælet barn, der ikke kan holde til kritik, men din kommentar er hverken humoristisk eller konstruktiv.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg havde forventet at dette gik begge veje…

   Mor, kæreste, pessimist og fuldtids-kaffedrikker. Lortemor en personlig blog hvor sarkasme er i højsædet. Tonen er direkte, og meninger og udtalelser er ofte sat på spidsen, simpelthen fordi at overdrivelse fremmer forståelsen. Jeg håber jeg er dygtig nok til at skrive så sarkasmen og ironien træder tydeligt frem – forstås på den måde – at når jeg mener det burde være svært at slå et barn HELT ihjel, så er det en spøg og ikke fordi jeg har planer om at gøre et reelt forsøg.

   Men jeg beklager, at du tog det så tungt. Jeg troede det var sådan tonen var herinde.

   Kh Camille Milk.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Jeg tror bare at alt har sin plads. Indlægget idag handlede om livet med børn, det svære ved livet med børn. Om begrænsninger, skuffelse, omverdens meninger om det at få børn. Derfor synes jeg at din kommentar var virkelig malplaceret, både i indhold og i sammenligning. Det er svært for mig som modtager, at tage den for andet end hvad der står: at forældre skal holde deres børn væk fra dig i din fritid, at de skal holdes i kort snor (jamen HVOR kort?) og så har jeg svært ved at se, hvad læserne skal stille op med den?

   En pædagog, som mener at der skal være separate cafeer og supermarkeder? Jeg ved jo at du har humor! Gentagne gange har jeg grinet og grinet af dig førhen. Men i dag var du bare ikke sjov.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette.

   Jeg synes måske at du skulle holde dig selv i kortere snor, og ikke sammenligne børn med hunde. Var det pædagog du var?…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

   Seriøst?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Viberg

   Jeg er simpelthen nødt til at reagere på kommentaren. Jeg er “kun” bonus mor, Men opvokset med en pædagogmor og tidligere dagpleje mor.
   Jeg håber at der findes en hel del ironi i din kommentar. Jeg er slet ikke i tvivl om at en mor ikke tager sit barn med på café for at irritere.
   Må jeg anbefale at næste gang du står i den horrible situation på en café med børn (!) At du trækker vejret, tager en slurk, og husker dine pædagogiske evner.
   God sommer til jer alle (både med og uden børn

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rikke

   Nøøøøøørj, bliver da svært indigneret over at de med børn skal have “deres egne cafeér og nettoer”! Der er vidst ingen tvivl om, at Danmark bevæger sig mod at blive et mindre og mindre tolerant land, men come on…?? Jeg kender INGEN (INGEN I tell you..) forældre, som synes det er en fest at sidde på en café, i et fly, i en netto med et skrigende barn? Næh, problemet er nok snarere, at der inden for alle slags “kategorier” af mennesker (i dette tilfælde folk med og uden børn), der ikke kan finde ud af at tage hensyn til andre. Heldigvis kan de fleste dog stadigvæk. Men forfatteren til ovenstående lader da til at høre til mindretallet;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia Winther

  Vi fik vores første mens vi begge læste. Dengang kunne man vælge mellem to slags SU og barsel. 1 år på enkelt klip, hvor man lod sit studie stå i stand by, eller ½ år på dobbeltklip, hvor man stadig studerede. Vi valgte den sidste. Rigtigt mange synes at vi var godt tossede, for vi kunne jo ikke vide hvordan barnet ville være. Det havde de ret i, det kunne vi ikke, men man har lov at håbe. Vi havde en masse forestillinger, men var meget bevidste om, at vi reelt ikke vidste hvad vi egentlig gik ind til.

  Sigrid blev født en uge efter studiestart, og hun var et nemt baby. Det lykkes at gennemføre studiet med en baby, på nomeret tid. Men det havde ikke kunnet lade sige gøre, hvis ikke også min mand havde læst samme sted, at alle mine undervisere var ok med at der engang i mellem var en baby med til timen, at vi har en farmor der gerne kom og hjalp, og så mange andre ting.
  Yngsten derimod var et kolikbarn, dødbesværlig og ødelægger af sine forældres socialliv, men vi elsker ham alligevel.

  Så det korte og det lange, er, at man kan have alle mulige forestillinger og hvordan det bliver. Jeg har haft en enormt nem baby, og en dødbesværlig baby.

  Nu er ældsten, en nogen gange besværlig preeteen, som skal til One Direction konsert i aften, og yngsten er en dødnem otteårig dreng, som egentlig helst bare vil læse eller lege med lego.

  /Pia

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Fedt indlæg – oh god diskussion. Jeg er en gammel mor, så jeg har egentlig mest hørt på kommentarerne fra dem med børn. Den klassiske: “ligger du og sover????” Når de ringede kl. 8 søndag morgen. “Det kan du godt glemme alt om, når du får børn!!” Tænkte tit hvor absurd det ville være at stå op kl. 5, fordi andres børn vågner på det tidspunkt. Efterfølgende synes jeg mest, det har været andre mødre, der forventede en masse af mig i forhold til, hvor flexible, vi skulle være. Hvor meget vores dreng jo bare kunne blive passet/få flaske/sove i bilen/blive puttet til festen, you name it. Jeg lod mig presse med det resultat, at jeg gik ned med stress, da min barsel sluttede. Fortryder i dag bitterligt, at jeg ikke passede bedre på ham og mig. Håber, at jeg selv er bedre til venlig interesse og lader min bedømmelse af andre blive bagerst i skabet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nadine

  Jeg er gravid og har små seks uger tilbage. Selvom jeg ved, at man tror man kan gøre meget for at forbedre sig på at få børn, men når de først kommer er det ude af ens kontrol så PLEASE hold op med at sige “bare vent”. Absolut HADER det – hvad havde du tænkt dig jeg skulle gøre, presse ungen ud før tid og spole fem år frem i tiden eller hvad?!

  Jeg har brugt flere år på at blive gravid og er lykkelig for det endelig skete – lige pludselig da vi egentligt ikke kiggede. Jeg er gået ind til en ny fase af mit liv som ingen kan forberede mig på, eller kontroller. Ligesom min graviditet. Det jo trods alt et lille menneske – det jo ikke nogen ting, der ikke har sin egen vilje eller noget. Folk med børn, kan fortælle mig mange ting give mig mange råd. Men jeg er næsten 100% sikker på, at jeg ikke kan sætte mig ind i det, før jeg sidder i situationen. Så “bare vent” er noget af det mest provokerende og tarvelig man kan sige. Så vil jeg hellere have du fortæller mig jeg er naiv.

  Jeg er lige gået på barsel fra mit studie og drømmer om at nå læse en masse i min barsel til når jeg skal skrive bachelor. Min mor grinte af mig og rystede på hovedet, mens min far sagde jaaarh du skal jo også KUN være på barsel. Smilede fint til mine forældre og sagde ” jeg da udmærket godt klar over det er super naivt, men lad mig nu bare være det lidt endnu. Imens jeg stadig griner af mig selv.”

  Så i stedet for “bare vent”, hvad så med: Det er en ny fase af dit liv at få børn, mange ting vil ændre sig (og uden af vide det tænker jeg også ens behov ændre sig. Jeg forestiller mig bare ikke det at være i byen hver weekend er noget jeg har lyst til i min nye rolle som mor.)

  Selvfølgelig har jeg gjort ting igennem tiden hvor mine veninder som er mødre har tænkte OMG, jeg kunne slå dig ihjel!! Som da jeg hoppede rundt med min venindes 8 mdr. knægt to sek før han skulle sove. Jeg havde da ikke lige tænkt over han kom helt op og ringe. Og Stakkels hende, godt hun ikke slog mig ihjel.

  Mine med studerende kunne slet ikke forstå hvordan jeg kan give afkald på festlivet og det jeg nu skal til at tage ansvar på et andet menneske. Mit svar – Når du kommer der til, ser du jo det ikke som et afkald. Igen en ny fase af livet. Så måske skal man bare ryste på hovedet af de folk du nævner (griner selv af det, hvordan kan man dog tænke sådan :/ Lad mig dog lige tage barnet med alle steder, det bliver jo slet slet ikke overstimuleret af alle de indtryk der kan være.) Og så igen det er en ny fase af af livet.

  Håber ikke jeg lyder som en alt for sur gravid kvinde. Er bare VIRKELIG træt af bare vent. 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Minna

   Hahahaha

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Minna

   Hvor forsvandt resten af indlægget hen? Ihhh… Nå, men essencen af mit kæmpe lange svar var, at jeg havde præcis samme tanke som dig om min bachelor inden jeg gik på barsel (mangler lige 4. år før jeg kan kalde mig lærer). Troede jeg skulle have læst op på en masse teorier, skrive en begyndende problemformulering osv.
   Reelt har jeg INTET af det nået, og alene tid er en sjældenhed (især her mens kæresten har haft eksamener), men selvom jeg troede jeg ville få massere søvn, om ikke andet sover han vel til middag, eller… at jeg ville få lavet en masse skolearbejde, at jeg som Mor ville være anderledes, at det at være mor ville være anderledes osv osv osv, så ville jeg ikke bytte det ud med noget! Min bachelor skal nok blive skrevet og blive god og alt det der, når den lille er begyndt i vuggestue og jeg har dage uden undervisning… Men her, midt i min barsel, betyder den pludselig ingen ting (eller jo, men den haster ikke på samme måde), for selvom jeg har en dreng der sover 3*40 minutter på en god dag og er oppe hver anden time før at få bryst om natten, og selvom det er hårdt, at jeg ikke kan tage med til de samme ting som før barn, eller ihvertfald ikke på samme præmisser ville jeg aldrig bytte der ud! Ligegyldigt hvor træt og trist jeg er, og hvor mange gange jeg har tænkt “så sov dog lorteunge” osv osv osv, så kan jeg glemme det hele når han ser på mig og sender et charmesmil

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandra

  Den der chokerede mig mest var nok “du vil elske det fra første øjekast”. Jeg syntes han var skøn men jeg var altså ikke dybt forelsket i ham fra start af og ydermere kunne jeg ikke føde min moderkage hvilket resulterede i at jeg måtte i narkose og væk fra alt det jeg lige havde kæmpede for først i 9 måneder og så 13 timer. Og jeg var dybt misundelig på at ham og hans far havde haft den der bryst til bryst kontakt og at det ikke var mig. I dag dealer jeg stadig med at det er far der bliver valgt til. Men jeg er også glad for den tid de fik alene. Der burde dog være skrevet en stor tyk bog om alt det der ikke bliver sagt til gravide!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Betina

   Jeg er så enig! Nogen havde også glemt at fortælle mig, at det faktisk var ok, at man ikke var forelsket ved første øjekast! Men med en voldsom 4 gradsbristning, som gjorde jeg kun måtte ligge i 30 graders vinkel de første tre dage, stort set ikke kunne bevæge mig de første 5 dage og først på 6 dagen måtte sidde op og så det faktum at jeg havde vanvittigt ondt og slet ikke blev mor på den måde jeg troede jeg ville, gjorde at den der helt vilde overvældende følelse altså udeblev! Slet ikke fedt! Nøj jeg havde dårlig samvittighed overfor min lille øjesten og hvor var jeg max misundelig på min kæreste, som blev fuldstændig ramt og overvældet og alt det jeg troede skulle være mig!

   Heldigvis kommer følelserne og alt det gode, men nogen måtte godt have fortalt mig, at jeg nok skulle komme til at opleve den forelskelse, den var bare lidt længere undervejs 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sandra

   Det var rart at høre en havde noglelunde samme følelse! Jeg følte mig som den mest håbløse mor og jeg kunne slet ikke se mig ud af det. Sad bare der og ydermere ikke kunne amme endnu en fiasko på morkontoen. I dag ville jeg jo ikke undvære ham selvom man godt kan få tanken om man kunne glemme at hente ham hos dagplejemoren så man kunne sove længe

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Lortemor har for nyligt skrevet et ret morsomt indlæg som hedder “Skrøner om livet med børn – fra folk uden børn”. Det handler bl.a om hvad folk uden børn forventer at man kan når man er forældre og ifølge […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne

  Da min søn var nyfødt, sagde alle “gamle” (undskyld udtrykket) forældre, at jeg da endelig skulle huske at nyde det, mens han var så lille! Jo da, nu da han møver rundt og piller i alting, kan jeg da godt savne, at han blev liggende, hvor jeg lagde ham. Men ærligt talt, så savner jeg ikke at stå op utallige gange hver nat for at amme mindst en halv time ad gangen. Nu er jeg så nået til den fase, hvor jeg er startet på arbejde igen. Min mand har barsel og er ved at køre sønnemand ind i dagplejen, og nu siger alle a) nå, er det hårdt at starte på arbejde igen, b) er det ikke hårdt at undvære din søn hver dag og c) ja nu hvor han skal passes starter en helt ny hverdag med at bringe og hente.
  Jeg er ved at komme til den konklusion, at lige fra det øjeblik, man bliver gravid, får man bedrevidende bemærkninger, uanset hvad, og det fortsætter mange, mange år. De fleste mener det godt, så jeg forsøger at tage det ovenfra og ned 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nadine

   Åh, nej er det jeg er gået ind til 😉 Aj jeg tænker bare, hvorfor er det folk har brug for at udsætte andre for deres råd på den måde. Det lige som om, fordi jeg nu skal havde en rolle jeg aldrig har prøve spille så kan jeg ikke tænke selv mere eller hvad :/ Synes det ærgerligt hvis du nu er glad for at komme på arbejde igen, at så skulle få sådan nogen kommentarer. Og det der med folk er bedre vidende. Ja den holder vist ikke på alle.

   De mener det sikkert godt og skal jeg som gravid skal helt sikkert lærer at tage det ovenfra og ned. Bare virkelig svært når de mennesker der selv gav mig det råd er de værste til at være dem der siger “bare vent” 😛

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hanne

   Det værste er, når man selv begynder at tænke “bare vent” 😉
   Det skal tages i opløbet. Så jeg prøver bare at være positiv og ikke fordømmende, selvom det kan være svært. Som det står i Bibelen – du ser splinten i din broders øje men ikke bjælken i dit eget 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kamilla Kamp Paaby

  Jeg har postet denne kommentar både hos Emili og Lortemor.
  Jeg læser begge jeres blogs med stor fornøjelse, jeg synes I begge er seje mødre, og synes det er fedt med de forskellige perspektiver på moderskabet 🙂
  Jeg fik lyst til at kommentere hos jer begge fordi I fra hver jeres vinkel berører det med forventningerne til at få børn.
  Jeg er velsignet med en 3 mdr. gammel “nem” baby. Hun sover igennem om natten, har gjort det længe, og er for langt det meste mild og god.
  Da jeg var gravid kunne jeg godt blive temmelig træt af en masse “bare-vent-det er-skide-hårdt-og-du-kan-slet-ikke-forestille-dig-hvor-hårdt-det-er-før-du-sidder-i-suppedasen” kommentarer. Jeg besluttede mig derfor for at glæde mig til den nemme baby jeg regnede med at få, i stedet for at forberede mig på den kolik-baby jeg i værste fald kunne frygte at få.
  Jeg har heldigvis som sagt fået en nem og dejlig baby. Jeg er meget ydmyg overfor det held der har tilsmilet os, fordi hun (-indtil videre) er så nem, og jeg er helt klar over at livet som nybagt mor ville se helt anderledes ud hvis jeg ikke fik min nattesøvn…
  Men, jeg vil sgu også gerne have lov til at klappe mig selv på skulderen og tage en (-stor) del af æren, sammen med barnets far, for at hun er en dejlig og harmonisk unge. Jeg vil bare på den anden side rigtig nødig have at det kommer til at lyde som om jeg synes at dem med “besværlige” børn pr. definition gør noget forkert. Når det er sagt, så er der da garanteret også situationer, hvor der er hjælp at hente hos f.eks en sundhedsplejeske, så man kan få nye idéer til hvordan man kan gøre tingene anderledes, og dermed lettere.
  Min pointe er at vi måske alle sammen skal være varsomme med at cementere vores forventninger, både på egne og andres vegne, men være ydmyge overfor at vi ikke véd hvordan livet med børn ser ud før vi står midt i det. Det er efter min mening rigtig uhensigtsmæssigt at bruge sin 9 måneders graviditet på at frygte det værste, men det er selvfølgelig også et chok, hvis man slet ikke havde forestillet sig at livet med en lille baby kan være hårdt.
  Jeg tror det ville betyde meget, hvis vi alle gjorde os umage med formuleringerne, hvad enten vi er mødre eller mødre in spe. Det må være muligt at tale om sine forventninger til moderskabet, eller sine erfaringer med samme ud fra et personligt, og ikke et generaliserende (-og dermed fordømmende) perspektiv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katharina

   Det forekommer mig en lille smule ironisk, at du opfordrer til ikke at være generaliserende, når du samtidig hentyder til at mødre med “besværlige” børn er selvforskyldte i, at have fået et mindre nemt barn. Børn er født med nogle grundlæggende karaktertræk som ikke kan ændres. Ergo er børn forskellige. Selv gode råd fra sundhedsplejersken kan ikke ændre dette. Det er fint, at du kan give dig selv et klap på skulderen for at have fået et nemt barn. Men lad venligst være med at hentyde til at andre mødre havde opskruede forventninger til at være mor eller burde forsøge at gøre tingene anderledes (det er der nok en mor eller to, der allerede har forsøgt). Det er desværre en temmelig nedladende generalisering. Fortsat god dag derude:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kamilla

   Hmm, jeg forsøgte netop at sige at jeg IKKE vil lyde som om at forældre med børn der udfordrer på den ene eller den anden måde selv er ude om det. Men det ville da være pokkers hvis alle bare på forhånd konstaterede at situationen nok er uforanderlig, og at der nok ikke er noget at gøre, fordi børn er forskellige, og sådan er det.
   Nogle gange er der heldigvis noget at gøre for at forandre en situation, og andre gange må man tage (-mange) meget dybe indåndninger og håbe at der er tale om en “fase”, og at der er lys for enden af tunnellen. Det tilkommer på ingen måde mig at dømme hvornår der er tale om hvilken type situation, og jeg er helt sikker på at alle forældre gør hvad som helst for at ændre en “besværlig” situation.
   Jeg vidste godt, da jeg skrev ovenstående kommentar at jeg skulle veje mine ord på en guldvægt. Det forsøgte jeg at gøre, men åbentbart ikke nok. Jeg kan kun endnu engang pointere at jeg ikke har noget som helst ønske om at lyde nedladende over for nogen som helst, men jeg vil altså som sagt også have lov til at synes at jeg gør et godt job som mor, selv om paradokset netop er at det, hvis man vil, kan opfattes som om jeg synes andre gør et mindre godt job, når de ikke har et barn der er så “nemt” som mit. Det er som sagt ikke min mening!
   God dag til dig også 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lise

   Når man har noget pænt at sige, så skal man sige det – jeg synes faktisk at du har vejet dine ord meget godt!
   Personligt endte jeg også med skrigeungen (ja det er øgenavnet herhjemme) – men føler mig slet ikke ramt. Jeg har en veninde , som har det fuldstændig som dig – et nemt barn og hun turde næsten ikke sige det højt at hun gerne ville klappe sig selv på skulderen! Selvfølgelig skal i sgu da det ! Jeg er rigtig glad på mine venindes vegne – hendes barn er nu 2,5 år og stadig mild og god, og de er som forældre nogle jeg spejler mig i og har brugt meget til sparring.
   Føler mig bestemt ikke som en dårlig forældre, eller jeg selv er skyld i at mit barn skriger sådan, men alt det gode ved hende er sgu da min og min kærestes fortjeneste.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Enig!! Som mor til et ‘besværligt barn’ blev jeg ramt af at; ‘det må jo være forældres skyld – de kan jo bare få råd hos sundhedsplejersken’… Man kan tydeligt høre du ikke har haft et såkaldt ‘besværligt barn’, for nej, der er ikke en vejledning vedhæftet når de kommer ud. Der er ikke råd – der er tålmodighed! Det eneste du kan gøre er at omfavne barnet og give det tryghed, og håber på at den dag græder barnet kun i 4 timer! Sundhedsplejersken siger de samme ting til os, når vi ringer og er opgivende efter 3 timers gråd i streg, som hun siger til dig, når du ringer!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

   Ja, undskyld mig, men jeg føler mig sgu også lidt ramt. Lige præcis det jeg henviste til i mit indlæg længere oppe. At folk med “nemme” børn ofte føler at det nemme barn er deres fortjeneste, mens os med de mere “besværlige” børn selv er ude om det. Fandme sårene. For jeg VED at jeg er en skide god mor, og som andre også kvidrer om, så er det jo ikke fordi man ikke har prøvet diverse gode råd fra sundhedsplejerske og andet godtfolk. Men for pokker, BØRN ER JO FORSKELLIGE, og det er ikke dem alle sammen der har læst bøgerne og ved hvornår man bør sove igennem og at det er nemmest at blive ammet, hvis man ligger stille.
   Begge mine børn har ganske vist været “besværlige” spædbørn, men er begge blevet meget mere medgørlige siden hen. Så sindssygt lækre nogle unger. Stædige og bestemte og helt deres egne. Og jeg har altså været den samme mor hele vejen igennem, så jeg vil våge at påstå, at startvanskelighederne altså skyldes deres medførte personligheder og ikke mine forældreevner eller mangel på samme!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Den hopper jeg også med på som mor til børn der er “besværlige” som små. For anser ikke mig selv som hverken nervøs eller andet der smitter af på mit barn. De har bare brug for mere tryghed. Og det får de. Men ih hvor bliver jeg ærgelig når folk siger: han er altid sur eller du skulle gøre dit eller dat. ZIP! Har faktisk lige berørt det på min blog for nylig..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

   Jeg kendte ikke din blog, Henriette. Det gør jeg så nu, fandt det omtalte indlæg og det lyder til at vores drenge minder lidt om hinanden 😉 Og at vi begge to er blevet sårede over det samme kommentarspor på Instragram! For gu’ er det røv vores skyld at vores børn er urolige!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte

   Så – træk lige vejret dybt, de damer. Jeg tror, I læser kommentaren gennem sår-farvede glas.
   For ja, børn er forskellige. Og hvis man bare gør sit bedste, og ikke fx forsømmer at skifte en våd ble etc, så er det ikke jeres skyld. Ligesom det heller ikke er nogens skyld, hvis de får et barn med et roligt sind. Det kommer jo ikke an på, hvor meget man har spurgt sundhedsplejersken ud om forskellige ting.

   Men derfor kan man vel godt være stolt af de ting, man føler, man gør til ug, kryds og slange? Hvad enten man har en skrigeballon eller ej.

   Jeg ser ikke den bebrejdelse, I føler, i den kommentar. Ser bare en, der siger, at hun er vildt taknemmelig for at have fået et nemt barn, og at hun er stolt af den måde, hun har håndteret det. Og det gør vel ikke jer andre til dårlige mødre 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • sig lige til hvis du finder de vise sten 😉 Nej og min den store blev heldigvis “nem” da han ramte de halvandet 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Så sent som idag, var der en der sagde til mig at “nu er New York vel heller ikke det værste sted i verden at være på barsel!” Og jeg havde bare lyst til at sige noget med at jeg altså ikke render på MoMa med mit barn hele tiden, at jeg først lige for nyligt er blevet rigtigt god til at tage på tur med ham alene, men at Manhattan i lang tid har været rigtigt langt væk på flere måder og at det virkelig er besværligt at være på cafe og restaurant med en dreng der hele tiden vil ned og kravle… Men jeg tror da det lykkedes mig at smile og svare noget høfligt istedet 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lena

  Apropos larmende børn på cafeer – og at de fylder ALT for meget – sidder her og tænker på, om alle dem uden børn, som bliver irriterede over dette nogensinde har overvejet, hvor meget de også selv kan larme og fylde i en cafe… og irritere andre gæster – med og uden børn? Og er det så egentligt ok?? :o)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  jeg synes faktisk det kan være mindst lige så problematisk at tale med min svigermor, som tydeligvis har fortrængt hvordan det rigtigt e at have små børn. Der er romatiserede klip bevaret i hukommelsen og de var i øvrigt virkelig gode til at få alt til at spille sig ud som de ønskede det. Derfor er de idag eksperter som vi andre bør bøje hovederne for og lytte til visdommen. For der er én rigtig måde og resten er forkert!

  Åååh ha jeg kan godt høre at jeg lyder indebrændt. Men jeg synes pointen med børn er at ingen af os er fucking eksperter! ingen af os kan bare tillade os at have en holdning til hvordan det er at have børn, fordi de små størrelser er så forskellige!! Og det kan ikke lade sig gøre at opdrage et spædbarn – det synes jeg nogen har tendens til at ville give én et indtryk af.
  Fx har jeg en svigermor som virkelig ser ned på forældre til børn der ikke sover igennem, fordi hun selv har haft to børn som gjorde… og klart betragter det som hendes værk.
  Men man kan være heldig og tillykke med det – men det er fandenme vigtigt at man ikke tror det er noget man selv har sørget 100% for.
  Min svigermor fortæller også om hvordan min kæreste i en alder af 4 mdr var med på restaurant uden at sige en lyd.
  Jeg har ikke engang født vores kommende søn endnu og jeg tænker allerede mit. Jeg bliver virkelig irriteret over det og kan næsten ikke holde ud at tænke på hvordan det bliver når hun finder ud af at det er et vaske ægte menneske barn vi venter os og ikke en sovende pyntedukke.

  Jeg er klar over at jeg nok kan se frem til en tid med en del dømmende blikke når min baby ikke lige makker ret. Men ærligt talt så håber jeg lidt (og det er nok naivt) at folk ved at se en skrigende baby engang imellem kan indse at det er SÅDAN børn også er. At livet med børn er en smule ude af kontrol og det er derfor rutiner og struktur er en god ven i nøden – i en periode.
  Men noget siger mig at der er større tendens til at folk – udenbørn og med voksne børn, hvis babytid de husker i et lysserødt lys – tænker “møgunge! hvorfor gør forældrene ikke bare sådan og sådan” .. De unge er der stadig håb for. For de ældre er det straks værre! For de ved allerede bedre, synes de – SUK

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  For at se, er det sgu lige værst begge sider af den tallerken – at høre den evige klagesang fra folk, der ikke var forberedt på fx frarøvelse af personlig frihed, og så dem der er i en lykkelig bobbel.

  Mine forældres generation, de gjorde det sgu bare! Uden at fx have en dag om ugen, hvor deres forældre passede os (et kompet absurd koncept btw). Min far snuppede størstedelen af barslen og skrev sit speciale imens, min mor færdiggjorde sig som læge. Var det hårdt? JA, for mig og mine søskende var alle kolikbørn. Men bitchede de hele tiden om, hvor hårdt livet var? Nej, fordi de vidste sgu, hvad de var gået ind i. Derfor har jeg så evindeligt svært ved, når folk klager over selve barnet. For barnet har ikke bedt om at blive født, at være “besværlig”… selvom det blot opfører sig som et spædbarn. Man har valgt det af pure egoistiske grunde, og så kan man ikke klare ansvaret, når det kommer. Jeg tænker altid, det er fucking synd for børnene, at de skal bære skylden for fx morens manglende “ego-tid” (vomitus maximus).

  På den anden side, så er det også kvalmt, når disse mødre, der har utroligt nemme børn, rengøringhjælp, støttende kærester, der laver mad og komplet finansiel frihed påråber sig, at det er nemt at være mor. For i min verden… så burde de måske netop skrive et speciale eller lign imens, hvis de har en SÅ nem barsel, hvor der hver dag er tid til café besøg, gåture etc.

  Jeg føler lidt, at det der med at få børn plejede at være noget, som man fik hen ad vejen, i samarbejde med alle de andre ting i ens liv; karriere, uddannelse, rejser osv. Nu om dage er det et fuldkomment centralt projekt, som alt skal dømmes udfra. Kan vi ikke alle slippe fokuset på at skrige til himlen om barsel, børn og alt det der? Hvad hvis alle os med et pisse svær uddannelse altid råbte og skreg om eksamner? Livet ville så blive hårdt i længden for dem omkring os 😛

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Autocorrect

   *eksaminer 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Ih, det kribler i mine fingre for et svar til din kommentar 🙂 men jeg har lovet mig selv at holde igen med at være så sur.

   Jeg tror bare, at man skal have prøvet det. Det er den eneste forklaring jeg kan komme med. Og kan læse mellem linjerne i din kommentar, at du ikke har børn. Og man kan ganske enkelt ikke sammenligne en svær uddannelse med det at få børn. Det ville være hul i hovedet, da begge disse ting er to hårde prøvelser, men på hver deres måde.

   Og så synes jeg da også at vi HAR hørt vores, fra folk under uddannelse. Igen og igen 🙂 de vil da også have mere. Flere penge, mere tid, større udfordringer, mere frihed, mere, mere og mere?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Et godt råd, Sofie, siden du åbentlyst føler dig utilpas med både den ene og den anden moderfløj (som i øvrigt fint kan sameksistere): brug kondom! Eller få et barn eller to, skriv et speciale eller to. Lær lidt om livet og dig selv og find fred med tingenes tilstand

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kære Trine og også kære Sofie.
  Ahj, hvor har du ret og ahj, hvor kan jeg ryste på hovedet (indeni), når folk uden børn fortæller, hvordan de vil være eller gøre, når de bliver forældre, og hvad der er rigtigt og forkert. Eller giver mig tips til, hvordan jeg får min søn til at sove, spise eller lade være med at bide i begejstring. Men jeg har været der selv. Og jeg ved nu, at jeg ikke kan eller gider rigtig meget af det, mange uden børn nok synes er cool. Det jeg selv ville, når jeg blev mor. Jeg kunne fx ikke drømme om at putte høreværn (uanset hvor hipster-smarte de er) og hive mit barn med til festival. Så kan han være med og alligevel afskåret fra omverdenen. I vennekredsen har vi indført SOS-arrangementer (spis og skrid). Man spiser kl. 17.30 og er skredet kl. 20.00. Jeg tager gerne mit barn med på nogen restauranter, men andre ikke. For jeg gider ærligt ikke forsøge at spise dyr mad, mens mit barn keder sig og bliver urolig. Jeg gider heller ikke til bryllup, hvor jeg alligevel sidder i rummet ved siden af og ammer halvdelen af tiden – og mit barn kan ikke sove på gangen, fordi det er for varmt eller i lokalet, fordi stiletter og banken på tallerkner skræmmer livet af ham. Jeg lavede enormt mange grænseoverskridende ting for mig som individ i starten af min søns liv, fordi det forventedes selv, om jeg slet ikke kunne overskue det, fordi det er fucking hårdt pludselig ikke at have et ego. Det er så individuelt, hvordan ‘morskab’ rammer. Jeg elsker at være mor og jeg kan klare alt nu. Bring it on, for de første seks måneder af min søns liv var min store test. Jeg kan skrive tre specialer på en barsel efter det. Men de der seks måneder … De var tough. Af erfaring så ramt mit mig ikke helt som forventet.
  Og så til dig Sofie. Du har ret. Vi er voksne mennesker os med børn og de fleste af os har valgt det 100 procent selv og fuldt overladt og planlagt. Du lyder til at være en pige med tjek på tingene. Jeg håber dog, at du levner plads til – når du engang selv får børn – at tingene bare kan ramme dig uforventet, selv om du er godt forberedt på det at få barn. Også selv om du ikke er en, der jamrer. Jeg håber, at du er stærk nok til at bede om hjælp, hvis det skulle opstå. For det første kan graviditeten være noget lort og en bristet forventning. Så kommer fødslen. Så manglende søvn, kroppen der skal oparbejdes igen, barnet der ikke følger bøgerne og meget, meget mere. Jeg havde selv en fantastisk graviditet. Jeg havde et forfærdeligt kejsersnit, der blokerede mig psykisk. Søvnen kunne jeg klare mig uden i ti måneder og råbte en dag af min mand, at jeg flyttede på hotel. Han gav mig så to nætter på hotel (love him). Min krop var fin og stram hurtigt og med hårdt arbejde, men den var nedbrudt af amning (ikke alle børn tager flaske). Jeg var selv så 100 procent klar til at opgive mit ego, men shit, det er overvældende pludselig intet ego at have. Jeg har kun jamret til en lille kreds. Og hvor var det befriende. I dag er det stadig kun en meget lille kreds, der ved, hvor nedbrudt jeg var psykisk og fysisk – primært pga amning – måske fordi jeg skammer mig, fordi jeg er en der altid er i kontrol. Min mor har fem børn. Hun har aldrig jamret. Jeg fatter det ikke. Nogle mennesker bliver hårde. Ikke at min mor er hård, men der er nogle ting, som jeg tror, at vores forældres generation tog med en anden hårdhed. Der var ikke så mange valg. Man satte sit barn i dagpleje, da det var tre måneder. Sådan var det. Man skrev sit speciale og lod latte være latte. Det er der mange, der gør i dag – uden at jamre. Og det er da hårdere end en trilletur om søerne. Men hvorfor skal livet være hårdt på den led. Hvorfor skal vi piske os selv med pigtråd, når en snært af selvmedlidenhed banker på. Det gider jeg ikke. Jeg er i øvrigt gravid igen og har lykkeligt fortrængt alt det, der virker så uoverstigeligt, mens man er i det. Jeg ved bare, at jeg gør det igen. Og så lige en sidste, hvorfor se ned på dem, der har familie, der aflaster en gang om ugen (af hjertets lyst), så man kan sove, have sex, spise middag eller hvad man vil? Det forstår jeg da slet ikke. Jeg ville elske sådan en ordning – fordi det er dejligt for alle. Well, håber i hvert fald at du bliver så tjekket, som du håber. Og gør du ikke, så kan det være, at din mor åbner sig og betror dig – sådan mor-til-mor – hvor f****** hårdt det var med tre kolikbørn, selv om de godt vidste, at det kunne være en del af pakken.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] af Trine og Emilis fine indlæg om livet som mor, vil jeg gerne dele min […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • mina

   Jeg kan huske da jeg selv ikke havde børn,jeg elskede at se en mor sammen med sin børn på børnetur.Jeg synes nejj hvor sødeee baby,og nogen gang kunne de lad mærk til mig og vinke mig hej hej.Jeg synes også puh hvor ser den mor seriøs ud hehehNu ,er jeg selv mor af 3 fantastike piger og jeg går meget efter at være en glad og,fresk mor.Hvilken det er ikke så nemt.jeg heder folks kommentarer om børnerne når de er trætte ,umættet og de kender de slet ikke .Vi alle har kranse og det kender man selv,ikke andrer der ikke ved.Nogen gang kan vnindene være lidt misundelig …………………..børne er dejlig og dig fordi du er deres mor.Det gjøres os helt unik.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Freya

  Jeg er netop kommet ind på denne blog og læser med i spænding. Jeg venter selv mit første barn (men har en kæreste med en 5 årig jeg har kendt i over 4 år), så er ikke rigtig mor endnu, men har erfaring som bonusmor. Jeg gør mig ikke ret mange forestillinger om hvad der er do’s og don’t med min kommende lille, det kommer jo an på hvordan han/hun er. Om barnet sover igennem om natten og cirka titusind andre ting der varierer fra barn til barn.
  Men for et lille halvt år siden fik min nære veninde et barn, og hun var faktisk ramt at en vis form for desillusionering, der ramte mig ret hårdt. Blandt andet mente hun at kun kunne tage sit barn med i slynge overalt, og talte meget om hvordan man sagtens kunne se verden, selv om det givetvis er hårdere arbejde.
  Dette resulterede jo i (hos os veninder), en hel del forventninger som aldrig blev indfriet. Hun kan ses hvis man kommer på besøg (og ofte hvis man køber ind eller medbringer mad), men gør ikke nogen af alle de ting hun talte om let kunne lade sig gøre.
  Har vi overvejet om ventende mødre måske er med til at holde liv i illusionerne? Det var jo så nemt for de barnløse veninder enten at blive enige om at det med børn og socialt liv er svært at få til at hænge sammen, eller at vores veninde simpelthen ikke gad os i sammenligning med sit barn.

  Jeg tror det er vigtigt med en forventningsafstemning i stedet. At vi siger til folk, at selv om det er svært at tro (og måske svært at gøre), er der ikke andet for end at se tiden an – Hvad kan mit barn? Og hvis dit barn ikke er “nemt”, og ikke kan være med til alle de voksenting, er barnet hverken uopdragent eller dårligt eller noget som helst. Børn er dejlige som de er. Det er de voksne ansvar at respektere deres begrænsninger – derfor er jeg også, trods alt, glad for at min veninde prioriterer sin lille og ikke os 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej

  Lige et lille sidespørgsmål.

  Da jeg selv lige har startet en blog har jeg overvejet om det er i orden at dele billeder af mine dejlige piger på internettet. Jeg er mest for, men kunne meget godt tænke mig at høre om du har gjort dig nogen tanker i forhold til at dele billeder af din dreng med hele internettet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Det har jeg haft med i mine overvejelser. Og jeg nåede frem til, at jeg er ok med at dele billeder.

   Desværre ved man ikke hvor de ender, men det må jeg tage med 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Saftsuse

  Igen, godt sagt! Jeg er ikke for god til, at messe inde i mit hovede “Bare vent, bare vent” eller værre: “Måtte dit første barn få kolik”. Jeg synes faktisk næsten dem med de “nemme børn” er værre, end dem der ikke har børn. Mennesker med “nemme børn” har en tendens til, at attribuere børnenes “nemhed” til at være et resultat af forældrenes fortreffelighed. “Vores Bertram er jo meget nem og har sovet igennem hele natten siden han var 1,5 mdr, men det skyldes måske også, at vi jo er meget afslappede og altid har givet ham økologisk mad”. Baaaahhhh….

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

It takes a lot of money to make a person look this cheap!