Om bordeller og vågne børn.

Forventninger vs. realitet.

Kan I huske tiden som førstegangs-gravid? Forventningens glæde, sommerfuglene i maven?

Man gik og købte tøj i bitte små størrelser, synes at det var en god ide også at købe sko i helt små størrelser, og man gjorde sig tanker om det lille liv man gik og groede indeni og som var resultatet af den kærlighed man havde til hinanden?

Ok, nok violin – men kan I huske det?

Kan I så også huske, hvordan intet blev som man havde tænkt det ville?

Selvfølgelig er der masser af kærlighed og ømme øjeblikke, men der var også en masse andet.

Smerter, kæmpe store bryster, enormt lange og ensomme nætter, kilo der aldrig forsvandt igen, små sko, der aldrig kom på, fordi små bitte fødder bare ikke er lavet til den slags?

Jeg har aldrig hørt om nogen der kunne matche forventningerne med realiteten, og jeg forstår jo godt hvorfor. Ingen kan forberede sig på den slags.

Jeg har i dag glemt de fleste forventninger jeg havde. Jeg kan nærmest ikke huske de første uger af Alfreds liv. Det hele gik op i hat og briller AKA amning, bleer og en masse søvnløse nætter.

Men jeg kan huske det meste efter de første to måneder. For det var der mine bryster meldte sig ud af amme-konceptet. Og derefter fik jeg rent faktisk sammenhængende søvn. Og selvom Alfred aldrig, ALDRIG har været typen der var vild med søvn. På den måde ligner han ikke sine forældre.

Så ting der kom bag på mig, var, hvad manglende søvn gør ved dig som menneske – it aint pretty – dernæst hvor pisse fucking ondt det gør at amme det første stykke tid. Man kunne have savet min arm af, uden jeg havde fortrukket en mine. Brystvorter uden hud på, er som at få sat ild til en, uden at man kan gøre ret meget ved det. Noget andet var også, hvor meget, og ikke mindst hvor hurtigt man kan begynde at koldsvede. Lyden af babygråd når man er ude at handle eller andet – ren svedoverskæg, oversvømmede armhuler og kolde dråber nedad ryggen. Eller vægten af en lift med barn, der skal bæres opad trapper. Kronisk sveden, det havde jeg ikke taget med i overvejelserne.

Listen er lang, men måske er de fleste ting individuelle – fælles er dog, at disse ting har man ikke en chance for at forberede sig på. Heldigvis. Ellers kunne man næppe kalde det for den søde ventetid.

Hvilke ting kom mest bag på jer?

20140718-131414-47654019.jpg

29 kommentarer

 • Sanne

  Jeg oplevede ikke den første tid som slem overhovedet, også selvom vi ikke sov nok. Faktisk synes jeg, at jeg er blevet positivt overrasket over at få ham, for man han hører snart ikke andet, end at det er kanon hårdt og ens liv stopper osv., og jeg føler ikke mit liv er stoppet. Men der er mange ting, der senere er kommet bag på mig. Det er kommet bag på mig, hvor gal jeg kan blive på ham. Det der med fuldstændig at miste jordforbindelsen af raseri, det er virkelig ubehageligt. Det er kommet bag på mig, at man får en lille afstand til de veninder, der først senere får børn, fordi man slet ikke er samme sted. Og mange andre ting efterhånden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det gjorde søvn. Eller mangel på samme, selvfølgelig. Når jeg nu, 4 år efter, ser tilbage, kan jeg slet ikke komme i tanke om, hvordan jeg klarede mig igennem perioder med så lidt søvn. Specielt fordi jeg har et historisk stort sovehjerte. Men det gjorde jeg på beundringsværdig vis alligevel. Jeg ammede i 14 (!) måneder, og min dreng sov igennem som 2,5-årig. Det er lang tid at være søvndrukken. Og jeg er sgu stadig træt, men det er udelukkende min egen skyld. Jeg kunne vælge at gå i seng, når minien gør det. Men så ofrer jeg også voksen- og alenetid. Alle de kompromisser, hva’?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mona

  …manglende søvn får det værste frem i mig, den første tid havde jeg en hormonel reaktion og var helt manisk, og fniste hver gang min mand sagde noget om bebsen, ohh Lord det var nogle frygtelige første dage!! – men efter 5 dage og efter mælkereguleringsdagen og efter de første 5 uger og frem til dagen hvor de skulle have grød – der skete det – det var dér blev det lettere og ikke så stressende for mig – og først da min datter var 2 ½ sov hun igennem og så røg vi lige i F Æ L D E N – “skal vi ikke have en mere” og nu sidder vi i saksen igen og har ikke sovet i 20 mdr. – så regner med at ved juletid, der skal min mand og jeg igen sidde og få et glas vin og se en film og gå i seng kl. 23 – og sove helt til kl. 06:30 , det bliver luksus.
  Det nye der kan stresse mig, er når kronprinsessen så er liiiiidt uopdragen når vi er ude, jesus – skal man også opdrage dem, det er så det næste vi arbejder på 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Barbara

  Jeg stoppede seriøst med at gå i polyester og andre latterlige materialer, man ikke kan ånde i, da min datter var 2 måneder… jeg fik det simpelthen for varmt og for klamt alt for tit !!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  Hvor fucking lang tid det tager at amme. Også om natten! Altså vidste jo godt at man skulle op om natten men havde ikke lige tænkt over at op betød at man skulle være oppe og vågen i en time!

  Og hvor ensomt det er at være mor. Uanset hvor deltagende en far der er, så er det bare mor der står med det hele i sidste ende. Her efter et halvt år er det så også mor der får tilbage ved at være primo numero uno favorit hos ungen ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Isabella

   Årh, jeg er så enig i dén kommentar om hvor ensomt det kan være. Spot on Nina!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Jeg husker det som LORT den første tid – jeg havde voldsomme smerter i brysterne (indvendigt) de første 3,5 mdr .. Men stædig som jeg desværre er ville jeg bare ikke give op, det der amning skulle fungere koste hvad det ville. Og det kostede også en mindre depression – men kom da igennem det pga en vanvittig dejlig mand. Derudover flyttede vi da Røvbananen var 3 mdr, så når hun var blevet puttet til natten arbejdede vi – og det resulterede i 4 timers søvn om natten – for hun skulle jo også ammes.
  Og deroveni kom alle de forbandede tanker: “er jeg en dårlig mor – fordi jeg ikke magter hende?”, “gør jeg det helt forkert, fordi alle retter sgu da på mig hele tiden?”, “hvorfor fanden græder hun nu?”, ARGHHH men jeg kunne blive ved !! Jeg er lykkelig for at jeg ALDRIG skal være førstegangs mor igen – fy for satan et følelsesmæssigt helvede! Emilia er nu 10,5 mdr og en være bavian som jeg elsker over alt på denne jord – men for satan hvor kan hun være pain – og der er tider hvor jeg virkelig har lyst til at sælge hende til højest bydende… Men heldigvis har jeg nu erfaret at det er helt ok at have det sådan – det vidste jeg bare ikke i starten. Og det har du faktisk Trine, været med til at få mig til at forstå – så Tusind tak for en fantastisk blog.
  Og undskyld det lange indlæg – men havde lige brug for at få det sagt ✌️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sisse

  Det kom bag på mig, hvor ondt det gjorde at amme de to første uger. Der tænkte jeg tit, at jeg hellere ville have født en gang til end at amme hver anden time dagligt i to uger med smerter…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Amning…Big time. Du er spot on i din beskrivelse af det. Husker hvordan jeg sad og knaldede hovedet ind i væggen samtidig fordi det bare gjorde så pisse ondt!! Og polyestertøj blev med et totalt no-go, for kulde+ brystvorter uden hud= Fåååååårk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette Simonsen

  Jeg besluttede, at jeg under graviditeten ikke ville lade hormonerne styre mit temperament!! Og jeg var god!! Hele vejen igennem….ingen hysteri…nada!!
  Så blev Laurits født…og det døgn, hvor mælken løb til der blev jeg simpelthen sindssyg!!! Som i SINDSSYG!! Min stakkels Mand!!
  Vi har mødt hinanden i en relativ moden alder, og jeg blev mor 19 dage før jeg blev 41…vi har aldrig skændtes….det har vi stadig ikke her 3.5 år efter sønnike kom, men det døgn! Jeg råbte og skreg af manden!
  Jeg ammede i 10.5 måned…og jeg ELSKEDE det!! Det var en stor sorg for mig, da jeg lissom bare måtte indse at den ene mælketår kl 22.30 nok var overflødig! ;0)
  Det værste har været mangel på søvn…jeg er jo fucking gammel og har BEHOV for søvn!
  Og så det, at jeg måtte indse at mit egoliv med BIF/restaurantbesøg/weekendrejser/koncerter måtte lægges lidt på hylden for en stund….
  Jeg glemte sygdomme!! Nøj hvor var Laurits ofte syg de 2 første år efter institutionsstart….jeg blev simpelthen indkaldt til omsorgssamtale på min arbejdsplads pga fravær….ikke fedt!!
  Nu er vi nået til “selvstændighedsalderen”…den er en stor prøvelse for mor og far….
  Jeg messer mantraet:”Det er en fase…det er en fase….det er…..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Alle de bekymringer jeg pludselig fik, og alle de farer jeg pludselig kun se overalt! Det har jeg godtnok skulle deale med….
  Kh Henriette // blondinemor.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camillao

  Selve fødslen var et chok for mig, meget værre end hvad jeg havde forventet og så den første tid. Den var også lige en million gange hårdere end jeg havde forventet. Jeg begyndte først at kunne forene forvent og realitet da min søn var omkring 3 måneder og nu(5 måneder) er det faktisk som jeg forventet livet som mor ville være – hårdt, men rigere, en masse kærlighed og den stærke følelse af at være blevet en familie på 3 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor nemt og smertefrit det var at amme, og hvor godt han sov om natten 😉
  Havde fået tudet ørerne fulde af det modsatte, så det kom sgu lidt bag på mig.

  Dog syntes jeg også, at den “lyserøde sky” manglede i starten. Det var pissehårdt, også selv om han sov om natten og kun græd, når han var sulten. Jeg kan heller ikke huske specielt meget fra den første tid, det foregik mestendels i sengen, storsvedende og ammende til den store guldmedalje. Dagen lang.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg blev også lidt overrasket over, hvor hårdt det er ikke at sove! Hold nu op hvor har jeg brugt mange nætter (måneder) vågen.. Men det er samtidig kommet bag på mig, hvor meget man kan holde til. Jeg tænker tilbage på min barsel som dejlig! Også selvom jeg egentlig har følt mig ret ensom, træt og cranky meget af tiden 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Indrømmer- der var mange ting der var pisse hårde og kom bag på mig.

  Men det der virkelig kom mest bag på mig var faktisk dén kærlighed. Til det lille barn.
  Jeg blev bange for at der skulle ske ham noget- men aller mest bange for at jeg skulle dø. For hvem skulle så tage sig af ham?
  Alle de føelser kom bag på mig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • nu er det 27 år siden jeg fik den første … en søn … så jeg husker ikke helt mine forventninger og hvad jeg undret mig over og andet … jeg blev nok forundret over at jeg kunne elske dette lille menneske så højt og jeg også følte mig skræmt, for her var et menneske jeg skulle være sammen med resten af mit liv .. han var min og uanset havde der ville ske ud i livet, så var han min søn for evigt … det er stort 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er gravid i uge 35 og går med præcis den hyggelige forestilling du beskriver! Køber tøj og hyggelig ting til børneværelset, og nægter at tage de sorger med manglende søvn og ømme bryster på forskud! Men er heller ikke så naiv, at jeg ikke godt ved at det nok ikke kun bliver en dans på roser! Har dog 5 uger til at gå rundt i min rosenrøde verden endnu og de skal nydes!:-) Tak for en fed blog!

  Tjek gerne min ud på http://www.vitterligtv.bloggersdelight.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia-Maria

  Man er jo godt klar over når man får et barn at det man må prioritere bif-ture, cafe-ture, restaurant-ture, og des lige en anelse anderledes og at den daglige logistik med studie, arbejde, hobbies, ven/veninde-dates skal planlægges på en helt anden måde, men jeg havde slet ikke overvejet hvor meget beslag på min personlige frihed herhjemme sådan et lille væsen egentlig lægger! Det der med ikke bare lige at kunne flade ud foran computeren i 5 min eller læse eller tage opvasken og hænge vasketøj op! Min datter kunne i de første 8(!) måneder kun sove to steder: Hos mor med babsen indenfor rækkevidde eller i barnevognen …! Sad i otte måneder nærmest lænket til sofaen! Derefter fik hun en kold tyrker på babsen for at gide spise rigtig mad = to gange om dagen med barnevognen i én til to timer pr gang. Gav ikke ligefrem mere “ego-tid” når baby sov … Omkring da hun fyldte et år kunne hun så småt sove lure i egen seng, men det er stadig bedst hvis mor sidder ved siden af. Ellers bliver man bange når man vågner. Men nu kan jeg da sidde stille, alene, uden krampe i armene, og jeg er hjemme og kan ordne div praktisk via tlf. Man bliver glad for lidt 😉 Men savner stadig “ego-tid” for mig selv herhjemme.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Manja

  Hvor træt jeg var. Altså, jeg havde hørt det hele og sat mig ind i det hele og læst 117 bøger, men i praksis er der bare ikke nogen måde at forberede dig på det.

  Jeg kan huske første nat på barselshotellet, hvor jeg bare var helt paf. Fuldstændig smadret fysisk og psykisk efter fødslen, og så var han der pludselig og jeg havde bare så meget brug for at sove, men det kunne jeg ikke komme til.

  Jeg havde glædet mig vildt meget, og jeg havde forfærdelig dårlig samvittighed over, at jeg, når han så endelig var der, havde givet min højre arm for, at han sov 10 timer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg tror, det der har overrasket mig mest er, hvor irriterende et fire-fem-årigt barn er, som stiller spørgsmål 24/7 – men lige så overrasket er jeg blevet over de kærlighedserklæringer, som fyger gennem luften, når min søn sætter ord på sine følelser.
  Nu gravid 40+3 og har hverken købt små sko eller smart sengerand – her anden gang tager jeg det åbenbart lidt mere loose. I forhåbningen om, at det hele jo nok skal gå ….

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • anja

  At have en hysterisk varm bebs hængende på mig 24/7 mens det var 30 grader udenfor, f..k det var hårdt.
  jeg har et kæmpe sovehjerte og forstår stadig ikke hvordan vi kom igennem de første 3 uger inden jeg opgav amningen, sov stortset ikke, kamp svedte og var noget så ynkelig.

  anden gang jeg blev mor var det heldigvis meget bedre, jeg var mere sikker, rolig og klar over hvad jeg kunne.
  faktisk ville det være lykken hvis man kunne have en andengangs mors erfaring, som førstegangsfødende.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg blev overrasket over at jeg kunne elske nogen så meget, uden at dø. Jeg vil gerne have et barn mere en dag, men er rystende angst for ikke at kunne elske nr 2 ligeså meget…. Derudover er jeg blevet voldsomt overrasket over hvor hurtigt min IQ faldt efter fødsel. Jo jo, jeg tog forskud på ammehjernen i graviditeten, men hvem skulle have troet at det blev værre? Jeg husker INTET, udover hvad der er nødvendigt at have med til min datter. Men jeg skriver tillykke med fødselsdagen til folk flere gange og undskylder forsinkelsen hver gang, jeg glemmer at skulle kogepladen når morgengrøden laves (hmmm!) og for at nævne en sidste ting ud af mange, så glemmer jeg indimellem at få ammeindlæg på….det løber fandme hurigt det pis… Og det sprøjter LANGT.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandra

  Jeg havde en fantastisk graviditet, en perfekt fødsel og et super ammeforløb i 12 måneder, men jeg har aldrig – aldrig – aldrig været så stresset før, som de første 3 måneder på barsel. Vores datter vågnede op til 15 (!!) gange på en nat og hang på mig 24/7. Jeg kom ikke i bad, på toilet, fik skiftet tøj eller noget som helst andet før far kom hjem (TAK GUD FOR EN MAND UNDER UDDANNELSE)! Det var ganske enkelt forfærdeligt. Nu sidder jeg så her med en pige på 1,5 år og en 20 uger gammel baby i maven og tænker – var det nu smart? Men vi glæder os og ved, at vi nu kan klare ALT – virkelig! Og hellere have den omgang vi har været igennem med nr. 1 og håbe, at nr. 2 bliver nem end omvendt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Inden jeg fødte vores dreng, hørte jeg ikke andres børn græde. Jeg lagde aldrig, som i ALDRIG, mærke til når børn græd ude i offentligheden. Efter jeg er blevet mor kan jeg høre et barn græde på flere km afstand. Det kom bag på mig, hvor meget jeg bliver påvirket af at høre andres børn græde. Hvor ked af det jeg bliver over at læse at forældre skriver på diverse blogs at de ikke kan li deres børn og at det gode ikke opvejer det dårlige. Det gør mig bekymret og ked af det at tænke på hvor mange babyer og børn der ligger og græder sig selv i søvn når kl slår 19. Dét er hårdt! – at have alle de konstante bekymringer.

  I forhold til forventninger vs realiteten, så gjorde jeg mig ikke de store forventninger. Jeg lovede mig selv og mine veninder inden jeg fødte, at jeg ville være den samme efter fødslen. Jeg ville stadig tage på café med dem når lillemanden var stor nok til at blive passet. Jeg kan stadig ikke, selv efter et år, finde lysten til at tage ud uden ham. I starten brugte jeg lidt tid på at undskylde over jeg hellere ville sidde derhjemme og lege titte bøh, men efter noget tid fandt jeg roen til at slukke telefonen og bare nyde ham! Den tlf har været slukket i snart 12 mdr og aner ikke hvornår den bliver tændt igen. Når jeg hører andre fortælle om deres ensomme barsels periode, undre jeg mig over hvorfor jeg er så heldig at være så lykkelig sammen med min søn herhjemme imens vi er på barsel. Jeg ELSKER at have al tid i verden med ham. Godt nok nyder jeg generelt også bare alene tid og hygger mig i mit eget selskab, så det hjælper nok også på en bedre barsel. Og selvfølgelig har det også været hårdt. Vi kører på 4 måned i træk hvor han vågner hver 1-2 anden time og vil kun falde i søvn hvis han bliver ammet. Den første halvanden måned på den måde var hårdt. Indtil kroppen vendte sig til så lidt søvn og jeg mentalt accepteret, at det er vores hverdag det næste års tid måske to. Det gør bestemt også en kæmpe forske,l at jeg har en mand som studerer og derfor kan tage ham fra 6-8 hvor morgen så jeg kan sove de to timer. Vi fandt lyn hurtigt en god strategi som virker for os så vi begge kan hænge sammen uden sammenhængende søvn.

  Det blev en lang smøre. Jeg har aldrig før kommenteret, men synes jeg så længe har læst om så mange negative historier at jeg næsten måtte fortælle at der sidder en derude som virkelig elsker at være på barsel og bare have alene tid med sin søn. At alle de søvnløse nætter, mad som bliver kastet tilbage i hovedet, skrig og protest over at få børstet tænder, på en på ingen måde kan sættes op imod den overvældende følelse det bringer at se ham være et lille menneske. Et menneske jeg har skabt som har et helt liv foran sig. Et menneske som i en alder af 1 år kan vise sine forældre så meget kærlighed ved at smile til en, underholde en med fjollede grimmase, kysse end og putte sig ind til en.
  Og så kom det bag på mig hvor vanvittigt fedt det er at se ens mand være ligeså forelsket i vores lille dreng.
  God aften 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Majse

  Hvor svært og hårdt det er for parforholdet… Min kæreste ville egentlig ikke have barn da jeg blev gravid men jeg kunne ikke få en abort og det har bestemt ikke gjort tingene lettere. Det var især hårdt i starten når lillemanden var ked af det, det gjorde ham meget irritabel og mig meget ked af at han fik det sådan. Her 16 måneder senere er han ovenud glad for ham men vores forhold lider stadig meget under det… Forhåbentlig bliver det bedre men det kræver en stor indsats for begge parter (og den er værre pga manglende søvn og dermed overskud)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Jeg husker ikke ret meget fra de første 5 måneder. Jeg var en zombie. Helt rundt på gulvet. Det der kom mest bag på mig var, at min søn hverken sov godt dag eller nat. Jeg var forberedt på at nætterne blev hårde. Men så havde jeg en forestilling om, at han nok sov 2-3 timers lure om dagen. Hvis der ikke var meget søvn om natten. Men nej……..Han sov 20-30 min intevaller både nat og dag. Kæft det kom bag på mig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er helt enig i det der med overraskelsen over hvad for lidt søvn gør ved dig. Her snart 7 måneder efter fødslen er jeg stadig oppe hver 2. time om natten (på en god nat vel og mærke!) og om dagen bruger han kun powernaps. Og så kan jeg tilslutte mig det med ensomheden. Her er det også stadig kun mig der dur i og med han ikke gider flaske eller grøden endnu. Det er skisme hårdt ikke at have noget voksen alene tid.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om bordeller og vågne børn.