MODERSKIBET

EGOISTISKE OG SELVREALISERENDE FORÆLDRE!

Jeg læser helt absurd mange artikler. Hvor nogle mennesker tager sovepiller for at give sig hen til søvnen, så junker jeg Information, Jyllandsposten, Kristeligt Dagblad, Politiken og mange andre online aviser.

Og jeg så det komme: Forældre-Bashing her i kølvandet på sommerferien. Om onde og egoistiske, selvrealiserende, marathonløbende forældre, der sender deres kuld i institution mens de selv sidder hjemme i haven med fødderne oppe og drikker iskaffe. For DET gør vi jo rigtig mange af os!

Der er nemlig ikke noget så rart, som at smække benene op og nyde stilheden – fremfor at skulle høre på sin dumme unge konstant. Kommer du ikke og leger med biler, mor? Jeg er sulten, mor! Må jeg ikke få en is, mor?

Det gider ingen sgu da? Vel?

Det er det artiklerne pønser på at bilde os ind. At forældre anno 2015 er så selvcentrerede at vi ikke orker vores børn. At vi sender dem i institution fra kl. 7-17 mandag til fredag, så vi kan løbe direkte derfra, ud og SELVREALISERE os selv!

Hønsegården går amok og hakker løs på de forældre, som i forvejen er ved at dø af dårlig samvittighed og savn. Jeg kender det fra mig selv: Gu synes jeg da det var hårdt at lægge mine egne (basale, ikke overfladiske) behov til side, da jeg fik Alfred. Men mit behov for at se ham, mærke ham og opleve ham er nu så stort, at det gør fysisk ondt på mig at det er (omend fantastiske) pædagoger i hans vuggestue, der får lov at være sammen med ham, mens jeg sidder derhjemme og skraber penge ind til andelslånene, maden og alt det andet. Gu synes jeg sgu da at det er røv.

Øsnker jeg mig aldrig en fridag? Jo da! Hver eneste morgen jeg vågner, ville jeg ønske jeg kunne sove længere. Holde fri, smække benene op og slappe af. Men det var sgu heller ikke anderledes inden jeg fik ham. Så mit ønske om at holde fri, handler ikke om børn. Det handler om, at hvis jeg havde 279 millioner på min konto, så var jeg den der havde trukket mig væk fra arbejdsmarkedet for længst. No kidding.

Bevares, måske havde jeg investeret i noget og involveret mig i fantastiske projekter – men jeg havde givet mig selv den frihed der hedder: Frihed!

Det har jeg bare ikke, desværre – og det betyder at der skal laves dollars og det skal der hele tiden. Regningerne betaler ikke sig selv. Og her kunne jeg måske være tilbøjelig til at flashe min glorie, når jeg fortæller at jeg arbejder hjemmefra – nærmest hver dag – og selvom jeg ikke tjener kassen, så tjener jeg.

Men det betyder også at det jeg laver, når Alfred er afleveret, det er at gå hjem igen. Og så er jeg hjemme hele dagen indtil han skal hentes igen. Og man skal næsten have prøvet det anordning for at forstå den. For jeg læser nemlig tit og ofte, at selvstændige har så evigt mange muligheder for at være fleksible og holde den ene fridag efter den anden. Og det er så langt fra sandheden som det overhovedet kan være. I hvert fald i mit tilfælde.

Jeg får intet lavet hvis Alfred er hjemme. Det måske anderledes hvis man har en 10-årig. Men jeg kan ikke forklare ham at mor arbejder. Så hvis han har en sygedag, så holder jeg fri. Og så er der dobbelt op på arbejdstid dagen efter. For der er jo ingen der kan overtage mit job, for fanden.

For første gang i hans liv, holdt Alfred i år 3 ugers ferie. Og det var sgu noget der trak tænder ud. For jeg arbejdede stort set alle 3 uger. Så faktisk holdt Alfred mest ferie med sin far 🙂 Og farmor – og mormor! Han havde den fedeste ferie uden de store planer, men hvor agendaen lød på oplevelser og nærvær.

Jeg bliver så arrig når de her artikler rammer trykken. For de er så lidt nuancerede. Når Kristeligt Dagblad har lavet en undesøgelse/artikel med rubrikken ‘Har moderne forældre for travlt med at opfylde deres egne behov‘ – hvori det fremgår at hvert 4. barn har holdt under 3 ugers sommerferie – så er mit ønske da, at de havde vendt det hele om.

Hvad siger I, lyder denne overskrift ikke bedre?

3 ud af 4 børn fik holdt mere end 14 dages sommerferie i 2015?

Men man skulle jo nødigt rose de moderne, hårdtarbejdende familier, vel?

bad-parent-logo1

 

 

20 kommentarer

 • Anne

  Åh, Trine hvor er det rart at have dig tilbage med jævnlige indlæg – al respekt i verden for, at du har brug for tid til at finde dit nye ståsted, men hvor har du dog været savnet!!
  De bedste hilsner fra Anne, en FAST Lortemor-læser uden børn 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Så godt skrevet!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Man bliver så harm og ked af det helt ind i det allerinderste, når de kloge hoveder på alskens aviser igen igen beslutter sig for at vi alle faktisk bare slet ikke vil vores børn – eller under dem det bedste af set bedste.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • M.k

  Spot on again.
  Medierne er hysteriske. De skal sælge deres historier, sande eller ej.

  Sandheden er også at nogle menneske holder ferie UDEN for sommerferien.. Eksempelvis mig selv. Så ja… Mit barn har været afsted i vuggestue hele sommerferien…men det er så vi kan holde fri sammen på et senere tidspunkt på året, hvor det med vores destination er mere belejligt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Du rammer den spot on.
  Jeg studerer, og læser hjemme. Jeg har flere gange fået at vide at jeg “jo også bare går hjemme”. Det har faktisk givet mig dårlig samvittighed, for jeg går jo hjemme. Men ikke BARE hjemme. Jeg studerer. Mine unger har “kun” haft to ugers ferie, fordi jeg har skudt en eksamen og min mand ikke har haft ferie, ja så har vi altså kun holdt to ugers ferie – mig og mine unger – alene! Det ville være klædelig hvis man (særligt medierne) ikke bare går ud fra at nutidens forældre ikke vil være sammen med deres børn – faktisk tror jeg de fleste helst vil være sammen med deres børn – jeg er træt af at alle har en mening om hvordan vi som forældre agerer. Jeg tror på at der altid er en grund til at man gør som man gør. Det er så let at fordømme den måde andre lever på, når man ikke er i deres sko.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Tak for dette indlæg!!! Jeg er studerende og er for nylig blevet alene med min søn. Jeg sidder med speciale og er endelig ved at nå enden. Men på de 5 måneder jeg har haft min søn i vuggestue og har de ringet 21 gange derovrefra for at få mig til at hente ham fordi de er “over belastede og underbemandede” og siden jeg bare går jeg hjemme, så kan jeg da godt lige hjælpe dem. Jeg har knoklet som ind i helvede for at gøre det bedste for min søn og for os på sigt (for at blive færdig, så jeg kan få et job og sikre vores fremtid). Han har haft 2 ugers sommerferie (en uge med mig og den anden med bedsteforældre og sin far), men jeg mødes fortsat med bebrejdende blikke og kommentarer, når jeg henter og bringer.

  Så tak igen; tak fordi du gør omverdenen opmærksom på, at det ikke er af lyst, at nogle forældre må aflevere deres børn til andre mennesker i en periode, for at kunne gøre sit bedste for dem. Og så nyder jeg da ovenud samtlige eftermiddage, aftner, nætter og weekender med ham på fuld kraft.

  Mange venlige hilsner
  Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M.k

   Har vuggestuen ringet 21 gange!!!!!?
   Jesus, det oplevede jeg også i min søns gamle vuggestue (dog kun 5-6 gange) men efter vi flyttede ham skete det aldrig igen det nye sted….. Hvilket jeg er meget glad for.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nailed it! Vi mangler nuancer, for fanden. Den ældste herhjemme holdt 6-7 ugers ferie, fordi vi er studerende/på barsel og har muligheden – og fordi vi ved, at det ikke bliver ved med at være sådan. Vi får også jobs (håber jeg), og skal jonglere deadlines og møder og sene arbejdsdage som alle mulige andre. Jeg tænker, det er de færreste, der parkerer ungerne i institutionen og skrider 14 dage til Barcelona. Der er formentligt reelle grunde bag – præcis som dine. Og btw, hvor er det rart, at der er mere aktivitet herinde igen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maj

  Natutligvis er der rigtig mange forældre der knokler røven ud af bukserne for at få det hele til at hænge sammen. Tror altid der vil være perioder, hvor tiden er knap og ens børn derfor må være lidt længere i inst. end man har lyst til. Lige som der, forhåbentlig, vil komme andre perioder, hvor man ikke har så travlt. Jeg er pædagog i en vuggestue og vi oplever gang på gang børn som blir afleveret på helligdage og i ferier, i mens forældrene holder fri. Det er altså ikke et fænomen medierne har fundet på! Derfor synes jeg det er enormt vigtigt at der er fokus på dette. For der er mange forældre der vægter deres egen fritid højere end deres børns fritid. Og det er meget hårdt arbejde for et barn at gå i inst. At der er forældre som føler sig ramt, selvom de egentlig ikke har grund til det, er selvfølgelig en skam. Men det er, for mig at se, bare så ligegyldigt, hvis de artikler kan betyde, at de forældre som gang på
  gang holder fri uden børn får øjnene op for hvor forkert det er!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Dejligt indlæg – kunne ikke være mere enig, særligt i ideen om at vende budskabet til det positive. Sådan noget er jeg ALTID fortaler for 🙂 Go’ aften til dig

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fru Skov

  Link til artikler?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jane

  Som pædagog på 10. år vil jeg blot være den sure kælling, der fortæller, at det er sandt. Jeg får ondt i maven hver dag, når jeg ser instagramsmarte-forældre aflevere deres børn kl. lort om morgen, fordi de selv skal nå i fitness inden job. Det er prioriteringerne, der er galt. Her gælder sociale medier og ipad-tid også.

  Jeg spiller bestemt ikke hellig, men jeg synes, det er en voldsom udvikling. Mine tætteste veninder selv ligeså slemme og jeg bliver altid mødt med sure ansigter når jeg fx stiller spørgsmåltegn ved den klassiske mor sætning “Når mit barn kommer hjem fra børnehave, slapper det af med ipaden ind til aftensmad..” Hvorfor ikke noget mere originalt? 😀
  Ork.. jeg er småbørnsmor og allerede så gammel indeni. Beklager.

  Din situation er bare anderledes en andres, vil jeg mene. Du er oprigtig nødt til at tage et fuldtidsjob, for hvor skulle pengene ellers komme fra.

  Jeg ser problemet, når det er forældre, der ikke har økonomiske problemer, men som prioriterer sig selv så meget mere end deres børn. Fitness, ironman træning osv. er bare noget, man må gøre, når børnene er ældre. Jeg har oprigtigtalt et barn, hvis far træner 10 træningspas om ugen for at træne op til ironman. Han ser slet ikke sin datter..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine

   Kunne ikke være mere enig!!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kamilla

   Hvorfor skal der være sådan pegen fingre af hinandens måder at være forældre og prioritere på? ‘Han ser slet ikke sin datter’ – slet ikke? Har du belæg for at udtale dig om det? Kender du hele faderens skema? Skal vi ikke lade være med at være så fordømmende over for hinandens måde at prioritere på, når vi kun ser et kort indblik i hinandens liv? “Fitness, ironman-træning osv er bare noget man må vente med til børnene er ældre” – igen, siger hvem? Det er din holdning. Der er mange måder at prioritere på, således at det imødekommer alles behov. Den måde du vælger at leve dit liv på, er ikke nødvendigvis den rigtige for en anden. Det synes jeg du burde acceptere i stedet for at pege fingre.
   Hilsen en mor, der før gik meget til fitness og træning, men har skåret helt ned for at have tid til sit barn – men alligevel ikke peger fingre af andre, der fortsat prioriterer anderledes. Det er nemlig deres helt eget valg og gør dem ikke nødvendigvis til dårligere forældre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sabrina

  Jeg ved ikke hvorfor du tilsynladne føler dig truffet?? Efter min opfattelse er det slet ikke det det handler om. Men at alt for mange børn slet ikke holder ferie at nogle forældre vælger at putte deres afkom i instu. mens de selv holder ferie – og jo det er der forbandet mang e der gør, hvilket er en af grundene at feriesystemet af år er blevet ændret i instu. har 4 børn den første fra 89 og har selv arbejdet i vuggestue i mange år TRO mig jeg har set rigtigt meget. En vejrvært bl.a hvis søn havde de længste dage, ingen fridage ingen ferie overhovdet ej heller da moderen gik på barsel.Og jeg tror ikke man fatter medmindre man har prøvet det, hvor sindssyg hård et job det er at være instubarn. (for en god ordens skyld har jeg været alene med mine børn i mange år. Jeg har både taget en uddannelser og jobbet fuldtid for at få mad på bordet så den side kender jeg blot alt for godt)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Jeg føler mig heller ikke truffet? Jeg tager det blot op, da jeg synes artiklen er uheldig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sabrina

   Tænk det syntes jeg ikke, nu har jeg læst flere af kom. På ig og de fleste handler om at vaske hænder og forklarer hvorfor det f.eks er 2 ugers ferie og ikke 3 – at nogen er syge, studerende andre nyuddannet osv. Og det er jo for pokker slet Ikke JER som er målgruppen for artiklen – så spar dog kræfterne til en anden kamp der er værd at kæmpe. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine Maria Larsen

   Det er heldigvis ikke så afkræftende at skrive et indlæg som dette 🙂 tror jeg vælger at tage den op i plenum for netop at få bekræftet at vi ikke allesammen er horrible forældre. Jeg ved godt at jeg er en skide god mor, men jeg ved også at jeg ikke er perfekt. Så egentlig synes jeg det er det hele værd at tage op, da jeg ved at der sidder mange derude med en dårlig samvittighed, der måske endda er unødvendig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Hvis flere fagfolk oplever, at dette er et problem, må der være noget om det. Så synes jeg vi skal tage bekymringen alvorligt i stedet for straks at gå i forsvarsposition.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Varvara

  Vi gør hver især vores bedste, udfra de rammer, vilkår og værdier vi har som forældre.. Nogle Pædagoger har travlt. Travlt på jobbet og også travlt med at tale om børnenes afhentningstider og deres forældre.. ( jeg er selv pædagog og forælder)
  Jeg har oplevet lidt af hvert ift forældre og børn og ferie og lange dage.. Jeg vil sige at der er nogle, hvor det med for lidt ferie, alt for lange dage og syge børn i inst. er rigtigt nok. Men det er et få-tal ( min erfaring) .,
  Heldigvis får størstedelen ferie, er hjemme når de er syge og sidder ikke i inst. hele dagen.. Nogle pædagoger glemmer også at nogle af de børn der bliver hentet sent, måske også er afleveret sent.. de har måske hygget med mor eller far til kl 9 -10 om morgenen..og bliver derfor hentet senere, fordi forældrene møder sent og har sent fri. Det værste er at mange bare snakker om dem og ikke med dem! Hvis man tog en snak, kunne det jo være der kom forklaringer frem.. Hvis man virkelig mener der er et problem, så bør man spørge ind til det.. !
  Og ja, en måling kun vurderet på sommerferie, siger jo intet om barnet har fri 1 måned i okt. Hvor familien tager til Afrika ! Summa summarum.. Vi skal give vores børn fri og ferie, ligesom vi selv har behov.. Men det tror jeg heldigvis også at de fleste gør..

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MODERSKIBET