Øko-kærlighed og en heldig vinder!

KNALD, FOR HELVEDE! Men fødslen må du selv klare!

stork
Om morgenen d. 6/1-2013 fanger bordet! Jeg skal føde, og min krop er tydeligvis ikke i tvivl. Vandet er gået, og den ene ve efter den anden, sender vanvittige smerter gennem min krop.

Der går ikke ret langt tid, før jeg sidder i en taxa på vej til Rigshospitalet – i hjemmesko, joggingtøj og med en plasticpose under mig!

Heldigvis er vi nogle af dem, der bliver modtaget med overskud og omsorg. Virkelig dejligt, eftersom det viser sig at mit barn ligger skævt i bækkenet. Det i sig selv, er jo ikke farligt, men det betyder for den fødende (mig) at kroppen har svært ved at reagere på alle de signaler den får. Mine presseveer har ingen effekt, og det er yderst, yderst smertefuldt og ordet ubehageligt dækker slet, slet ikke over de ting jeg føler.

Min jordemoder, Mai-Britt, er både dygtig, omsorgsfuld, bestemt og har helt styr på hvad der skal ske. Det er rart, for det har jeg i hvert fald ikke!

Jeg kan ikke mindes, at hun på noget tidspunkt forlader stuen. Måske er det fordi, at jeg, trods min titel som førstegangsfødende (som ofte er nogle lange og seje timer) ikke helt er som normalen. Det går virkelig stærkt. Så stærkt, at jeg ikke når at få smertelindring.

Jeg ligger med uduelige presseveer i halvanden time, hvorefter det besluttes at de bliver nødt til at kalde en læge, som kan komme og hive ham ud.

Kl. 17.23 – 7 timer efter vandet gik derhjemme, kommer Alfred til verden. Han er sund og rask – men jeg har været igennem et sandt helvede. Dog får jeg aldrig følelsen af, at jeg ikke har været i trygge hænder under hele min fødsel.

I dag ved jeg, at det handler om at være i fødsel på det rigtige tidspunkt. Hvilket jo er absurd. Min gode veninde fødte f.eks knap 3 måneder efter mig – og stort set ALT ved hendes fødsel var indbegrebet af de konsekvenser landets fødegange mærker, når øremærkede millioner bliver taget fra dem.

Hun har for ikke så længe siden, født søn nummer 2 – ved planlagt kejsersnit. Der var no way in hell, at hun skulle igennem en vaginal fødsel igen. Ikke alene blev det skønnet at det ville være alt for farligt for hende – men sjovt nok havde hun heller ikke lyst.

Det er simpelthen ikke fair – at der konstant opfordres til at vi skal føde flere børn – men at man så samtidig fratager os retten til at kunne føde dem under trygge og ordnede forhold. Og det er det, der sker, når øremærkede millioner fjernes fra et område, der på alle måder er det, der skal sørge for at vi trygt kan ‘Knalde for Danmark’.

Det er ikke fair over for de fødende, for jordemødrene eller overfor børnene.

Videoen her, viser 50 eksempler på de absurde forhold der er på en af landets største fødeafdelinger. Videoen er lang, men jeg vil opfordre til at skænke dig en kop kaffe og se den til enden. Hvis du kan holde det ud. Beretningerne bliver værre og værre, nemlig.

Et uddrag:

‘Det er fredag morgen og klokken er 5. I nat har der været så travlt på fødegangen, at jeg tænker det var rent held, at alle mødre og alle børn overlevede…..’

De danske jordemødre brøler på hjælp. Lad os brøle med!

19 kommentarer

 • Louise

  Tak fordi du bidrager til at gøre opmærksom på vores vanvittige arbejdsforhold på landets fødegange. Mit hjerte bløder for alle de fødende og børn, vi ikke kan være der. Konsekvenserne af travlheden er, at det koster liv. Babyliv. Det fuldstændig utilstedeligt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er det bare en skræmmende video, en fødsel skal bare være tryg for alle parter. Håber at de får en masse opmærksomhed, med denne video.
  Og det hjælper jo ikke bare at sige, at jeg har fået de børn jeg skal have, for jeg regner da bestemt med, at mine børn også skal føde om mange år.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette

  Puha, jeg kunne slet ikke se den færdig. Jeg havde den bedste fødsel på Skejby med en jordemoder, der havde masser af tid og overskud til mig og på trods af, at der var ting der gik skævt undervejs, følte jeg mig tryg hele tiden. Kan også godt se at jeg har været heldig. Mistede helt lysten til at skulle have et barn mere, da jeg så videoen. Godt med opmærksomhed på problemet!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Clara

  Fuck… Har termin om en måned med førte barn og sidder og tudbrøler nu. Kan man nå at skifte til hjemmefødsel? Det lyder jo fuldstændig vanvittigt!! Danmark 2015 jeg kan næsten ikke tro på det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Clara

  Fuck. Har termin om en måned med 1. Barn og sidder og tudbrøler nu. Kan man nå at skifte til hjemmefødsel? Det lyder jo fuldstændig vamvittigt!! Danmark 2015 jeg kan næsten ikke tro på det!!??

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Thomas

   Ja, det er jeg ret sikker på at du kan.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Ja du kan!
   hvis du ikke har haft komplikationer, venter 1 barn som står rigtigt og alt det der.
   Jeg fødte hjemme, planlagt, 1. gangs og det var fantastisk!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   ja, hvis der da er en jordemoder at sende ud til din adresse. ellers bliver du pænt bedt om at møde på sygehuset.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lykke Andersen

   Ja det kan du … men jeg ville ikke gøre det! Min første graviditet og fødsel gik lige efter bogen. Men alligevel var min dreng i livsfare da han kom ud.
   Som min jordemoder forklarede det, så havde han ikke overlevet en hjemmefødsel 🙁

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanna M

  Have både lyst til at græde, og smide computeten i gulvet af vrede! Det er så langt fra i orden med de arbejdsforhold!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Jeg føler mig simpelthen så priviligeret over min hjemmefødsel, hvor jordemoderen kom da jeg ringede efter hjælp og først forlod os 3 timer efter fødslen. Hun var der til at støtte, opmuntre og motivere mig hele vejen igennem!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] på “Tør du føde“, “Knald for Danmark, men fød uden en jordemor“, “Knald for helvede, men fødsel må du selv klare“, “Vil du føde alene på hospitalsgangen?“, “Alle burde have ret til en […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Jeg blev sat i gang og skulle egentlig have haft taget vandet en onsdag eftermiddag. Men det endte så med at blive torsdag morgen i stedet.

  Og tak for det da! Forskellen i stemningen på fødestuen var enorm – fra stressede, pressede og sure jordemødre og et lille rum uden vinduer (‘Solstuen’ :D) kom jeg dagen efter ind på årets mindst travle dag. Overskud, søde jordemødre og endda to af slagsen til sidst i forløbet, selvom det var helt ukompliceret.

  Det gjorde en kæmpe forskel og var helt klart med til, at min fødsel gik så godt, som den gjorde.

  Jeg skal føde igen til februar, og jeg må indrømme, at jeg gruer for det. Overvejer helt en hjemmefødsel, selvom jeg overhovedet ikke føler mig tryg ved det – bare for at være sikker på, at der i det mindste er fagpersonale til stede. :/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karen

   Jeg kan virkelig kun anbefale hjemmefødsel. Har haft en fantastisk en af slagsen, som var præget af en jordemor og masser af ro. Har til gengæld haft to hospitalsfødsler (den første i 2009 og nu igen for 6 dage siden). Jegskulle egentlig have født hjemme, men da de måtte sætte min fødsel i gang i uge 36 blev det på hospitalet. På trods af at jeg fødte i løbet af 4 timer måtte jeg igennem 3 jordemødre og 2 sosu-hjælper. Alle rigtig søde og kompetente men havde altså ikke lige overskud til at forholde mig til alle de mennesker med veer der buldrede afsted.
   Men hvis du er utryg så tal med din jordemor om hjemmefødsel og høre noget mere om det før du træffer din beslutning….

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Er ked af at sige dette, men hvor er jeg glad for, at jeg fik mit barn for 20 år siden og ikke skal have flere. Det er så meget IKKE I ORDEN!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise

  Hold nu lige op…. Har lige siddet og set videoen “i jordemødrenes sko”. Den er skræmmende. Priser mig lykkelig for, at jeg fødte mine 2 piger i en tid, hvor der var “tid til den fødende og faglig omsorg både under og efter fødslen”. Det er nu 19 og 25 år siden 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  For at ændre på situationen: lad værd at stemme blå blok

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • mille

  Havde jeg lyttet til jordemødrene, da jeg skulle føde vores søn, havde han ikke været i live i dag. Var der sket ham noget, havde jeg splittet hele hospitalet ad! Så heldigt for jordemødrene, at jeg har en stærk vilje og er god til at lytte og tro på mig selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bente

  Det er skrappe sager – hvor er det godt, du er med til at gøre opmærksom på det!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Øko-kærlighed og en heldig vinder!