En personlig historie om stress, part 2.

Ordbog, direkte fra lortehjemmet!

Forleden kom jeg til at tænke over, hvor mange ord og vendinger vi bruger herhjemme, som nok egentlig er volapyk for andre! Det er især ord som Alfred spytter ud. Og ord, der er opstået henad vejen, som nok ikke ville blive godkendt af den danske ordbog når alt kommer til alt.

Tænker at vi næppe er de eneste der smider om os med gloser, der ville være helt og aldeles uforståelige for andre end os herhjemme?

Tag et ord som ‘ammer-bammer’ – siger det jer noget, måske? Hos og betyder det nemlig en krammer! Kan råbe ‘ammer-bammer’ ude i køkkenet, og dernæst kan jeg høre små, men hastige str. 27 fødder løbe mod mig, og dernæst få 17 kilo drengebarn kastet i armene. Det gør vi nemlig tit. Ammerbammer.

Jeg skal koncentrere mig nogle gange, så det ikke går ud over andre, at vi har et indforstået ord for et kram. Jeg kan ikke udelukke at jeg måske er kommet til at bruge det til andre. Måske – husker det ikke.

En anden ting er at ‘kaste en tanke’. Den har vi brugt en del, når det kommer til savn. Når vi har savnet nogen, eller lige har det lidt svært med at nogen mangler, så kaster vi en tanke. Så handler det jo om, at vi kaster den ud ad vinduet, og så griber modtageren den. Jep, så vi kaster både tanker til Nørrebro, Jylland, Fyn og også til Schweiz 🙂

Omvendt Marianergrav er også noget der er kommet på tale på det seneste. Ikke så meget hos Alfred, men mere oppe i mit hoved. Den omvendte Marianergrav er nemlig de dyner og puder jeg benytter mig af, når vi til dagligt praktiserer den forbistrede altid nære og trygge samsovning. Omvendt Marianergrav går ud på at SKÆRME mig fra spark, riven i hår, kolbøtter og full on bodyslam når Alfred sover trygt og akrobatisk ved min side hver nat.

Brud på dæmning er til gengæld det der sker, når barn på akrobatisk vis alligevel forcerer fortet af dyner og puder og indtager sin favorit sovestilling: på mig, hans menneskelige madras.

Sætningen ‘må jeg få en is’ er synonym for må jeg få 10 is.

Sætningen ‘jeg er sulten‘ indebærer ikke et ønske om reel mad. Kan foreslå 100 forskellige ting, men han er først rigtig sulten, når jeg rammer noget med højt sukkerindhold eller noget der knaser og kommer i poser der knitrer. Og med højt indhold af fedt og salt.

Så er stoppet med at spørge om barnet er sulten. Fortæller ham bare at jeg laver mad, og så er det det han får.

Det er heldigvis ikke kun negative ting der sættes ord på i hjemmet. Den lille dreng er god til at sætte fokus på følelser og han ved præcis hvilke knapper han skal trykke på. Ord som ‘jeg elsker dig’, eller ‘jeg savner dig’ har været en del af hans ordforråd længe, men selvom vi bruger dem hver dag, så er der alligevel forskel på dem, alt efter hvornår de bliver brugt. Vi siger det hver aften inden vi sover, men når barnet fortæller mig, at han elsker mig – helt ud af det blå, mens vi leger med random ting på gulvet, så føles de bare liiiiiiidt bedre. For så betyder det, at han har tænkt over det, og lige i dét øjeblik, der ved jeg at han mener det <3

image

 

3 kommentarer

 • Anne

  Er helt med på den med is og “moar jeg er sulten”.
  Min på 4 leger meget politi og røver og han kalder håndjern for forskel… aner ikke hvor det kommer fra, men nu kalder vi dem det.
  Og da han var helt lille kunne hverken han eller hans fætter udtale hans navn og sagde Baban og det har hængt ved og folk i Føtex kigger altid lidt mærkeligt når jeg kalder ham det.
  Men ellers er jeg mest til at kalde ting det de er.
  Men det lyder nu hyggeligt med sådan et lidt hemmeligt sprog, som kun i forstår.
  Og når de helt spontant udbryder, “jeg elsker dig mor” så ved jeg hvorfor det er det hele værd.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine Borup

  Min 5 årige søn har for flere år siden omdøbt øllebrød til øllebob, med det resultat at ordet øllebrød er fuldstændig slettet fra mit ordforråd. Det lyder simpelthen for mærkeligt. Det hedder øllebob 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sine

  Åh ja, det spontane “jeg elsker dig, mor” giver bare sådan en instant lunhedsfornemmelse inden i. På linje med det spontane kram fra børnehavedrengen, der ellers ikke gider putte med sin mor længere <3

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En personlig historie om stress, part 2.