Hvorfor laver du ikke bare mere spons?

Skraldespanden er jo ikke specielt sulten, vel?

Annonce for Københavns Kommune

Annonce for Københavns Kommune

Jeg har før været inde på emnet madspild i forhold til Alfred. Har haft nogle kampe med ham, fordi han simpelthen ikke gad at spise den mad der blev lavet. Men selvom jeg ikke ønsker en kræsen unge, så har jeg erfaret, at han ikke er mere kræsen end de fleste andre unger på hans alder. I starten blev jeg vildt arrig, når jeg efter en times madlavning stolt serverede ham et (i min optik) lækkert og vellavet måltid. For så at se at han ikke gad spise det, fordi at så var der noget grønt eller rødt der ikke skulle være der. Oh, the horror. Dertil kom irritationen over at smide mad ud.

Det er jo langt fra gratis at købe ind

Så jeg har været tæt på at fortælle ham om Afrika og børn der lever på lossepladser – men den går jo heller ikke.

I stedet lagde jeg mine egne forventninger til side og forsøgte at lave ting jeg ved han gerne vil spise. Det var faktisk børnehavens skyld, at jeg nåede dertil. For jeg ville jo gerne være den der gode mor, der serverede sund og varieret kost til drengen – men da jeg så talte med pædagogerne, så fik jeg af vide at Alfred æder som en fuldvoksen mand dernede. Og det gælder både fisk, grøntsager og stort set alt andet. Alfred er heldig at gå et sted, hvor de får varm mad til frokost – og jeg elsker det. For det betyder at det gør aftensmaden en del nemmere (og billigere) herhjemme. For pludselig forstod jeg jo, at nogle gange så synes han faktisk det var dejligt bare at få et let måltid, og gerne lidt forskellige ting fordelt i skåle, så han selv kan bestemme mængden. There. Problem solved.

Det er en helt anden sag når det kommer til mig selv

Jeg er enormt dårlig til at få lavet mad når jeg ikke har Alfred. Ærligt talt elsker jeg at lave mad, men det er ikke lige så sjovt når det bare er til en selv. Og før i tiden var jeg også ekstremt ringe til at købe ind. Ikke at jeg ikke gjorde det. Men jeg smed for meget mad ud, fordi jeg ikke nåede at få det brugt. Heldigvis er der kommet andre boller på suppen, for jeg er endelig ved at komme ind i en god vane i forhold til indkøb. Først og fremmest så køber jeg flere og flere ting, hvor holdbarheden er længere. Og så er jeg blevet god til at lave ekstra – og så fryse det ned. Ikke altid hele måltider – men f.eks tilbehør.

Tag f.eks kartofler!

Hvor mange af os oplever ikke lige, at den der store pose med kartofler pludselig begynder at spire? Det er jo mega øv, og ren spild. Jeg fandt ud af, at det var optimalt for mig at skrælle hele lortet – koge dem og så smide dem der ikke lige skulle bruges dén aften, i fryseren. For jeg har nemlig nogle signaturretter til når jeg er alene. Og det er væsentligt nemmere for mig at mande mig op til et single-måltid, hvis det ikke tager pisse lang tid at lave. For ærligt talt, ik? Så er der absolut intet romantisk over at lave mad når man er alene. Kan I høre violinen??

Hele denne her lange smøre handler nok mest om, at mindske mængden af mad der deponeres hver eneste dag. Et godt og fornuftigt basisindhold i køleren og på grønthylden kan hjælpe gevaldigt på det. Og man bliver overrasket over, hvor meget man kan lave ud af ret lidt. Og hvor mange ingredienser man kan få til at gå igen – bare i nye fortolkninger. Og så er der altså også en anden vigtig ting. For det er jo forskelligt fra person til person – og naturligvis skal man ikke spise fordærvet mad. Men jeg har altid haft det lidt stramt med de der holdbarhedsdatoer. Derfor er jeg også glad for, at flere og flere supermarkeder har taget pricippet til sig og lavet hylder hvor man kan finde varer der SNART udløber, men til nedsat pris. Det er halleluja til fattigrøve som mig – men det er altså også halleluja til jordkloden og til en fremtid, hvor der forhåbentlig ikke smides så vanvittigt meget mad ud hver eneste dag.

Lad mig introducere jer for de 4 ting jeg oftest tyer til, når gasblusset kommer i sving.

stop-madspild

Pasta med fløde og tomatsauce

Min go-to pasta, som er så nem og hurtig. Tror vi taler max ti minutter. Og det er altså inklusiv kogetid. Min favoritpasta er fra De Cecco – altså ikke en frisk pasta, men den er så mega god til de her retter. Det er sådan en stor firkantet kasse, hvor pastaen ligger formet som små fuglereder. Ergo er det vildt nemt at rationere. Jeg tager to, hvis jeg ikke er så sulten. Tre hvis jeg rigtig skal feste.

Jeg har droppet ideerne om at lave egen pastasauce, for igen – smider for mange råvarer ud – og så er det altså MEGET billigere at købe en færdig pastasauce til 9 kr i fakta. Og den holder endda også til to omgange. Skal man være ekstra festlig, så kan man jo fyre noget spinat i. Men det er ikke altid jeg har det. Til gengæld fester jeg enormt meget med parmesanen. And what a party! Men kort sagt, så består den af 5 ingredienser:

Pasta, olivenolie, tomatsauce, fløde og parmesan. Masser af det sidste, i øvrigt.

De to næste retter tager udgangspunkt i totalt identiske råvarer.

Pandestegt tortilla

Restkartofler, mozzarellaost, gedeost og rosmarin. Jeg har stegt kartofler på panden og spredt dem ud sammen med revet mozzarella og gedeost. Og så steges den på panden på begge sider. Den røg i køleskabet og så spiste jeg den til frokost dagen efter.

Tortillapizza

Nederst har jeg lavet samme udgave, bare som pizza i stedet. Man skal være obs på, at kartoflerne ikke er rå. For tilberedningstiden er så kort, at de ikke ville nå at blive bløde nok. Kan laves både med revet mozzarella eller den friske. Vær dog opmærksom på at den friske indeholder meget væske.

Generelt er jeg stor fan af tortillas – fordi de kan bruges til så mange ting. Jeg er bare mest fan af dem hvor der må komme ost i 🙂

Flækket frisk mozzarella

Min absolutte guilty pleasure, og som ofte sikrer mig et lille måltid uden de helt store armbevægelser.

Frisk mozzarella med sød balsamico, pesto, salt og peber. Nok det billigste måltid af dem alle. Sådan en krabat koster 5-6 kr i fakta og smager pisse godt med lidt brød og oliven on the side.

Så det er primært retter som disse, hvor ingredienserne går igen jeg holder mig til. Mindre spild. Penge sparet og alt sammen ting der kan laves nemt og hurtigt. Måske sidder der nogen og tænker ‘Hvor er kødet’? Jeg er ikke blevet vegetar eller noget. Men kød er dyrt. Rigtig dyrt. Mest fordi jeg foretrækker at købe økologi – og det er MAAAAJET dyrt. Så primært er det fisk der kommer på bordet, når det er. Både Alfred og jeg er glad for fisk.

Jeg HAR prøvet det der med lange og utopiske madplaner. Og det fungerer simpelthen ikke for mig. Til gengæld byttede jeg planerne ud med et realistisk indhold af varer, der kan bruges på forskellige måder. Og så skal jeg kun forholde mig til menuen aftenen før. Hvad har vi lyst til at spise i dag? Og hvad med i morgen? Max to dages tanker om mAnd it works. Smider sjældent mad ud længere. Halleluja for maven, miljøet og mindre madspild.

Københavns Kommune har produceret en fin video, der kort og kontant fortæller meget – på relativt kort tid. Se den!

5 kommentarer

 • Det er altså også noget rigtig fint noget at lære hjemmefra.
  Jeg er også top-fan af sidste-holdbarheds-kasserne; de bliver rippet, når jeg kommer forbi (:

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Den der flækkede friske mozarellaret; den snupper jeg lige. Tak for inspiration. Elsker dine madindlæg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josephine

  Amen. Til det hele. Napper opskrift til pandestegt kartoffeltortilla. Jeg fylder min fryser med nemme hverdagsretter, fordi jeg er luddoven og ikke gider at lave mad hver dag. Lasagne med aubergine, boller i karry. Den slags. Ellers sørger jeg for altid at have ting på lager, så man hurtigt kan bikse noget sammen, og som du skriver, så kan man ud af ganske få ingredienser, nogle af dem rester, få et helt måltid. Danmark er et dyrt land, og der er en grund til, at Rema og Lidl er favoritter. Jeg må da af og til smide et visnet broccoli eller lidt mel ud, men en madplan sikrer, at det er sjældent. Tak for et godt indlæg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Celina

  Min go to ret er græsk salat, absolut ikke lige de råvarer man burde spise i november, men jeg kan simpelthen ikke overskue rodfrugtstyraniet i otte måneder. Ellers laver jeg vietnamesiske forårsruller med det grønt jeg har i skuffen. At spise alene er noget af det aller kedeligste jeg ved!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Har du prøvet app TooGoodToGo ? Fantastisk koncept 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvorfor laver du ikke bare mere spons?