Fortid

Dagen hvor jeg blev meget klogere

 

I mandags havde jeg virkelig dårlig dag. Jeg var svimmel, havde trykken for brystet, hovedpine og en puls der kunne måles højt på Richterskalaen. Jeg tænkte atter, at nu var den der forpulede angst vendt tilbage. Men jeg har på det seneste vendt tanken igen og igen. For de sidste par uger har det været på en helt anden måde. Det føltes ikke så panik-agtigt. Og det opstod ikke pludseligt, som ud af det blå. Det har mere været en længerevarende følelse, hvor jeg nærmest kun kunne finde ro, hvis jeg lå ned og læste eller så noget der kunne optage mine tanker. Har f.eks set en hel del fodbold-dokumentarer. Jeg interesserer mig slet ikke for fodbold. Men det gav mig ro at se noget, hvor jeg ikke skulle bruge min hjerne ret meget. Meget sær selvmedicinering, I know!

Men mandag blev det alvorligt. For trykket for brystet blev også til summen i armene og fingrene. Og jeg begyndte at gå i panik, fordi jeg ved at det ikke er symptomer jeg har haft før.

Jeg havde heldigvis arrangeret, at en af mine venner skulle komme forbi lejligheden og hjælpe mig med lidt forskellige praktiske ting. Den aftale blev hurtigt lavet om til, at vedkommende skulle komme ASAP, for jeg var virkelig bange. Og i mellemtiden gjorde jeg noget, som jeg aldrig har gjort før. Jeg bad om assistance via 112, hvor jeg talte med en rigtig sød sygeplejerske, der fik sendt en ambulance min vej. Hun fik mig ok beroliget over telefonen, og hun lagde først på da min ven kom ind af døren. Pludselig kunne jeg så sidde i nogens favn, og i dét øjeblik gav jeg helt slip og så hylede jeg bare. Han sagde efterfølgende, at han aldrig havde hørt nogen græde på den måde. Et slags urmenneskeligt brøl, og tårer der bare løb i stride strømme. Han nåede at få rimelig meget ro på mig inden to rare ambulancefolk trådte ind.

Normalt ville jeg have ædt den, og undskyldt overfor dem – og have dårlig samvittighed over at spilde deres tid, men jeg er stoppet med at undskylde for det, når faren i mine øjne er reel nok. For de kunne da også konstatere at min puls var lige rigeligt høj – men ikke så voldsom at de ville køre af sted med mig. I stedet gav de sig tid til at spørge ind til mig og min situation. Jeg fortalte kort. Min ven fortalte mere uddybende. Og så kom der guld på banen, da den ene mand sagde til mig, at jeg skulle huske på at man kan være så ked af det og fyldt op med sorg og afmagt, at kroppen til sidst reagerer. Og at de symptomer jeg havde – og har haft længe – de er helt almindelige. Skræmmende ja, men ret almindelige. Og at det bedste jeg kunne gøre var det som jeg allerede havde gjort. Bede om hjælp og reagere. Og så til sidst en opfordring om, at jeg ikke skal forsøge at sluge flere kameler. Ej heller forsøge at stoppe gråden når den presser på. Det er okay at græde når man er pisse ked af det. Et forsøg på at ignorere eller holde det tilbage, det belaster kroppen og hjernen.

Min ven blev her i to dage. Dage som har gjort, at jeg igen kan trække vejret dybt helt ned i maven. Jeg er ikke længere svimmel, jeg har spist og jeg har haft selskab, uden at skulle bidrage med særlig meget. Det gør underværker for mig, ikke at være alene når jeg har det sådan. Lyden af ensomhed og stilhed kan være så støjende. Lyden af aktivitet, uanset om de så er i et andet rum, eller om man laver hvert sit i samme rum, det gav mig virkelig en ro.

Sorg er en underlig størrelse. For det meste forbinder man det med døden. Eller alvorlig sygdom. Men sorg kan variere, og der er ingen regler for hvornår eller hvordan den rammer. Men fælles for alle udgaver er, at den vejer tungt. Man siger, at sorg er kærlighedens pris. Og det er jeg ganske enig i. Sorg handler om at miste noget man har kært. Det behøver ikke handle om døden. Og inden det her bliver alt for tung læsning, så er det så positivt for mig, at have fået sat ord på noget jeg slet ikke havde overvejet selv. Jeg har haft så travlt med at stigmatisere mig selv som en der udelukkende var semi-deprimeret og havde angst. Og hvor er det dog en lettelse, at vide hvad jeg har med at gøre lige nu. For sorg kan lettes – og sorg kan bearbejdes og fylde mindre og mindre.

Og heldigvis ved jeg, at grunden til at den er der, det er fordi jeg er i stand til at føle kærlighed nok til, at det gør hamrende ondt når den ikke længere er der i samme mængde, form eller i min hverdag lige pt. Og så kan jeg kun forsøge at vende det til noget positivt, at ting kun gør rigtig nas, fordi det har været helt ægte.

Savn er så en helt anden sag. Men den tager vi lige en anden gang <3

 

 

12 kommentarer

 • Mille

  Hej. Nu er det ikke fordi jeg vil snage, men du hinter ofte til noget med din søn og savn. Må du ikke se ham mere?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • LORTEMOR

   Ikke så meget som han eller jeg har lyst til, nej.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Krstok

  Dit lille pjok <3
  Jeg får sådan en ustyrlig lyst til at kramme dig i mange dage, og fortælle dig at alt nok skal gå.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Et barn har brug for at se sin mor og far lige meget ❤️ Jeg håber at din søn har det godt selvom han savner sin mor❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Årh man får bare lyst til, at kramme dig og fortælle, at solen nok snart skal stå op igen!
  Jeg kan slet ikke sætte mig ind i, hvad du går igennem. Hvorfor alt dette med Alfred sker ved jeg selvfølgelig ikke, men kan mærke, at det virkelig sætter noget i gang i mig.

  For fanden du er en sej kvinde ❤️

  Kæmpe kram og end masse tanker til dig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Hård læsning… Det er så vanvittigt det du har været og skal gå igennem…! Jeg har længe tænkt hvordan man overlever, det du har været udsat for. Hvordan kan man undvære sit barn, hvordan står man op om morgenen, hvordan lever man videre efter det, hvordan tilgiver man, hvordan undgår man og blive sindsyg… i det kaos og svigt! Ja jeg synes du er blevet svigte af det offentlige… etc etc. jeg kunne blive ved. Det jeg egentlig bar vil sige er at du må være umådelig stærk! Håber jeg virkrlig du ved selvom det nok ikke altid føltes sådan! Jeg er helt lettet over at du endelig gav slip og bare græd og græd! Det er da den mest naturlige reaktion i verden i dit tilfælde… (ved jo ikke hvor meget evt har grædt) men lyder til du har holdt en masse tilbage og gået i overlevelses tilstand… Håber du bearbejde den sorg, som du helt sikkert må føle på så mange planer❤️ de bedste tanker herfra

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Clara

  Åh dit indlæg rammer mig! Sorg er så ægte og gør så ondt, du sætter så fint ord på det <3 Jeg har delebørn og selvom det er 2 år siden nu, så synes jeg aldrig sorgen forsvinder. Savnet over ens børn, sorgen over at have splittet en familie ad. At ens børn er tvunget til at savne resten af livet. Det gør så ubeskrivelig ondt! Jeg sender alle gode tanker din vej, og jeg håber sådan for dig at du får lov at se din søn noget mere!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josephine

  Min viden om angst er begrænset. Min viden om og erfaring med depression er så større. Jeg tror, at den søde ambulancemand har ret. Betvivler slet ikke hverken angst eller depression, men jeg tror, at livsomstændigheder kan udløse og forværre begge dele. Psykiatere kan jo ikke engang altid differentiere mellem hvad der er fysisk betinget depression pga. lavt serotoninniveau og så livsomstændigheder, der jo også meget ofte er uden for ens egen kontrol (skilsmisse, flytning, dødsfald i nærmeste familie, arbejdsløshed, et kedeligt job, en træls mand). Jeg ønsker dig alt det bedste. Bliv ved med at skrive.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • K

  Stærkt og smukt indlæg. Tak fordi du deler, det er så givende på en utrolig barsk måde. Jeg føler med dig og hepper på dig, du er et utroligt stærkt menneske og at du kan italesætte de smertelige ting du går igennem er en gave (jeg håber det også hjælper dig selv bare en my). Jeg mener det er en gave da jeg genkender de følelser du beskriver. Tak! Alt det bedste din vej.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jette Madsen

  Jeg vil bare sende dig utrolig mange tanker og knus ♥️ Du kommer stærkt tilbage en dag!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • T

  Jeg gik ned med flaget i november. Ikke bare du ved jeg har det ikke godt. Nej i fosterstilling, svimmel, kvalme, gråden og en usynlige i hele kroppen og jeg var bange for jeg aldrig fik der bedre. Jeg er heldig og havde en ressource stærk familie som bankede mig op igen, ikke alle er så privilegeret. Du skal vide du er ikke alene om den smerte jeg selv kom igennem et forfærdeligt barnetraume som jeg ikke kunne huske før pludselig i november. Hvis det kan hjælpe dig gik jeg i det der hedder somatic experienc terapi. Jeg har mistet mit arbejde, kommune har valgt at sige med min fine uddannelse og CV så er jeg ikke sygemeldt mere, og jeg har en kæmpe gæld, lige gyldig info men så ved du det lykkelige Instagram billede passer ikk

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fortid