Fotoalbum

Fortid

Jeg skrev på Instagram, at jeg gerne ville vide hvad folk gerne ville læse om. Der var naturligvis mange forslag. Men én sagde, at hun gerne ville høre mere omkring min historie. Det vil jeg gerne fortælle. Og det er nok også på tide at jeg fortæller om den.

Here goes.

Jeg er født og opvokset i Aarhus. Man kan høre dialekten når jeg er i rum med personer fra samme omegn. Jeg slår direkte over.

Mange af mine minder har jeg kun, fordi jeg har fået dem fortalt. Fordi jeg har en mor, der lytter og fortæller mig om ting. For der er så meget jeg ikke kan huske, eller ting jeg har fortrængt. Men for mig har det været vigtigt at vide hvor jeg er kommet fra, og hvordan – og heldigvis har jeg en mor der besvarer mine spørgsmål.

Jeg har kun ganske få minder om min far. Jeg ved, at grunden til at jeg har lyst til at fiske er på grund af ham. Jeg ved, at min kærlighed til musik kommer fra ham.

Han var et kreativt menneske, musikalsk og sårbar. Han tog altid mig og min bror med på museer. Planetarier, eksperimentarier og den botaniske have. Han hørte musik som jeg ikke kendte, men som jeg nød, også selvom det måske var for voldsomt for et barn i min alder. Han kunne spille guitar som ingen anden. Han var faktisk en ret smuk mand. Mørkt hår og brune øjne. Men han var ikke et familie-menneske. Så jeg har aldrig oplevet mine forældre sammen. Jeg har kun oplevet hans fravær, uden at vide hvorfor.

Han arbejdede som murer, og det gav ham mulighed for at arbejde i Norge eller andre steder. Så han var ofte væk. Og selvom savnet ikke var til at overse, så var det nok meget godt. Min mor sørgede for, at vi var okay.

Det var først da jeg blev større at jeg mærkede at tingene ikke var helt ok. Naturligvis er jeg vokset op i en tid, hvor det ikke var helt uhørt at man tog sit barn med på bodegaen. Jeg fik jo bare en kakaomælk, og så var det det. Det var dengang man også måtte ryge i busserne. Problemet var, at min far var alkoholiker. Det samme var mine bedsteforældre. Og jeg lyver ikke når jeg siger, at min familie-konstellation er lidt fucked up. For min mors far giftede sig med min fars mor. Og det var noget værre rod. Især fordi min mors far var en skidt mand. Ludoman, lystløgner og manipulerende som ind i helvede. Så når jeg skal forklare mit stamtræ til nogen, så er det noget med at min faster er min plastik-moster, min morfar er min plastik-farfar, min far er min plastik-onkel og min tip-oldefar på min fars side, er min plastik tip-oldefar på min mors side. Jep, så hvis ikke det giver lyst til at drikke, så ved jeg ikke…

Men der er ikke forfærdeligt meget jeg kan huske fra den tid. Hjernen er rigtig god til at fortrænge det dårlige. Men jeg ved, at jeg altid kastede op og var syg, når jeg havde været hos ham. Her knapt 30 år senere, der kaster jeg stadig op når ting er svære. Jeg kan huske meget få ting. Jeg kan huske at vi så gamle danske film. Jeg kan huske, at jeg var meget lille, men ryddede op i hans køkken, og at der var mug på alt. Jeg kan huske, at han lod mig og min bror være alene hjemme, mens han gik ud og drak sig i hegnet. Og jeg kan huske, at jeg holdt mig vågen, så jeg kunne sikre mig at han var okay når han kom tilbage. Og jeg kan huske, at han kom tilbage i en kæmpe brandert og snakkede om, at han havde en pistol, og at han ville skyde os alle sammen. Og så kan jeg huske at jeg blev syg og kastede op. Det er det eneste min hjerne har tilladt mig at huske. Jeg husker intet andet. Desværre. Jeg ville ønske at jeg kendte ham bedre. At jeg havde langt flere minder. Af den gode slags. Og der er mange der har sputgt mig gennem tiden, om ikke jeg har savnet at have min far i mit liv. Og jeg kan ikke sige andet, end at jeg aldrig har prøvet det. Så det ved jeg ikke. Det ville være spild af tid, at fundere over hvad der måske kunne have været.

Min far var ikke kun alkoholiker. Han var også vred på verden. Der var aldrig noget der var hans skyld, og jeg kan huske, at han var snæversynet og ikke mestrede evnen til at tage ansvar. I mine øjne, så er det egenskaber jeg i høj grad bestræber mig på ikke at besidde selv. Men igen, så mangler jeg helt klart nogle af de redskaber selv. Jeg er ikke særlig god til at tage ansvar. Og handle på problemer når de opstår. Jeg har enormt svært ved at knytte mig til personer, og jeg vil hellere end gerne forsøge at få dem skræmt væk i tide, så jeg ikke bliver forladt. Det er en ond cirkel, det ved jeg. Men jeg ved også nu, at det ikke er min skyld at jeg har det som jeg har det. Eller at jeg gør som jeg gør. Min problem er bare, at jeg føler mig tryggere i utryghed, fordi det er en følelse jeg kender.

Kærlighed og nærvær kan gøre decideret ondt på mig. Og selvom jeg flere gange har haft aftalt med mig selv, at nu lader jeg paraderne falde, så tester jeg stadig de mennesker der vil mig det godt. Fordi jeg simpelthen ikke tror på at jeg fortjener dem. Og så sårer jeg dem. Tvinger dem til at gå, fordi jeg ikke kan holde tanken ud: at give slip og nyde.

Nu og da, der har der bestemt været tidspunkter hvor jeg har følt og mærket at jeg har været elsket og værdsat. Følt mig levende og rigtig. Oplevet suset i maven, den frihed som jeg har savnet i årevis. Elsket en person uden forbehold og set en fremtid dér, som jeg aldrig havde turdet at drømme om før. Misforstå mig ikke – det her handler slet ikke om mit barn. Ham er jeg forbundet med for altid. Og kærligheden til ham har ingen grænser. Det er mere i relationerne med andre mennesker den går galt.

Min største frygt over alle, udover at blive sat på gaden og gå konkurs, er, at blive forladt. Jeg reagerer så stærkt på det, at jeg ikke kan holde ud at være i min egen krop. Jeg kan ikke holde mig selv ud. Og naturligvis kan andre heller ikke holde mig ud når tingene er sådan. Der findes ikke nok ros i verden, der kan hele de sår man tager med sig fra sin barndom. Og uanset hvor mange timer man bruger i terapi, så er de der stadig. Det eneste man kan gøre er, at acceptere at de er der. Og det er derfor jeg er glad for, at jeg endelig har fået mod på at joine ACA. For som de siger, så handler det om at acceptere. Acceptere de ting man ikke kan ændre, mod til at ændre det man kan. Og visdom til at se forskellen.

Som jeg skrev i forrige indlæg, så kommenter gerne, man kan gøre det helt anonymt. Ved godt at det er et tungt emne. Og grunden til at jeg skriver det er ikke kun for min egen skyld. Man er også velkommen til at sende mig en mail eller en sms. Ved hvordan det er at føle sig alene med dumme følelser. Begge dele kan I finde under fanen ‘kontakt og info’.

Tak til dem der kom hele vejen igennem indlægget <3

17 kommentarer

 • Chrisser

  Plastikfamilie, det ord har jeg manglet! Min far var tidligere gift med hans brors ekskone. Og ja de har begge børn med hende. Storebror eller fætter? Familie er sgu en sær og spændende størrelse ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Kære dig.
  Du er mega sej, mega stærk og mega modig at du deler. Jeg er selv vokset op i et dysfunktionelt hjem med alkohol og konstante svigt, hvilket ledte til en seriøs deroute med depression, stress og nogle helt usandsynligt sindssyge kampe med mig selv og andre. Jeg vil ikke smide en masse “du kan prøve…” efter dig, dem fik jeg selv så rigeligt af, men hvis du vil snakke med en der ikke bare overlever men ENDELIG lever igen, så skriv! Vi skal hjælpe hinanden, og ingen er alene med det her.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Jeg trak næsten ikke vejret, mens jeg læste dit skriv. Det er SKRÆMMENDE genkendeligt ❤️ Må jeg spørge, om din far lever i dag? Min gør…. pg det er til tider svært at være i. Selv om kontakten ikke rigtig er tilstede, og han magter morfar rollen ligeså lidt som farrollen, så bliver det bedre for hver dag der går, altså at leve med sådan en bagage. Men det giver nogle ar på sjælen. Det er først det forhold jeg er i nu, hvor jeg ikke længere er bange for at blive forladt og stoler på livet vil mig godt på trods af de indre kampe den tunge bagage har medført. Depression, stress, angst….. Jeg HÅBER sådan for dig, at noget heler i dig for hver dag – Du må aldrig stoppe med at skrive. Dine skriv går lige ind – og jeg er sikker på, at jeg ikke er ene om at mene det 🙏🏼

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  TAK!! Det var mig, der spurgte om fortiden. Er helt beæret over, du ville svare ❤ Puha kan godt forstå, det er en svær en, at tage hul på… Men igen, tak fordi du deler! Jeg har tit tænkt, når du har fået hårde kommentarer, at det jo nok ikke bare handlede om, at du ikke kunne tage dig sammen til det ene eller det andet, men at det var noget, der lå dybere. Og det er fanme unfair, at det ofte er de, der har haft det sværest i barndommen, der også skal kæmpe mest som voksne ❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Tak for det skriv – det går rent ind!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mig :)

  TAK..! ❤️. Både fordi du deler og fortæller. Men også fordi jeg tror jeg ved Hvordan jeg kan hjælpe min kæreste.. hans far var fraværende.. og er det stadig. Lidt som din, dog ikke med alkohol indblandet. Men hans reaktion er 140% lig din. Han er over 40, har børn (som han ligesom dig, elsker ubetinget og er der for).. men jeg er den eneste som kender hans historie helt ind til benet.. han har skubbet alle andre væk.. Så tak fir at unge gribe fat i et hjælpende halmstrå her ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sie

  Jeg kender alt for godt til at man nærmest kan glemme de gode barndomsminder, midt i alt det dårlige.
  Jeg har også en fucked up familie historie som har sat sig dybe spor i mit voksen liv.
  Ved egentligt ikke helt hvad jeg ville sige men måske mest at du ikke er alene, selvom de er en ringe trøst. Måske egentligt bare at jeg syntes at du skulle have en kommentar på dine meget personlige indlæg som jeg syntes er rigtigt godt skrevet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • VIBERG

  Hej Trine,
  Tak fordi du igen skriver og tak fordi du tør! Jeg synes du er SÅ modig – Og jeg har savnet at læse dine indlæg!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Omine

  ❤️❤️❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Av, det her var et af de indlæg der gjorde ondt at læse. Det var på mange måder som at læse om mig selv for fem års tid siden, og det bragte lige nogle minder frem som jeg egentlig føler jeg har sluttet fred med, selvom de selvfølgelig stadig findes. Med en familie der var absolut dysfunktionel, massiv mobning gennem det meste af min skolegang, der til sidst var ved at drive mig til selvmord, kombineret med at ligge på grænsen til en spiseforstyrrelse on and off, og den evige angst for at blive forladt, der gjorde mig clingy i helt uhyggelig grad overfor kærester (og selvfølgelig skræmte dem væk) men det betød også at jeg i høj grad påtog mig “roller” og personligheder som jeg følte at andre gerne ville have at jeg var. Alt imens jeg bildte mig ind, at jeg havde det fint, og at selvom min barndom var mærkelig, var den relativt udemærket, og at mobningen og senere også at blive udsat for vold, både fysisk og psykisk i hvertfald ikke påvirkede mig. Jeg opsøgte, mere eller mindre tilfældigt og af helt andre årsager, en dygtig hypnotisør. Trods min skepsis, varede det ham ikke mange øjeblikke at fremmane indre billeder af dem, der havde såret mig gennem tiden, og mentalt holdt han mig i hånden mens han guidede mig til at sige farvel til den indflydelse de havde på mit liv. Dernæst åbnede han op for forskellige barndomsminder, dels som jeg havde fortrængt – min hjerne skjulte minder for mig som jeg vitterligt ikke anede jeg havde, men som viste sig at påvirke mig enormt, hvorefter han hjalp mig til at tolke og bearbejde dem. Det tog 2-3 gange hos ham, og senere også både psykolog og forskellige former for terapi, men han hjalp mig til at få hul på bylden på en behagelig og forstående måde, og det føles fantastisk at have sluttet fred med tankerne og fortiden, og det føles som om jeg er et helt menneske nu.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Merel

  Hej. Jeg ved ikke hvad du vil synes om denne kommentar, men nu skriver jeg alligevel, fordi jeg faktisk mener det som et kompliment. Trine, som jeg ikke kender, jeg har fulgt med i flere år. Er ikke diller på hvorfor. Du ramte sikkert noget, men på samme tid var jeg utroligt irriteret over min ide om at fu manglede empati, selvom du blev ved med at pointere at det var det du havde så meget af. Men efter dette indlæg tror jeg på dig. Det var nok min egen historie der var i vejen, med en mor der aldrig har været en mor, og som altid giver andre skylden. Jeg troede det var det jeg læste, at du gav andre skylden. Men jeg kan godt se (nu), at dy evner at kigge både på dine (skidte) erfaringer med andre (som du ovenikøbet holder af, OG dig selv. Så FET var faktisk bare det jeg ville sige, vi læser alle noget andet, men du er god nok. Og undskyld for at jeg først så det nu (har aldrig kommenteret før). Hilsen en hollænder i Holland der taler dansk (det er en historie i sig selv)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Du er simpelthen så modig. Og sej. Du kæmper så hårdt for at få et bedre liv, det er imponerende. Nogle har tilsyneladende en mening om, at du ikke gør det godt nok. At du har mangler og fejl, som du skal straffes for. Men de ser det jo helt forkert. Du blev sat for bunden af en stejl bakke, som du forsøger at kæmpe dig op ad. Der er bump og huller, men du rejser dig. Det er hårdt og svært og opslidende, men du rejser dig. Så godt du kan. Og du bærer din søn op ad Bakken imens, så han ikke skal mærke hvor stejl den er. Det er sgu da imponerende! Og beundringsværdigt. Du har selvindsigt og søger fortsat at finde den, så du bliver et mere helt menneske. Det må dem, der synes du skal gøre det bedre og dem der trykker på knapperne kunne se. At du faktisk godt kan være og er en god mor imens. Det er ikke kun for din skyld og i din ret som mor – men jo også for Alfreds. Fordi du er en god mor. Der giver ham mere end så mange ressourcestærke forældre giver deres børn. Jeg synes, det er ret tydeligt. Det må der da være nogle, der bestemmer noget, der kan se. Det fortjener du!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanna

  Tak for at du deler din historie. Jeg har selv havt en, på nogle måder, hård barndom og kæmper også med angst her i mit voksne liv. Jeg er så glad for at vi er blevet mere åbne i forhold til de mentale problemer mange af os kæmper med. Jeg har fulgt med dig i årevis nu, og jeg synes at du er så sej!! ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • A

  Tak, bare tak ❤️ For ti år siden, med min nyfødte søn i armene, sagde jeg farvel til min far. Fortalte ham, at jeg ikke ville mere. At jeg ikke kunne mere. Det var den sværeste beslutning jeg nogensinde har taget. Men det var MIN beslutning og det bedste jeg kunne gøre for mig.
  Håber alt det bedste for dig, du har om nogen fortjent det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Jeg tror faktisk jeg trængte til at blive mindet om, at det ikke er andre menneskers opgave at hele mine barndomssår. Det hverken kan eller skal de. Det skal jeg selv og hold kæft hvor er det ensomt. Det hjælper dog lidt at vide, at jeg ikke er alene i verden om at have det sådan – Tak fordi du deler!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • A

  Jeg er netop igang med en lignende proces. Det er så ufatteligt hårdt men også virkelig nødvendigt.
  Du er så modig og har min fulde respekt for at du er åben på din blog.
  Jeg er pba. af dit seneste indlæg glad for at læse at du har gode mennesker omkring dig, der kan passe på dig, når du har brug for at en har din ryg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nadia

  Tusind tak fordi du skrev det. Du har lige sat ord på hvordan jeg præcis har det. Noget jeg ikke selv kan finde ud af endnu. Jeg lider af bulimi og har selv haft en del omsorgssvigt og flere former for misbrug af diverse rusmidler og alkohol i familien. Jeg sidder og bliver rigtig ked af det og det er faktisk rigtig rart for mig at få mine tårer ud. Det er ikke noget jeg så godt kan ellers. Så tusind tak for dit oplæg! Du er en kæmpe inspiration! Knus fra en “lortemor” as well 💚

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fotoalbum